HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Aki kiszolgál...

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz

HIRDETÉS

A szociális biztonság megteremtése azt eredményezhetné, hogy a legszegényebbek ne legyenek ennyire kiszolgáltatva a hatalomnak, és ne adják szinte automatikusan a voksukat a regnáló vezetőkre – erről beszélt a Magyar Hangnak Bass László szociológus. Már az áprilisi országgyűlési voksoláson is szembetűnő volt, és most a tiszavasvári időközi polgármester-választáson is megmutatkozott: a legszegényebb, sokszor romák lakta településrészeken, utcákban kiugróan magas a Fidesz támogatottsága. Ezekben a szavazókörökben nem ritkán bőven az országos átlag felett, 70 vagy akár 80 százaléknál is magasabb a kormánypárt szavazóinak aránya. A háttérben meghúzódó okok egyike a szegénység.

HIRDETÉS

Bass László szociológus a Magyar Hangnak elmondta, hogy bár ők pártpreferenciákat soha nem vizsgálnak, a hátrányos helyzetű településeken végzett terepmunka közben egyértelműen érzékelhető, hogy az itt élők nagyon erősen lojálisak a mindenkori helyi hatalomhoz, pártszínezettől teljesen függetlenül. Hiszen a szegény családok – akik nem feltétlenül romák – rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak és nagymértékben függnek a helyi döntéshozóktól: ők osztják ki a közmunkát, de még a gyest vagy a családi pótlékot is megvonhatják tőlük bizonyos feltételek mellett. Habár logikus magyarázat lehetne, hogy az évek óta nyomorgók valamilyen változásra vágyva egy-egy új helyi vezetőt segítsenek hatalomra, tapasztalatai azt mutatják, mégis inkább az van az emberekben, bajuk lehet abból, ha szembefordulnak a hatalommal. – Minél inkább satuba van szorítva valaki, annál inkább lojális a hatalomhoz – foglalta össze.

„Ide a Fidesz kell, tesókám” – Mi történt Tiszavasváriban? – Magyar Hang

Állítólag 5000 forint járt egy szavazatért, de hallani differenciált javadalmazásról is. Többen emlegették Sorost, Zagyvát és Merkelt is.

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon – véli a szakember –, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség. A szegénység felszámolása rendkívül összetett folyamat, Bass László az alanyi jogon járó alapjövedelem kérdését megfontolandónak gondolja. A legszegényebb családok így biztosak lehetnének abban, hogy lesz pénzük ételre és nem kapcsolják ki a villanyt sem. Vagyis akár elgondolkozhatnak azon is, hogy a sorsuk az adott helyi vezetés, vagy más irányítás alatt lenne-e jobb. Azt ugyanakkor a szociológus is elismerte, hogy az alapjövedelem a társadalomban rendkívül elutasított és rengeteg vita övezi.

A lapunk által megkérdezett politológus szerint mindazonáltal a jelenlegi kormány alapvetően használja ezt a feudális típusú függőségi rendszert, és nem is érdeke azt megváltoztatni. Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa felidézte: 2010 előtt is létezett az a jelenség, hogy a legszegényebbek – akár a munkájukat, közmunkájukat féltve, akár rövid távú előnyökért, például egy-egy ételosztás után – egy adott pártra szavaztak, de a Fidesz regnálása óta ennek mértéke össze sem hasonlítható a korábbiakkal. Ennek egyik oka, hogy mostanra ilyen akciót megszervezni érdemben már csak a Fidesz képes vidéken. Ehhez jön még hozzá, hogy a romákat mozgósítani tudó szervezetek közül az egyetlen pályán maradt erő a Fidesztől teljes egészében függő, Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom, amely „nyilván teszi is a dolgát”.

HIRDETÉS

Megvásárolt életek – Magyar Hang

Immár tényleg a sör-virsli-ötezres kombinációkkal megvásárolható közösségek döntésén múlnak városvezetői pozíciók, képviselői mandátumok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,672lájkolóTetszik
2,805követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Felhagyhat a parlamenti balhézással az ellenzék

Rendbontás helyett a kormányképes erőként való megjelenésre helyeznék a hangsúlyt a jövőben az ellenzéki pártok. A független képviselők maradnának a radikális hangnemnél.