Az ellenzéki jelölt nyert Rákospalotán, Kőbányán a fideszes

Németh Angéla választási plakátja Németh Angéla választási plakátja (Fotó: Farkas Norbert)

A XV. kerületben időközi polgármester-választást tartottak vasárnap, míg Kőbányán képviselőt szavaztak be a távozó fideszes helyére.

Hirdetés

A XV. kerületben, vagyis Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán a vasárnapi időközi polgármester-választáson a civil Németh Angéla vezetett 22 és 44,29 százalékos feldolgozottságnál is, ráadásul a különbség egyre nagyobbá vált. Negyvennégy százaléknál 5103 szavazatnál állt, míg a fideszes László Tamás csak 4654-nél. Közel hetven százaléknál Németh már 50,64 százalékkal vezetett, László pedig 48,06 százalékon állt. A verseny 95 százalékos feldolgozottságnál aztán eldőlt.

A végeredmény:
Németh Angéla, RÁTE-Szolidaritás, 11 287 szavazat, 50,95 százalék
László Tamás, Fidesz, 10 590 szavazat, 47,81 százalék
Kerezsi László, Munkáspárt, 275 szavazat, 1,24 százalék

A részvételi arány 34,36 százalékos volt. A legtöbben már 13 óráig leszavaztak, akkor 20,26 százalékos volt az arány.

Németh Angéla a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt
Németh Angéla a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt (Fotó: Farkas Norbert)

Kerestük Németh Angélát, aki az eredmény kapcsán úgy fogalmazott: úgy érzi, meg tudták mutatni, hogy baloldali összefogással legyőzhető a Fidesz, így nemet lehet mondani a kormánypártokra. A következőkben együtt szeretne dolgozni a kerületben élőkkel, és nyugodt önkormányzati munkát kíván megvalósítani.

A rákospalotai az első olyan időközi választás április óta, ahol sikerült legyőzni a Fidesz hivatalos jelöltjét. Augusztusban még volt egy ellenzéki siker, Balmazújvárosban a független Hegedűs Péter tudta megverni a kormánypárt által támogatott jelöltet. Az összes többi időközin, amin elindult, győzött a Fidesz.

Amikor az ellenzéki Fidesz invitálja vitára a civil jelöltet – Magyar Hang

Névtelen fenyegetések, ígéretek és a migránsozás hanyagolása: időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a XV. kerületben.

Azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a korábbi vezetőt, Hajdu Lászlót áprilisban parlamenti képviselővé választották. A DK-s politikus kampányfőnökként segítette a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) színeiben induló, de a DK, az MSZP és a Párbeszéd által is támogatott Németh Angélát. Utóbbi eddig éppúgy alpolgármester volt, ahogy a Fidesz-frakcióból kizárt Victorné Kovács Judit. (Vele készült interjúnkat itt olvashatják.) A rákospalotai időköziről korábban itt írtunk, megszólaltatva mindkét jelöltet. László Tamás 2010 és 2014 között vezette a kerületet, nemrég pedig a panelépületek felújításáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki. László áprilisban 37,54 százalékot ért el, szemben Hajdu 42,25 százalékával.

Kőbányán a Fidesz nyert

Szorosan alakult a verseny a kőbányai képviselőválasztáson is, 66,67 százalékos feldolgozottságnál csupán két szavazattal előzte a fideszes jelölt a momentumost. Háromnegyed nyolc előtt nem sokkal tették közzé, hogy Szilágyi-Sándor András 261, az ellenzéki politikus pedig 259 szavazatot kapott. A névjegyzékben 3435-en szerepelnek, a részvétel kimondottan alacsony volt, 17,48 százalékos. Ráadásul egy érvénytelen, lebélyegzett szavazólapot is találtak, így mondhatni, a helyzet még rendkívülibb. A szavazás viszont 83,33 százalékos feldolgozottságnál eldőlni látszott, így a fideszes Szilágyi-Sándor 51,76, míg a momentumos jelölt 46,07 százalékot szerzett. Végül száz százaléknál a különbség még nagyobbá vált.

Az eredmény:
Szilágyi-Sándor Attila, Fidesz, 488 szavazat, 53,51 százalék
Kovács Róbert, Momentum, 406 szavazat, 44,52 százalék
Fléger István Tamás, Munkáspárt, 18 szavazat, 1,97 százalék

Hirdetés

Kőbánya 6. választókerületében a fideszes képviselő lemondása miatt kellett időközi választást kiírni. A kormánypárti Szilágyi-Sándor Andrással szemben Kovács Róbert indult el a Momentum színeiben. Utóbbi mögé ugyanakkor felsorakozott a baloldal is. A fideszes jelölt 2014-ben 46 százalékkal tudott nyerni, és sem az ő, sem a momentumos jelölt győzelme nem befolyásolta volna a kormánypárti többséget.

„Sokat dolgoztunk, néhány tíz szavazat hiányzott. Köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt a bizalmával” – így kommentálta az eredményt Facebook-oldalán Kovács Róbert. Hozzátette: a munkát folytatja, ahhoz ugyanis, hogy helyi ügyeket felkaroljon, „nem szükséges a képviselői igazolvány, csak hit és tettvágy. Jövőre pedig legyőzzük a Fideszt, és felszabadítjuk Kőbányát.”

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.