Kezdőlap Belföld Politikai hál...

Politikai hálapénz: 18 ezer forint lesz a nyugdíjprémium

Csak a köntös más, a tartalom és a politikai szándék azonosnak tűnik mind a 2002-es választások előtt az MSZP által beígért (és megtartott) 19 ezer forintos nyugdíjkiegészítés, mind pedig az Orbán Viktor kormányfő által a napokban másodízben beharangozott nyugíjprémium mögött.

HIRDETÉS

Azt, hogy az idei extra juttatás 18 ezer forint lesz, kedden jelentette be a Kossuth rádióban a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Mint Novák Katalin kifejtette, a nyugdíjprémium alapelve, hogy a gazdasági növekedésből mindenki részesüljön, így az idősek is. Kiszámításának módja, hogy ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a növekménnyel megszorozzák az egyheti nyugdíjat és így megkapják a nyugdíjprémium összegét.

Nyugdíjprémiumnak nevezett, ám nem a nyugdíjkasszát terhelő kifizetést először tavaly hagyott jóvá a kabinet, akkor 12 ezer forint érkezett minden nyugellátásban részesülő ember számlájára. A számítási elv megegyezett a mostanival, ám az akkori adatok alapján 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számoltak 2017-re, míg idén 4,4 százalékos pluszról szólnak a prognózisok. (A Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatai szerint 4,7 százalékos volt a bővülés.) A plusz pénzt novemberben hozza a postás mind a körülbelül 2,6 millió nyugdíjszerű ellátásban részesülő embernek, azaz az állam erre a célra 46,8 milliárd forintot szán.

Mi legyen a nyugdíjrendszerrel? Egy biztos: spóroljon, aki csak tud – Magyar Hang

Valóban hét évvel kell emelni a nyugdíjkorhatárt, vagy van más megoldás?

Tavaly és tavaly előtt év végén, valamint az idei választások előtt a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában is kaptak tízezer forint értékű extra juttatást. Újabb gesztus idén karácsony előtt is elképzelhető, ám mint azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban kifejtette, erről még nem hozott döntést a kormány.

Emlékezetes: a nyugdíjasoknak adott extra pénz ötlete először a szocialistáknak jutott eszébe a 2002-es választási kampányban. Akkor Medgyessy Péter dobta be, hogy „visszaadják” a nyugdíjasoknak azt a 19 ezer forintot, amit a Fidesz „ellopott” tőlük. Állításuk alapja az volt, hogy a négy évvel korábbi kormányváltás után az első Orbán-kormány nem hajtotta végre az MSZP–SZDSZ kabinet által beígért nyugdíjemelést. A 19 ezer forint belengetése végül erősebbnek hatott, mint a Fidesz azon érvelése, miszerint négy év alatt 16 százalékkal emelkedett a nyugdíj.

Tizenöt évvel később Orbánék már nem bízták a véletlenre: már az idei parlamenti választási kampány hajnalán, azaz tavaly ősszel bejelentette a nyugdíjprémiumot. Idén pedig a GDP növekedése mellett az újabb – nem kis részt a nyugdíjasok szavazatainak köszönhető – kétharmad, valamint a jövő tavaszi európai parlamenti választások is az adakozásra ösztönözhetik a kormányt.

Jövőre egyébiránt 2,7 százalékos inflációval számol a költségvetés, így a nyugdíjemelés is ugyanekkora mértékű lesz. Kérdés ugyanakkor, hogy a juttatás valóban megőrzi-e reálértékét, hiszen a pénzromlás jövő évi ütemét több elemzés, de még a Magyar Nemzeti Bank is magasabb szintre várja (utóbbi 3,1 százalékos leértékelődéssel számol).

A nyugdíjas szervezetek a problémák orvoslását sürgetik, egyetértés van közöttük abban, hogy a nyugdíjemelés metódusa nem igazságos, és hogy más alapokra kellene helyezni a jelenlegi, inflációkövető modellt – írta a 24.hu.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,083lájkolóTetszik
1,581követőKövetés
13,746feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek