HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Aki kiszolgál...

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A szociális biztonság megteremtése azt eredményezhetné, hogy a legszegényebbek ne legyenek ennyire kiszolgáltatva a hatalomnak, és ne adják szinte automatikusan a voksukat a regnáló vezetőkre – erről beszélt a Magyar Hangnak Bass László szociológus. Már az áprilisi országgyűlési voksoláson is szembetűnő volt, és most a tiszavasvári időközi polgármester-választáson is megmutatkozott: a legszegényebb, sokszor romák lakta településrészeken, utcákban kiugróan magas a Fidesz támogatottsága. Ezekben a szavazókörökben nem ritkán bőven az országos átlag felett, 70 vagy akár 80 százaléknál is magasabb a kormánypárt szavazóinak aránya. A háttérben meghúzódó okok egyike a szegénység.

Bass László szociológus a Magyar Hangnak elmondta, hogy bár ők pártpreferenciákat soha nem vizsgálnak, a hátrányos helyzetű településeken végzett terepmunka közben egyértelműen érzékelhető, hogy az itt élők nagyon erősen lojálisak a mindenkori helyi hatalomhoz, pártszínezettől teljesen függetlenül. Hiszen a szegény családok – akik nem feltétlenül romák – rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak és nagymértékben függnek a helyi döntéshozóktól: ők osztják ki a közmunkát, de még a gyest vagy a családi pótlékot is megvonhatják tőlük bizonyos feltételek mellett. Habár logikus magyarázat lehetne, hogy az évek óta nyomorgók valamilyen változásra vágyva egy-egy új helyi vezetőt segítsenek hatalomra, tapasztalatai azt mutatják, mégis inkább az van az emberekben, bajuk lehet abból, ha szembefordulnak a hatalommal. – Minél inkább satuba van szorítva valaki, annál inkább lojális a hatalomhoz – foglalta össze.

„Ide a Fidesz kell, tesókám” – Mi történt Tiszavasváriban? – Magyar Hang

Állítólag 5000 forint járt egy szavazatért, de hallani differenciált javadalmazásról is. Többen emlegették Sorost, Zagyvát és Merkelt is.

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon – véli a szakember –, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség. A szegénység felszámolása rendkívül összetett folyamat, Bass László az alanyi jogon járó alapjövedelem kérdését megfontolandónak gondolja. A legszegényebb családok így biztosak lehetnének abban, hogy lesz pénzük ételre és nem kapcsolják ki a villanyt sem. Vagyis akár elgondolkozhatnak azon is, hogy a sorsuk az adott helyi vezetés, vagy más irányítás alatt lenne-e jobb. Azt ugyanakkor a szociológus is elismerte, hogy az alapjövedelem a társadalomban rendkívül elutasított és rengeteg vita övezi.

HIRDETÉS

A lapunk által megkérdezett politológus szerint mindazonáltal a jelenlegi kormány alapvetően használja ezt a feudális típusú függőségi rendszert, és nem is érdeke azt megváltoztatni. Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa felidézte: 2010 előtt is létezett az a jelenség, hogy a legszegényebbek – akár a munkájukat, közmunkájukat féltve, akár rövid távú előnyökért, például egy-egy ételosztás után – egy adott pártra szavaztak, de a Fidesz regnálása óta ennek mértéke össze sem hasonlítható a korábbiakkal. Ennek egyik oka, hogy mostanra ilyen akciót megszervezni érdemben már csak a Fidesz képes vidéken. Ehhez jön még hozzá, hogy a romákat mozgósítani tudó szervezetek közül az egyetlen pályán maradt erő a Fidesztől teljes egészében függő, Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom, amely „nyilván teszi is a dolgát”.

Megvásárolt életek – Magyar Hang

Immár tényleg a sör-virsli-ötezres kombinációkkal megvásárolható közösségek döntésén múlnak városvezetői pozíciók, képviselői mandátumok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,668lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Új közéleti hetilap indult

„A magyar médiából mostanában csupa rossz hírek jöttek, melyik lap zárt be, mely műhelyből küldtek el embereket, ideje volt egy pozitív hírnek is. ”