HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az ellenzéki ...

Az ellenzéki jelölt nyert Rákospalotán, Kőbányán a fideszes

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A XV. kerületben időközi polgármester-választást tartottak vasárnap, míg Kőbányán képviselőt szavaztak be a távozó fideszes helyére.

A XV. kerületben, vagyis Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán a vasárnapi időközi polgármester-választáson a civil Németh Angéla vezetett 22 és 44,29 százalékos feldolgozottságnál is, ráadásul a különbség egyre nagyobbá vált. Negyvennégy százaléknál 5103 szavazatnál állt, míg a fideszes László Tamás csak 4654-nél. Közel hetven százaléknál Németh már 50,64 százalékkal vezetett, László pedig 48,06 százalékon állt. A verseny 95 százalékos feldolgozottságnál aztán eldőlt.

HIRDETÉS

A végeredmény:
Németh Angéla, RÁTE-Szolidaritás, 11 287 szavazat, 50,95 százalék
László Tamás, Fidesz, 10 590 szavazat, 47,81 százalék
Kerezsi László, Munkáspárt, 275 szavazat, 1,24 százalék

A részvételi arány 34,36 százalékos volt. A legtöbben már 13 óráig leszavaztak, akkor 20,26 százalékos volt az arány.

Németh Angéla a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt
Németh Angéla a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt (Fotó: Farkas Norbert)

HIRDETÉS

Kerestük Németh Angélát, aki az eredmény kapcsán úgy fogalmazott: úgy érzi, meg tudták mutatni, hogy baloldali összefogással legyőzhető a Fidesz, így nemet lehet mondani a kormánypártokra. A következőkben együtt szeretne dolgozni a kerületben élőkkel, és nyugodt önkormányzati munkát kíván megvalósítani.

A rákospalotai az első olyan időközi választás április óta, ahol sikerült legyőzni a Fidesz hivatalos jelöltjét. Augusztusban még volt egy ellenzéki siker, Balmazújvárosban a független Hegedűs Péter tudta megverni a kormánypárt által támogatott jelöltet. Az összes többi időközin, amin elindult, győzött a Fidesz.

Amikor az ellenzéki Fidesz invitálja vitára a civil jelöltet – Magyar Hang

Névtelen fenyegetések, ígéretek és a migránsozás hanyagolása: időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a XV. kerületben.

Azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a korábbi vezetőt, Hajdu Lászlót áprilisban parlamenti képviselővé választották. A DK-s politikus kampányfőnökként segítette a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) színeiben induló, de a DK, az MSZP és a Párbeszéd által is támogatott Németh Angélát. Utóbbi eddig éppúgy alpolgármester volt, ahogy a Fidesz-frakcióból kizárt Victorné Kovács Judit. (Vele készült interjúnkat itt olvashatják.) A rákospalotai időköziről korábban itt írtunk, megszólaltatva mindkét jelöltet. László Tamás 2010 és 2014 között vezette a kerületet, nemrég pedig a panelépületek felújításáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki. László áprilisban 37,54 százalékot ért el, szemben Hajdu 42,25 százalékával.

Kőbányán a Fidesz nyert

Szorosan alakult a verseny a kőbányai képviselőválasztáson is, 66,67 százalékos feldolgozottságnál csupán két szavazattal előzte a fideszes jelölt a momentumost. Háromnegyed nyolc előtt nem sokkal tették közzé, hogy Szilágyi-Sándor András 261, az ellenzéki politikus pedig 259 szavazatot kapott. A névjegyzékben 3435-en szerepelnek, a részvétel kimondottan alacsony volt, 17,48 százalékos. Ráadásul egy érvénytelen, lebélyegzett szavazólapot is találtak, így mondhatni, a helyzet még rendkívülibb. A szavazás viszont 83,33 százalékos feldolgozottságnál eldőlni látszott, így a fideszes Szilágyi-Sándor 51,76, míg a momentumos jelölt 46,07 százalékot szerzett. Végül száz százaléknál a különbség még nagyobbá vált.

HIRDETÉS

Az eredmény:
Szilágyi-Sándor Attila, Fidesz, 488 szavazat, 53,51 százalék
Kovács Róbert, Momentum, 406 szavazat, 44,52 százalék
Fléger István Tamás, Munkáspárt, 18 szavazat, 1,97 százalék

Kőbánya 6. választókerületében a fideszes képviselő lemondása miatt kellett időközi választást kiírni. A kormánypárti Szilágyi-Sándor Andrással szemben Kovács Róbert indult el a Momentum színeiben. Utóbbi mögé ugyanakkor felsorakozott a baloldal is. A fideszes jelölt 2014-ben 46 százalékkal tudott nyerni, és sem az ő, sem a momentumos jelölt győzelme nem befolyásolta volna a kormánypárti többséget.

„Sokat dolgoztunk, néhány tíz szavazat hiányzott. Köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt a bizalmával” – így kommentálta az eredményt Facebook-oldalán Kovács Róbert. Hozzátette: a munkát folytatja, ahhoz ugyanis, hogy helyi ügyeket felkaroljon, „nem szükséges a képviselői igazolvány, csak hit és tettvágy. Jövőre pedig legyőzzük a Fideszt, és felszabadítjuk Kőbányát.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,876lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A koronavírus kiirthatja Amazónia őslakosait

Az esőerdőben, a nyugati civilizációtól nagyrészt elszigetelten lakó indiánok nagyjából a brazil népesség fél százalékát adják. Sokkal érzékenyebben a fejlett világból érkező fertőzésekre, mint a lakosság nagy része, hiszen a kevés kapcsolat miatt nem szerezhetik meg azt az immunitást, ami részleges védelmet nyújt a többség számára.