HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szigorral és ...

Szigorral és drágulással köszöntött be az október

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sok változás lép életbe október elsejétől.

Az egyik legfontosabb, hogy hétfőtől 17 százalékkal drágul a heti sztrádamatrica: 2975 forint helyett 3500 forintba kerül – derül ki a Napi.hu gyűjtéséből. A több mint 7 személyes személyautók, például a kisbuszok tíznapos matricája októbertől szintén 18 százalékkal, 7000 forintra drágul. Az autóbuszok matricája is drágább lesz: 15 500 forintba kerül októbertől, szemben az eddigi 13 385 forinttal, vagyis itt 16 százalékos a díjemelkedés. Az áremelkedés idén 700 millió forinttal több bevételt termelhet, jövőre pedig 4,8 milliárd plusz származhat a heti e-matrica díjnövekedéséből.

Annak érdekében, hogy az autósok ne járjanak rosszul, a NÚSZ Zrt. viszonteladói partnerei számára október 1-től már nem engedélyezi az országos, éves e-matrica eladását. Erre kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban és online értékesítési felületén lesz lehetőség.

Októbertől vége a türelmi időszaknak a HÉV-vonalakon: a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítőjeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a szerelvényekre, októbertől ennek hiányában pótdíjat kell fizetni. Vagyis ha az utas a főváros közigazgatási határán kívül száll fel és a megállóban van jegyvásárlási lehetőség, akkor a HÉV-en már nem válthat menetjegyet. Azok, akik olyan megállóhelyen szállnak fel, ahol nincs pénztár vagy jegykiadó automata, továbbra is vehetnek jegyet a HÉV-szerelvényeken.

HIRDETÉS

Szigorodnak az adósságfék-szabályok: hatályba lép ugyanis az MNB rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a mostaninál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest. Az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Az OTP Bank október első napjával kivezeti a papír alapú betétkönyveket. Az ikonikus termék több generáció számára egyet jelentett a megtakarítással, azonban eljárt felette az idő – fogalmazott a pénzintézet.

Hétfőtől megszünteti értékesítési tevékenységét az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt.

Bár korábban beharangozták, mégsem lép hatályba mától az Igazságügyi Minisztérium rendelete, amely emeli a közjegyzői díjak mértékét. A friss rendeletmódosítás szerint 2019. január 1-jére halasztották a díjemelést.

Az egyetemek világában is jelentős változás lesz, hiszen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter gyakorolja októbertől a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) fenntartói jogait, a felsőoktatási intézmény új működési modelljének előkészítése céljából. A Corvinus ingatlanjai és vagyona egy közalapítvány tulajdonába kerülne, és magánegyetemként működne tovább.

HIRDETÉS

Új rendőrfőkapitánya van október 1-jétől a fővárosnak, miután Bucsek Gábor saját kérésére a belügyminiszter szeptember 30-i hatállyal visszavonta a budapesti rendőrfőkapitányi vezetői kinevezését. Az új főkapitány Terdik Tamás.

Új főtitkára van a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének is hétfőtől, Perlusz Lászlót, a szervezet ügyvezető igazgatóját választották meg 2021-ig. Az eddigi főtitkár, Dávid Ferenc augusztus elején jelentette be, hogy lemond tisztségéről.

Még a nyáron fogadta el az Országgyűlés az október 1-jétől hatályos új gyülekezési törvényt. A jogszabály szerint ugyan mindenkinek joga van, hogy engedély vagy – meghatározott kivételekkel – előzetes bejelentés nélkül, békésen, fegyvertelenül, másokkal közösen felvonulásokat, tüntetéseket szervezzen, azokon részt vegyen, de a nem közterületnek minősülő helyszínen viszont csak az ingatlantulajdonos és -használó hozzájárulásával szervezhető gyűlés.

Október elsején megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vezetője pedig az országos tiszti főorvos lesz.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,668lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Új közéleti hetilap indult

„A magyar médiából mostanában csupa rossz hírek jöttek, melyik lap zárt be, mely műhelyből küldtek el embereket, ideje volt egy pozitív hírnek is. ”