Nem is az Indexért kell leginkább aggódni, hanem a blogokért?

blog.hu

Napok óta attól hangos a sajtó, hogy Spéder Zoltán kivonult az Index.hu mögül, és helyét az eddigi igazgató Ziegler Gábor, valamint a KDNP-s Oltyán József vette át. Vedres Tamás keresőoptimizálási szakértő, a TASZ Egyesület tagja ugyanakkor most annak a veszélyeire hívta fel a figyelmet az Átlátszón közölt cikkében, hogy a bevásárlással birtokukba került a blog.hu is, Magyarország legnépszerűbb blogger platformja. És míg az Indexnél az alapítványi tulajdonlás egyelőre biztosítja a portál függetlenségét, a blog.hu esetében nincs ilyen védelem.

Hirdetés

Mivel ezeknek a blogoknak a forgalmát az Index, illetve az Index2 adja, Vedres Tamás szerint kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a felületet használók, akik között több civil és jogvédő szervezet is van. De a forgalom kérdése csak egy a problémák közül. Ezért ő azt javasolta, hogy mielőbb hagyják abba a felületen való publikálást és indítsanak saját honlapot. Valamint készítsenek biztonsági mentést az eddigi tartalmakról, készülve arra az esetre, ha egyszerűen lekapcsolnák a blog.hu-t.

A Magyar Hang által megkeresett szervezetek azonban egyelőre nem különösebben aggódnak.

Lécci-lécci, csak a Fidesz! – Magyar Hang

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kifejtette, hogy mindaddig, míg az Index függetlenségét biztosítottnak látják, nem kívánnak változtatni gyakorlatukon. A helyzetüket pedig megkönnyíti, hogy ennek megítélésében magukra, a hírportál munkatársaira is hagyatkozhatnak. – Nekünk eddig semmilyen negatív tapasztalatunk nem volt, ezért hisszük, hogy az Indexen tovább folyhat abban a szemléletben a munka, amely nem tesz különbséget két blog között egy kormánykritikus írás kárára – közölték.

Hirdetés

A Magyar Helsinki Bizottság sem készül egyelőre semmilyen változtatásra. Megkeresésünkre annyit írtak, hogy végiggondolják a kérdést, és ha úgy látják, majd megfontolják, hogy mit lépjenek.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.