Összeállt a fejekben a Zagyva–Merkel–Soros–Badics négyszög

Cigány kisgyerek Tiszavasváriban 2014. szeptember 26-án Cigány kisgyerek Tiszavasváriban 2014. szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Balogh László)

Mindent el tudna nekem mondani Roland, amit csak tudni szeretnék a tiszavasvári időközi polgármester-választásról. Mert a fiatal, folyamatosan vigyorgó srác „mindent tud” arról, miként nyert választást a Jobbik 13 ezres „mintavárosában” a Fidesz–KDNP jelöltje úgy, hogy a kormánypártok jelöltje hét szavazókörben kikapott a település függetlenként induló jegyzőjétől, és mindössze háromban nyert. Csak ehhez el kell hagynunk a Széles utca környékét. Addig csendben baktatunk. Másrészt pedig Roland úgy van vele: „valamit valamiért”.

Hirdetés

– Hát nem igaz, hogy nincsen egy ezresed!
– Nem tudok sajnos adni – mondom neki.
Ő felnevet, és úgy veti oda: – Akkor nem tudok segíteni!

Az egyik, a fideszes Szőke Zoltán számára győzelmet hozó körzet a 10-es volt, ide tartozik Tiszavasvári híres-hírhedt szegregátuma, a Széles és Keskeny utca, ahol több ezer roma él, harmadik világot idéző nyomorban. Itt Szőke 505 szavazatot kapott, a jegyző, Badics Ildikó pedig 86-ot; összességében a gettólakók 75 százaléka voksolt a kormánypártok indulójára. Persze ez nem előzmény nélküli: idén áprilisban, az országgyűlési választásokon 133 voksot kapott Fülöp Erik, a település korábbi polgármestere (a mostani időközire is éppen azért került sor, mert Fülöp bejutott a parlamentbe, így a két pozíciója összeférhetetlenné vált), 680 szavazatot pedig a fideszes Vinnai Győző. Nyolc éve a fideszes Karakó László még csak 257 szavazatot gyűjtött, a jobbikos Gyüre Csaba 124-et, a balliberális Összefogás embere, az egykori honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc pedig 102-t.

A Széles utca

Az önkormányzati voksolások adatai is beszédesek: 2010-ben, amikor még parlamenten kívüli erő, ám jóval szélsőségesebb volt a Jobbik, akkor mindössze négy szavazattal kaptak itt kevesebbet a fideszes polgármester-jelöltnél, négy év múlva viszont már 515:221-re kikapott errefelé Fülöp Erik. Vagyis, ahogy múltak az évek, és egyre jobban konzerválódott a szegénység és a kilátástalanság a Széles utcában, úgy lett itt egyre népszerűbb a Fidesz–KDNP. Miközben a város belső részén tartja magát a Jobbik.

Miként manipulál és fanatizál a politika? Erről szólt a Flaszter – Magyar Hang

Dévényi István Szerető Szabolccsal, a Magyar Hang főmunkatársával és Kovács Áronnal, a Népszava Online felelős szerkesztőjével beszélgetett.

Miért alakult így? Erről homlokegyenest mást mondanak bent, a városban és kint, a telepen. Egy benti asszonyt arról kérdezünk, kimondhatjuk-e, hogy olyan párhuzamos világok alakultak ki, amelyektől pont a fideszesek szeretnék nap mint nap megóvni az országot. – Persze. Vannak ők, és vagyunk mi. És most ők győztek – jelzi halkan, nagy sóhajjal kísérve.

Tiszavasvári három azon kocsmájának egyikében, ahová nem járnak cigányok, a Fehérló italboltban már akkor sejtették, hogy a 10-es körzet, vagyis a Széles utca lesz a mérleg nyelve, amikor csak ebből a szavazókörből nem jöttek be az eredmények.

– Kilencig vagyunk nyitva általában, de most fél tízig maradtunk, mégsem jöttek meg az eredmények. Feszült volt a hangulat nagyon – mondja a csapos. Aztán hajnali fél négyig szólt a zene a szegregátum felől. Most csak ő van bent, mert vendég az nincsen.

5000-től 50 000 forintig

Más, névtelenséget kérő, de a közéletre rálátó helyi forrásaink szavazatvásárlásról számoltak be a Magyar Hangnak. Ellentételezésként elhangzott a cipő, a whisky, a bor, a készpénz, a „folyamatos etetés-itatás és csomagosztás”. Egymástól függetlenül többen is megjegyezték, a városban ez még csak nem is afféle nyílt titok, hanem ténykérdés.

Megvásárolt életek – Magyar Hang

Immár tényleg a sör-virsli-ötezres kombinációkkal megvásárolható közösségek döntésén múlnak városvezetői pozíciók, képviselői mandátumok.

– Teljes közönnyel beszélnek itt már arról, hogy ki mennyit kapott a szállításért, azt is tudja már szerintem Vasváriban mindenki, hogy mennyi jár egy szavazatért (állítólag 5000 forint, de hallani differenciált javadalmazásról is, amely 1500-tól 10 ezerig terjed), és hogy mennyit kapnak a tömböket mozgósító „utcabizalmik” (szóbeszéd szerint 50 ezer körül).

Kerestük Szőke Zoltánt is, hogy kommentálja az eredményt, de nem értük el. Facebook-oldalán közzétett videójában mindenesetre már vasárnap kijelentette: „Nincs szervezett szállítás, nem érkezett erről bejelentés, tiszták a választások, tiszta minden.”

Badics Ildikó kérdésünkre nem kívánta kommentálni, szerinte miért alakulhatott ki ez az eredmény a 10-es szavazókörben. Mindössze annyit közölt: „Tiszavasvári lakosai tudják, hogy miként élnek arrafelé az emberek.” Feljelentést mindenesetre nem tesz, de azt megjegyezte, hogy a Széles utcában történtek országos tendenciába illenek, amely gyökereit alighanem az ORÖ és a kormánypártok szövetségében kell keresnünk.

„Ide is a Fidesz kell, tesókám”

A Széles utcában már 19 óra körül sejthették, mi lesz az eredmény. Legalábbis a telep melletti Chicago ABC dolgozója szerint itt már akkor hangos zene szólt. A bolttal szembeni fűzfa alatt ácsorgók el is mondják, mennyire örülnek az eredménynek. Egy, a napszemüvege árnyékában rejtélyesen somolygó, az autójára támaszkodó férfi így foglalja össze, miért:

– Hát fideszes a miniszter, úgyhogy ide is a Fidesz kell, tesókám! Így lesz majd pénz meg fejlődés!

Az autónak szinte tökéletes derékszögben támaszkodik egy félmeztelen férfi . Neki nem a mosolya, hanem a mondandója rejtélyes: szinte semmit nem értek belőle, amikor beszél. Át is veszi tőle a szót egy harcsabajszú férfi , aki minden egyes mondatát egyre jobban kitolt pocakkal zárja le.

„Az Iván egy komoly üzletember” – Sztojkáék nem félnek – Magyar Hang

Félnek-e az enyingiek Sztojkától, és neki van-e félnivalója? Mit gondolnak róla, akik ismerik? A teljes riport.

– Örülünk az eredménynek, nagyon!
– Hogyhogy ilyen egységesen szavaztak? – kérdem.
– Zagyva György Gyula és Orosz Mihály Zoltán miatt! Nagyon tiszteletlenül beszéltek a közmunkásokkal, volt, hogy az asszonyokat lek…zták!

A Széles és Keskeny utca két háromnevű mumusa 2016-ban tette le a névjegyét a tiszavasvári gettóban, amikor az érpataki polgármester és a később helyben a közmunkások főnökévé avanzsáló Zagyva a Becsület Légiója elnevezésű szervezet keretében „rendteremtésbe” kezdett. Először is összeszedették az évek óta gyűlő szemetet a düledező házak között, jelentették az áramlopásokat a szolgáltatók és a hatóságok felé.

Soros és „az a szőke”

A cigányok körében azonban elindult a pletyka, hogy Orosz és Zagyva elintézi majd azt is, hogy kiemeljék az összes gyereket az itteni családokból. (Úgy tudjuk, nem csak az érzelmileg érintett szülők léptek fel ez ellen, a háttérben az uzsorások is mozgolódni kezdtek, amire megint csak egyszerű a magyarázat: ha nincs háznál a gyerek, nincs elvehető segély sem.)

– Meg aztán, tesókám, honnan volt a Jobbiknak annyi pénze plakátra?
– Már most, vagy az országgyűlési választásokon?
– Áprilisban. Mert szerintem Soros Györgytől, hát bevándorlókat akar ide behozni a Jobbik. Pont ahogy a Soros meg az a nő, az a szőke.
– Badics Ildikóra gondol? – kérdezem, mert a választások előtti napokban szinte minden tiszavasvári postaládába bekerült egy szórólap, hogy a település eddigi jegyzője migránsokat akar behozni. Amire pedig az a „bizonyíték”, hogy a kormánysajtó megírta: ha Badics nyer, akkor az a Zagyva marad a közmunkások főnöke, aki muszlim.

Hiába a döcögő érvelés, hiába van Zagyvának már papírja a bíróságtól arról, hogy „nem muszlim”, az üzenet átment. És nem csak a Széles utcában: jobbikosok mesélték, hogy bizony volt, aki a kitelepüléseik alkalmával tényleg aggódott amiatt, hogy Vasvári „bevándorlóváros lesz”.

De egyébként nem, nem Badics Ildikóra gondol, hanem Angela Merkelre. Összeállt tehát a Zagyva–Merkel–Soros–Badics négyszög, vídiakeménységű érveléssel. Egy idős bácsitól csak azt hallom, hogy a bevándorlók miatt szavazott Szőkére. A közelből kegyetlen torzan szaggat kifelé a latinos ritmus. Körém meg érdeklődő srácok gyűlnek, de amint megtudják, miért jöttem, egy bizonyos Lajoshoz irányítanak.

– Ő ért a politikumhoz – mondja egyikük, a többiek vele röhögnek. Ketten közülük két perce még fojtogatták egymást, összevesztek a csocsó miatt. Lajos azonban igen határozottan közli, hogy menjek el a Széles utca közeléből, mert úgyis csak a „visszaélések miatt” jelentem meg. Tisztázzuk, hogy én ezt a szót még csak ki se ejtettem a számon, le is nyugszanak a kedélyek, Roland azért elkísér, és nagyon odafigyel, hogy ne beszéljek senkivel, ne fényképezzek le senkit. És mivel pénzt nem kap, nem is mond semmit, és csak a telep széléig kísér.

Zagyva az elbocsátását várja

– Hagyjuk már ezt – ez a leggyakrabban elhangzott kommentár Zagyvától. Hiába van egy fehér, hátrafelé nyilazó lovas a fekete pólóján, szemlátomást nem akar a múltba révedni. A sok mantraszerűen ismételgetett „hagyjuk már ezt” közben hirtelen egyszer csak felcsattan.

– Az önkormányzat közmunkaprogramját és személyesen engem is folyamatosan ellenőrzött a kormányhivatal, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Helsinki meg más jogvédők. Ha annyira tiszteletlen lettem volna, akkor miért nem indult ellenem eljárás?

Hirdetés

Zagyva számít rá, hogy Szőke elbocsátja majd őt (ezt a polgármester a sajtóban időközben be is jelentette, még azelőtt, hogy az esküjét letette volna), arra viszont kíváncsi, hogy az új városvezető hogy fogja betartani azt a számos ígéretet, amit a kampányban tett, és miként fog majd rendet tartani a településen. Majd felhívja a figyelmet, most a helyi választást döntötték csak el a gettólakók, de szerinte közel az az idő, amikor ennél nagyobb dolgok is hasonló módon megszületett eredményeken múlnak majd. Sokan otthagyják Tiszavasvárit, mert úgy gondolják, a mostani eredmény csak Szőke Zoltánnak meg a Széles utcaiaknak lesz jó.

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz – Magyar Hang

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség – véli Bass László szociológus.

Beszéltünk mással is, aki rálát a közmunkára, a migráció mellett az időközi másik fő kampánytémájára. Elterjedt például, hogy fideszes győzelem esetén az eddigi négyszázas létszám több mint a duplájára emelkedik, és közel ezren dolgozhatnak majd neonmellényben Tiszavasvári utcáin és mezőgazdasági telepein.

– Lehet, hogy indulnak majd tanfolyamok, persze… De mit érnek el vele? – kezdi aggódva forrásunk, majd folytatja, hogy tavaly egy analfabéta közmunkás kettest kapott tanfolyamon – úgyhogy most már informatikus. Hát ki fogja őt alkalmazni? De megesett, hogy az egyik brigádvezető szólt egy fiúnak, hogy hozzon gereblyét. A fiú eltűnt, a brigádvezető utánament. Kiderült, hogy nem tudja, mi az a gereblye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

Keresse a lapot csütörtökig  az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.