Amikor az ellenzéki Fidesz invitálja vitára a civil jelöltet

Németh Angéla és László Tamás plakátja a rákospalotai időközi polgármester-választás előtt Németh Angéla és László Tamás plakátja a rákospalotai időközi polgármester-választás előtt (Fotó: Farkas Norbert)

Viszonylag ritka, hogy egy időközi polgármester-választás kampányában valamelyik jelölt egy helyi fúvószenekarral kezdjen viccelődni. Rákospalotán ez is megesett: a fideszes László Tamás ironizált a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesületen, miután az felkerült a civil Németh Angéla szórólapjára. „A népnyelv meg is kérdezte, hogy vajon mit szeretnének megfújni?” – jegyezte meg a HírTV-ben, majd pár nappal későbbi lakossági fórumán is. Aminek, figyelem, a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola biztosította a helyszínt. Érdekes ötlet lenne ez akkor is, ha nem tudnánk, hogy a fúvóskoncertek népszerűbbek tudnak lenni a helyi focimeccseknél is, a zenei életnek pedig nagy hagyománya van Rákospalotán. „Az államosítás során a zeneiskolát a Klik tokkal-vonóval elvitte, hogy egy zenei hasonlattal éljek. És valóban létrejött egy egyesület, amelyik támogat, ahogy mi is segítettük az ő megalakulásukat és működésüket” – fejti ki lapunknak Németh Angéla.

Hirdetés

Ő egyébként két évtizeden át volt MSZP-s, majd lett a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) vezetője. Bár a Fidesz és az LMP is azzal támadja, hogy a DK embere, ő ezt cáfolja és hangsúlyozza a civilségét. A szocialista pártból akkor távozott, amikor ott parkolópályára kívánták tenni a többször újraválasztott XV. kerületi polgármestert, Hajdu Lászlót. Utóbbi végül a DK-ban folytatta, és miután a 2010-es választást elbukták a baloldalon belüli marakodás miatt, 2014-ben településvezetőként tért vissza. Idén aztán országgyűlési képviselőnek is megválasztották, így időközi polgármester-választást kellett kiírni. Ezt tartják most vasárnap, Németh ellenfele pedig a 2010 és 2014 között a kerületet egyszer már irányító László Tamás.

Németh Angéla, a rákospalotai polgármesterválasztás civil jelöltje
Németh Angéla, a rákospalotai polgármesterválasztás civil jelöltje (Fotó: Farkas Norbert)

Sajátos a helyzet tehát Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán, de nemcsak ott, a helyi Fideszben is. László újból tagokat záratna ki, legutóbb Victorné Kovács Juditot és Bitvai Nándort, miután nem voltak hajlandóak megszavazni a Hajdu Lászlóval szembeni fegyelmit, és asszisztálni a kerületvezetés elleni harchoz. Így végül a Fidesz hátrányba került, a pártok közti korábbi törékeny együttműködés helyét pedig nyíltabb adok-kapok vette át, miközben az önkormányzat működőképessége megmaradt. Kovács Judit lapunknak azt mondja: mióta alpolgármesterré választották, névtelenül fenyegetik őt, a kocsija kerekét pedig kiszúrták.

„Ha nem úgy szavazok, ahogy kellene, másnapra ott a csavar a gumimban” – Magyar Hang

Időközit tartanak Rákospalotán, ahol pártharcok, életveszélyes fenyegetések, visszaélésgyanús ügyek borzolják a kedélyeket.

A pártból kizárni szándékozott, egyébként jobboldali érzelmű Kovácsot eközben azzal támadják, hogy lepaktált a gyurcsányista kerületvezetéssel. Ő pedig alpolgármesterként egyre több szövevényes ügynek igyekszik utánajárni. Az egyik legjellemzőbb eset a parlamenti választások előtt történt: az önkormányzati bérlakások lakóinak leveleket dobáltak be arról, hogy ha Hajdu nyer, migránsokat költöztetnek az otthonukba. A politikus kifejti, zokogó, hisztériás rohamot kapó lakókat kellett nyugtatnia, a rendőrség viszont visszadobta a feljelentést. Miközben a korábban Fidesz-közelből vezetett Palota Holding Zrt. adatbázisa szükséges lehetett az akcióhoz, a vizsgálat szerint az önkormányzati lakások adatai nyilvánosnak számítanak, a lakók neve pedig leolvasható a postaládákról és kapucsengőkről. (Mindez a valóságban azért nem így működik.) A tavaly év végén elmozdított, már a Fidesz mellett dolgozó vezető, Földi Tamás viszont korábban azt mondta, semmi köze az egészhez.

A mostani kampány viszont láthatólag kevésbé a migránsokról, inkább helyi ügyekről szól. „Az önkormányzatiság többek közt fejlesztéspolitikáról, a kertvárosok és lakótelepek fejlődéséről, közrendről és -tisztaságról szól, így természetesen a helyi ügyekre fókuszálunk” – mondja arra vonatkozó kérdésünkre László, hogy direkt nem migránsozással töltik-e ki az időt. Aki a kampány során egyszerre sorolja az eddigi kerületvezetés vélt mulasztásait (Deák utcai rendelő, vasút körüli területek fejlesztése), és ajánlkozik rá, hogy azonnal munkához lát. Az sem megszokott jelenség, hogy a fideszes induló hívja vitára ellenfelét, majd jelenti be, hogy a másik meghátrálni látszik a párbeszéd elől. Németh lapunknak azt mondja: csak az utolsó pillanatban jött a kihívás, és már nem tartotta megvalósíthatónak. Kihívhatta volna ő is – vetjük fel, de a válasza szerint nem a vita a döntő, és László áprilisban még „nem volt olyan bátor”, hogy vitát kezdeményezzen.

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz – Magyar Hang

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség – véli Bass László szociológus.

A fejlesztési ígéretek és köztisztasági problémák kapcsán Németh azt mondja, ezek a tervek és gondok korábban is léteztek, és a 2014 előtti polgármester sem oldotta meg őket. A pénzt mindenesetre „beton helyett a szociális ágazatba” kell elsősorban tenni, mondja. Azért a Szántóföld utcai tornacsarnok, illetve a kerületi uszoda ügye jól áll.

„Egy plusz öt évre tervezünk. Az első év a jelenlegi tespedés felszámolásával telik majd, illetve a következő ciklus tudatos előkészítésével. A kerület legnagyobb botránya a Deák utcai rendelő építésének leállása, aminek a tervei még az első polgármesterségem idején elkészültek” – mondja eközben lapunknak a fideszes politikus.

Németh szerint viszont ezt nem lehet rájuk tolni: „a kivitelező túlvállalta magát, és nem teljesítette határidőre a feladatát.” László emellett ígéri a Hősök úti rendelő felújítását, „amire szintén kész tervek állnak rendelkezésre 2014 óta”, a Pestújhelyi Sportuszoda sorsának egyengetését és a rákospalotai szociális városrehabilitáció beindítását is. Kétségtelen, hogy a kormányzattal pedig könnyebb dolga is lenne, amit kampánya során kihangsúlyoz.

Van-e gyógymód veszettség ellen? – Magyar Hang

Két egymásra fenekedő fanatikus szekértábor uralja közéletünket. A hatalom érdeke ennek a helyzetnek a fenntartása.

Németh erre azt válaszolja, „a XV. kerületben is ugyanolyan állampolgárok laknak, mint bármelyik fideszes vezetésűben, tehát nem azt kellene nézni, ki a vezető.” László egyébként a Fidesz rendpárti irányvonalába jól illő intézkedéseket is ígér: „javaslatot teszünk az illegális szemétlerakók megszüntetésére, a hajléktalanok közterületi jelenlétének visszaszorítására is.”

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.