Az MTA-nál letiltottak két előadást, hogy ne sértődjön meg a kormány

A Magyar Tudomány Ünnepe két tervezett előadását letiltotta az MTA vezetése, mert szerintük azoknak politikai áthallásaik lehettek volna – derült ki kedden.

Hirdetés

„Főtitkárhelyettes Asszony (…) jóváhagyta a Számítógépes társadalomtudomány című tudományünnepi rendezvénynek a megtartását egy előadás kivételével: a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján (a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt). Főtitkárhelyettes Asszony nem engedélyezte A közösségi média jogi oldala című rendezvénynek az MTÜ keretében való megtartását annak politikai vonatkozásai miatt” – erről értesítette a több lap által is idézett levél szerint Barnabás Beáta Mária, az Akadémia főtitkár-helyettese levélben az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját (MTA TK).

„Most teszünk arról, hogy ne lehessen a jövőben magyar Nobel-díj” – Magyar Hang

Beláthatatlan következményei lesznek, ha a kormány bedarálja az MTA-t – mondja a Professzorok Batthyány Körét elhagyó Szathmáry Eörs.

Tegnap hallottam a konferencia szervezőitől, hogy fent nem engedélyezték az előadásomat – mondta az Indexnek Vedres Balázs, a CEU kutatója, az egyik letiltott előadó. Hozzátette: a kutatásuknak semmilyen aktuálpolitikai vonatkozása sincs.

„Próbáltuk a címet már előzetesen az MTA-s szervezőkkel előre egyeztetni, és úgy fogalmazni, hogy ne tűnjön úgy, mintha a kormányzat számára »irritáló« lenne a téma. Nagyon megdöbbentem, nekem úgy tűnik, ez túlzott öncezúra és félelem az Akadémia részéről” – fogalmazott.

A másik előadásnak sem volt politikai vonatkozása.

Nem alkudhat meg az Akadémia az Orbán-rezsimmel – Magyar Hang

„Ha az elit bunkó módon viselkedik, az elzülleszti a társadalmat” – Gondolatok Pálinkás József interjúja nyomán..

Amúgy már volt előzménye a letiltásnak. Az Index szerint két programot már augusztusban kivetettek: az Akadémia főtitkársága a Kisebbségkutató Intézet migrációs témájú és a Politikatudományi Intézetnek a 2018-as választásokkal foglalkozó konferenciáját.

Hirdetés

A Qubit.hu-nak nyilatkozott egy névtelenséget kérő kutató. Szerinte a betiltás arra utal, hogy az anyagi forrásait féltő MTA próbál jóban lenni a kormánnyal, ezért öncenzúrát gyakorol, és nem engedélyezi a kutatóknak az előadások megtartását azokban a témákban (ilyen például a gender), amelyek a magyar kormánynak politikai okokból nem tetszenek.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: