HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld 1200 milliárd...

1200 milliárdtól is eleshet Magyarország

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Még nagyobb lehet a baj az uniós forrásokkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt, mint azt eddig tudni lehetett, ezt írja blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Azt írja:

HIRDETÉS

Brüsszelben is rájöttek ugyanis, hogy ebben politikai alapon, pofára osztják a pénzeket.  Nem vészes, 2020-ig csupán 1200 milliárd forint kifizetése forog kockán – szúrta ki az Index.

A politikus a G7.hu portálon a múlt héten megjelent cikkre reagált, amelyben azt írták, hogy egy nem nyilvános kormányzati jelentés szerint a legrosszabb esetben több százmilliárd forint körüli uniós támogatást is bukhat Magyarország a hazai közbeszerzési és uniós pénzosztási rendszer korábban feltárt hiányosságai miatt. A portál cikke szerint leginkább a közlekedésfejlesztési (IKOP) és a környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) pályázatai lehetnek veszélyben, amelyektől idén 600 milliárd, jövőre pedig 650 milliárd forint forrást vonhatnak el.

Jávor viszont azt írja a blogjában, több forrásból megerősített információi alapján még egy programnál talált komoly gondokat az EB: a területfejlesztési opratív programnál, vagyis TOP-nál. A Bizottság fő gondja a TOP döntéshozalati rendszerével van, vagyis azzal, hogy mi alapján osztja ki a területfejlesztési forrásokat a magyar fél.

HIRDETÉS

Mint fogalmaz: „Kormányzati forrásom állítása szerint a fő kifogást azzal kapcsolatban emelték az EB részéről, hogy a TOP döntéshozatalban kulcsszerepet játszó megyei közgyűlések döntéseinek szakmai indokolhatósága és ellenőrizhetősége erősen kétséges, a magyar irányító hatóság nem gyakorol érdemi felügyeletet. Nincs világos kritériumrendszer, sem pedig indoklás, hogy egyes települések miért élveznek előnyt másokhoz képest, egyes projektek miért kapnak támogatást, másokat pedig miért utasítanak el. Egyszerűen hiányzik a döntéshozatalból a világos szakmai kritériumrendszer. Magyarra fordítva az EU-s bürokrácia diplomatikus megfogalmazásait: a pénzeket pofára osztják, vélhetőleg döntően politikai alapon”.

A képviselő azt írja, forrásai szerint a vizsgálat már végső szakaszát futja, a Bizottság a magyar véleményeket is feldolgozó végleges auditjelentést is elküldte már a magyar kormánynak, amire a kormány válaszolt, jelenleg a magyar válasz végső értékelése zajlik Brüsszelben. Döntés viszont az év végéig nem várható, addig pedig állnak a kifizetések, vagyis az EU nem utal pénzt erre a programra.

Ez még nagyobb problémát okozhat, mint a KEHOP és az IKOP pénzek visszatartása, míg ugyanis ezeknél a programoknál százmilliárdoktól eshet el Magyarország, a TOP programból visszatartott pénz eléri az 1000 milliárdos nagyságrendet is. Ez a kiesés pedig komoly cash-flow problémákat okozhat az államháztartásnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,716lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek