HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szigorral és ...

Szigorral és drágulással köszöntött be az október

HIRDETÉS

Sok változás lép életbe október elsejétől.

HIRDETÉS

Az egyik legfontosabb, hogy hétfőtől 17 százalékkal drágul a heti sztrádamatrica: 2975 forint helyett 3500 forintba kerül – derül ki a Napi.hu gyűjtéséből. A több mint 7 személyes személyautók, például a kisbuszok tíznapos matricája októbertől szintén 18 százalékkal, 7000 forintra drágul. Az autóbuszok matricája is drágább lesz: 15 500 forintba kerül októbertől, szemben az eddigi 13 385 forinttal, vagyis itt 16 százalékos a díjemelkedés. Az áremelkedés idén 700 millió forinttal több bevételt termelhet, jövőre pedig 4,8 milliárd plusz származhat a heti e-matrica díjnövekedéséből.

Annak érdekében, hogy az autósok ne járjanak rosszul, a NÚSZ Zrt. viszonteladói partnerei számára október 1-től már nem engedélyezi az országos, éves e-matrica eladását. Erre kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban és online értékesítési felületén lesz lehetőség.

Októbertől vége a türelmi időszaknak a HÉV-vonalakon: a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítőjeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a szerelvényekre, októbertől ennek hiányában pótdíjat kell fizetni. Vagyis ha az utas a főváros közigazgatási határán kívül száll fel és a megállóban van jegyvásárlási lehetőség, akkor a HÉV-en már nem válthat menetjegyet. Azok, akik olyan megállóhelyen szállnak fel, ahol nincs pénztár vagy jegykiadó automata, továbbra is vehetnek jegyet a HÉV-szerelvényeken.

Szigorodnak az adósságfék-szabályok: hatályba lép ugyanis az MNB rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a mostaninál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest. Az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

HIRDETÉS

Az OTP Bank október első napjával kivezeti a papír alapú betétkönyveket. Az ikonikus termék több generáció számára egyet jelentett a megtakarítással, azonban eljárt felette az idő – fogalmazott a pénzintézet.

Hétfőtől megszünteti értékesítési tevékenységét az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt.

Bár korábban beharangozták, mégsem lép hatályba mától az Igazságügyi Minisztérium rendelete, amely emeli a közjegyzői díjak mértékét. A friss rendeletmódosítás szerint 2019. január 1-jére halasztották a díjemelést.

Az egyetemek világában is jelentős változás lesz, hiszen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter gyakorolja októbertől a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) fenntartói jogait, a felsőoktatási intézmény új működési modelljének előkészítése céljából. A Corvinus ingatlanjai és vagyona egy közalapítvány tulajdonába kerülne, és magánegyetemként működne tovább.

Új rendőrfőkapitánya van október 1-jétől a fővárosnak, miután Bucsek Gábor saját kérésére a belügyminiszter szeptember 30-i hatállyal visszavonta a budapesti rendőrfőkapitányi vezetői kinevezését. Az új főkapitány Terdik Tamás.

Új főtitkára van a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének is hétfőtől, Perlusz Lászlót, a szervezet ügyvezető igazgatóját választották meg 2021-ig. Az eddigi főtitkár, Dávid Ferenc augusztus elején jelentette be, hogy lemond tisztségéről.

HIRDETÉS

Még a nyáron fogadta el az Országgyűlés az október 1-jétől hatályos új gyülekezési törvényt. A jogszabály szerint ugyan mindenkinek joga van, hogy engedély vagy – meghatározott kivételekkel – előzetes bejelentés nélkül, békésen, fegyvertelenül, másokkal közösen felvonulásokat, tüntetéseket szervezzen, azokon részt vegyen, de a nem közterületnek minősülő helyszínen viszont csak az ingatlantulajdonos és -használó hozzájárulásával szervezhető gyűlés.

Október elsején megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vezetője pedig az országos tisztifőorvos lesz.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,665lájkolóTetszik
2,804követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pártválasztás vagy népszavazás? Brexit, december 12.

A brexitvita magának a demokráciának a lényegéről és természetéről zajlik, s a legkevésbé sem közömbös, hogy a decemberi választás milyen válaszokat alapoz majd meg.