Bocsánatkérést várnak Semjéntől a számik

Semjén Zsolt és a számik Rajz: Thyillustration

Paul Kuoljok a svédországi számi kisebbség önkormányzatának elnöke szerint Semjén Zsolt magyar miniszterelnökhelyettes bocsánatkéréssel tartozik a számi nép felé, amiért általánosítóan, rossz színben festette le őket a magyar parlamentben – írja 444.hu a svéd Sveriges Radiora hivatkozva. Semjént a magyar parlamentben az Észak-Svédországban, számi területen folytatott, egy vállalkozó által fizetett vadászatairól kérdezték, és ő azt válaszolta: a vadászattal kapcsolatban a svéd hatóságok mindent rendben találtak, és az különben is csak egy barátja ajándéka volt a számára.

Hirdetés

Amikor pedig arról kérdezték, hogy mennyire számít luxusnak egy ilyen vadászat, így érvelt a maga vélt igaza mellett: „Luxusról különben szó sincsen, próbáljon ön egyszer egy légtérben öt, egyébként hótrészeg számival eltölteni néhány éjszakát, és akkor megtudja, hogy milyen azon a vidéken vadászni.”

Semjén Zsolt nem teszi le a fegyvert – Magyar Hang

A miniszterelnök-helyettes a baráti televízióban barátjának „vallott” a vadászatokról.

Paul Kuoljok elnök és Per-Olof Nutti számi nemzetiségi képviselő úgy véli: Semjén ezzel csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy a vadászata egyáltalán nem volt rendben a helyi jog szerint, és hogy a hatóságok nyomoznak is az ügyben. Svédországban ugyanis nincs olyan, hogy valaki számi területen csak úgy rénszarvasvadászatot szervezhet, ahogy Semjén állítja.

Semjén tetézte a bajt azzal, hogy hótrészegnek nevezte a számikat. Ezzel igen érzékeny pontra tapintott a számiknál, ahol a részeges jelző rasszista sértésnek számít. Ennek történelmi okai vannak, ugyanis korábban bevett szokás volt, hogy számik által gyarmatosítónak tartott népek képviselői leitatták a Skandináv-félsziget északi részein élő őslakosokat, majd a számik részegességére hivatkozva intézményesítették a népcsoport elnyomását.

Hirdetés

Az elnök szerint Semjén és a magyar parlament is nyilvános bocsánatkéréssel tartozik a kijelentésért, amely sem egy magas rangú európai politikushoz, sem egy európai parlamenthez nem méltó.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.