HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elbontották H...

Elbontották Hadházyék aláírásgyűjtő standját, de milyen alapon?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Pénteken Hadházy Ákos lakóhelyén, Szekszárdon is megkezdték volna az aláírásgyűjtést az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, ám megjelentek a helyi önkormányzat emberei, és előbb elkezdték lebontani az aktivisták pultját, majd egyszerűen elzavarták őket. Hadházy szerint közterületfoglalási engedélyt és napi 3000 forintot kér a helyi jegyző, és információja szerint Bonyhádon is ugyanezzel találták szembe magukat az aláírásgyűjtők.

„Ma a szekszárdi önkormányzat emberei – teljesen törvénytelenül – elzavarták az Európai Ügyészségért küzdő aktivistáinkat. Feljelentést is tettek és elkezdték lebontani a pultot. A jegyző – törvénytelenül – közterületfoglalási engedélyt és ezért napi 3000 forintot követelne. A bonyhádi jegyző ugyanezt a törvénytelen eljárást alkalmazná. A Fidesz fél és ideges. Félhet is, a magyarok tisztában vannak azzal, hogy az Európai Ügyészség véget fog vetni az EU pénzek korlátlan lopásának.
Szekszárd önkormányzata és a Szekszárdi rendőrkapitányság alátámasztotta a Sargentini-jelentésben foglaltakat, a jogállamiság magyarországi felszámolását, illetőleg azt, hogy az Unió alapértékeivel ellentétesen Magyarországon nyíltan korlátozzák az egyesülési és véleménynyilvánítási jogot.
Természetesen nem adjuk fel, kint leszünk, gyűjtjük, megcsináljuk!” – írta ki közösségi oldalára a képviselő.

Hadházy Ákos: A felháborodás ott van az emberekben – Magyar Hang

Huszonkét ország számára nem merült fel szuverenitási kérdés az Európai Ügyészség kapcsán, egyedül Magyarország és Lengyelország említett ilyet. Interjú.

Az Indexnek nyilatkozott Hadházy, aki elmondta, hogy Budapesten gond nélkül ment eddig, ahogy egyébként korábban bármelyik pártnál is a hasonló, politikai témában történő aláírásgyűjtés. Egyszerűen csak bejelentették a rendőrségnek, hogy ez fog történni. A rendőrség pedig, mivel ez a gyülekezési törvény hatálya alá esik, egyszerűen csak tudomásul vette.

HIRDETÉS

Így most Szekszárdon is bejelentették a rendőrségen, ahonnan azt a választ kapták, hogy igen, tudomásul veszik, de szerintük ez az aláírásgyűjtés, és az ahhoz kapcsolódó kitelepülés nem tartozik a gyülekezési jog alá. A jegyző pedig, aki megkapta ennek másolatát, kiküldte az önkormányzat embereit, hogy küldjék el és bírságolják meg őket, hiszen ha ez nem egy politikai rendezvény, akkor területfoglalási engedélyt kellene kérniük, majd kifizetniük a díjat, és csak azután elkezdeni az aláírásgyűjtést.

„Ez politikai véleménynyilvánítás”

Bár nem népszavazási kezdeményezés miatt gyűjtenek aláírást, az akció mégis politikai véleménynyilvánításnak minősül, azaz a gyülekezési jog hatálya alá esik – állította a Magyar Hang megkeresésére Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogok Program Projekt munkatársa.

„A rendőrség megjegyzést fűzött a tudomásulvételhez – erre álláspontom szerint nincs hatáskörük. Vagy tudomásul veszik a bejelentett rendezvényt, vagy megtiltják azt – köztes megoldás nem elképzelhető. Az aláírásgyűjtés egyébként közterületen zajlott, és célja az volt, hogy a pultnál megjelenők politikai véleményüket fejezhessék ki, így az a gyülekezési törvény hatálya alá kell hogy essen, tehát a rendőrségnek törvényes tiltási ok híján azt tudomásul kell vennie” – fogalmazott.

Mindenesetre ara kíváncsiak vagyunk, hogy amikor a belengetett újabb Nemzeti konzultáció aktivistái megjelennek majd Szekszárd és Bonyhád – vagy bármelyik – település utcáin, terein, vajon ugyanilyen lelkesen bontjatják-e majd le az ő pultjaikat is a közterület-felügyelőkkel…

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,717lájkolóTetszik
3,476követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultáció indul, ezúttal a koronavírusról és a gazdasági intézkedésekről

„Engem úgy neveltek, hogy egyértelmű volt: én egy nagy nemzetnek vagyok a gyereke”. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 2021-ben fantasztikus évünk lehet.

Egyenlőbbek