HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elmozdította ...

Elmozdította a Fidesz az egri vár igazgatóját

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Bevette a Fidesz Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő által dominált szárnya Eger várát, szeptember végi hatállyal lemondott tisztségéről Berecz Mátyás igazgató – értesült a Magyar Hang. A vezető távozása meglepetés is lehetne, hiszen év végén egyébként is lejár a négyéves megbízatása, ám mégsem az. Az ország leglátogatottabb várának belső ügyeiben jártas forrásaink egybehangzóan állítják: a fideszes képviselő köre olyan nyomást helyezett az igazgatóra, ami lehetetlenné tette a munkát.

HIRDETÉS

Lapunk május 25-ei számában részletesen bemutattuk a Dobó István Vármúzeum körül zajló csatározások hátterét. Többek között megírtuk: a drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai Zsolt jó ideje szeretne nagyobb befolyáshoz jutni a várban. Berecz Mátyás – aki 2014-ben pályázat után nyerte el tisztségét – körül az elmúlt bő egy évben kezdett látványosan ritkulni a levegő, a vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai érdekkörébe sorolt kinevezettek. Előbb Stefán Zoltán közgyűlési képviselő személyében önkormányzati biztost ültettek Berecz fejére, majd idén nyáron már egy tanácsadó is gyámkodott felette – egyik forrásunk szerint inkább az utasításokban jeleskedett. Így miközben mindenért az igazgató vállalta a felelősséget, döntési jogköre már nem maradt.

A helyi Fidesz politikai játszótérnek tekinti Eger várát – Magyar Hang

Az ellenőrzés nem volt elég, mára csaknem teljesen a befolyása alá vonta a várat Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő.

Berecz Mátyás egyik bűne az lehet, hogy a nyilvánosság előtt tengelyt akasztott a várügyekben túlbuzgó Nyitraival. A politikus tavaly a hatáskörét túllépve a parlamentben kijelentette: országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum, amire az igazgató közleményben reagált, rámutatva, hogy ennek a feltételei nem adottak. A képviselő szemét azonban nem csak ez szúrhatja: Nyitrai ugyanis – értesüléseink szerint – a várban jelenleg is látható, ám szakemberek szerint kétes értékű légierő-történeti gyűjteményt nagyon szeretné a múzeumban tudni. Az igazgató viszont nemet mondott a vásárlásra.

HIRDETÉS

Berecz közös megegyezéssel távozik, nyilatkozni nem kívánt. Az igazgató elmozdítása Habis László fideszes polgármesternek is fájhat, mivel a Nyitrai-féle kör egyre erősebben nő a fejére.

Habis: Szoktak lenni vitáink Nyitraival

A csütörtöki közgyűlésen a múzeumigazgató lemondása miatt az ellenzéki képviselők megsorozták Habis László polgármestert. Az Egri Televízió közvetítése szerint Komlósi Csaba (LMP) kérdésére a városvezető először ismerte el nyilvánosan, hogy nem minden téren harmonikus a kapcsolata Nyitraival. – Az országgyűlési képviselővel együttműködünk, van egy munkaosztásunk, de szoktak lenni vitáink is. A viták néha személyi kérdésekben is kicsúcsosodnak – fogalmazott Habis László, hozzátéve, hogy ezekre olyan megoldásokat igyekeznek találni, amelyek Eger érdekét szolgálják.

A polgármester különben nagy elismeréssel beszélt Berecz munkájáról, kitérve arra is, hogy 1996 óta áll a múzeum alkalmazásában. Aligha véletlenül: Habis László egy korábbi közgyűlésen még reményét fejezte ki, hogy Berecz Mátyás megbízatása lejártával újra pályázik majd. Kiderült azonban az is, hogy az ellenzék semmit sem tudott arról, milyen munkát végez a vármúzeumban a Berecz Mátyás nyakára ültetett tanácsadó. A polgármester ezekre a kérdésekre azt mondta, elsősorban az uniós pályázatok menedzselésében van szerepe.

A közgyűlés kiírta a pályázatot a megüresedett tisztség betöltésére. A határozat szerint öttagú bizottság fogja meghallgatni a jelentkezőket. Mirkóczki Zita (MSZP) és Császár Zoltán (független) szerette volna elérni, hogy a szakmai szervezetek képviselői mellett ne a fideszes alpolgármester – civilben testnevelő végzettségű tanár – Martonné Adler Ildikó kerüljön a bizottságba, hanem Komlósi Csaba történész, LMP-s képviselő. A javaslatot azonban a közgyűlés fideszes többsége nem fogadta el.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,787lájkolóTetszik
2,966követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Sokat mesélnek a háborúról a horvátországi folyók

Megrázó dokumentumfilmmel próbálja meg begyógyítani a délszláv háború sebeit Goran Dević. Az alkotás a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában szerepel.