HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az MTA-nál le...

Az MTA-nál letiltottak két előadást, hogy ne sértődjön meg a kormány

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Magyar Tudomány Ünnepe két tervezett előadását letiltotta az MTA vezetése, mert szerintük azoknak politikai áthallásaik lehettek volna – derült ki kedden.

„Főtitkárhelyettes Asszony (…) jóváhagyta a Számítógépes társadalomtudomány című tudományünnepi rendezvénynek a megtartását egy előadás kivételével: a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján (a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt). Főtitkárhelyettes Asszony nem engedélyezte A közösségi média jogi oldala című rendezvénynek az MTÜ keretében való megtartását annak politikai vonatkozásai miatt” – erről értesítette a több lap által is idézett levél szerint Barnabás Beáta Mária, az Akadémia főtitkár-helyettese levélben az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját (MTA TK).

HIRDETÉS

„Most teszünk arról, hogy ne lehessen a jövőben magyar Nobel-díj” – Magyar Hang

Beláthatatlan következményei lesznek, ha a kormány bedarálja az MTA-t – mondja a Professzorok Batthyány Körét elhagyó Szathmáry Eörs.

Tegnap hallottam a konferencia szervezőitől, hogy fent nem engedélyezték az előadásomat – mondta az Indexnek Vedres Balázs, a CEU kutatója, az egyik letiltott előadó. Hozzátette: a kutatásuknak semmilyen aktuálpolitikai vonatkozása sincs.

„Próbáltuk a címet már előzetesen az MTA-s szervezőkkel előre egyeztetni, és úgy fogalmazni, hogy ne tűnjön úgy, mintha a kormányzat számára »irritáló« lenne a téma. Nagyon megdöbbentem, nekem úgy tűnik, ez túlzott öncezúra és félelem az Akadémia részéről” – fogalmazott.

HIRDETÉS

A másik előadásnak sem volt politikai vonatkozása.

Nem alkudhat meg az Akadémia az Orbán-rezsimmel – Magyar Hang

„Ha az elit bunkó módon viselkedik, az elzülleszti a társadalmat” – Gondolatok Pálinkás József interjúja nyomán..

Amúgy már volt előzménye a letiltásnak. Az Index szerint két programot már augusztusban kivetettek: az Akadémia főtitkársága a Kisebbségkutató Intézet migrációs témájú és a Politikatudományi Intézetnek a 2018-as választásokkal foglalkozó konferenciáját.

A Qubit.hu-nak nyilatkozott egy névtelenséget kérő kutató. Szerinte a betiltás arra utal, hogy az anyagi forrásait féltő MTA próbál jóban lenni a kormánnyal, ezért öncenzúrát gyakorol, és nem engedélyezi a kutatóknak az előadások megtartását azokban a témákban (ilyen például a gender), amelyek a magyar kormánynak politikai okokból nem tetszenek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,564lájkolóTetszik
3,161követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek