HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A mentelmi bi...

A mentelmi bizottság dönthet, hogy ajándék-e Orbán Viktor magánrepülőzése

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nem hagyja elveszni a köztudatból az ellenzék Orbán Viktor ingyenes repülőútjait, főleg a miniszterelnök e témában adott, meglehetősen pikírt válaszát követően. Az országgyűlés hétfői ülésszakának azonnali kérdések órájában Szilágyi György (Jobbik) és Harangozó Tamás (MSZP) is felvetette, hogy korrupció gyanúját és az adótörvények megkerülését is kimeríthetik Orbán Viktor ingyenes repülőútjai, miután azokat az a Garancsi István fizeti, aki egyre-másra nyer el állami tendereket, és jut milliárdos uniós támogatásokhoz.

HIRDETÉS

Orbán Viktor akkor a következőket találta mondani a képviselők kérdésére: „Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni. Eddig senki kifogást ez ellen nem emelt, nem pontosan értem, hogy most hirtelen mitől lett ez ilyen slágertéma. Ráadásul szeretném azt az embert látni, aki le tud engem kötelezni” – jelentette ki a kormányfő.

Nos, amellett, hogy a kormányfő által említett 30 esztendő azt jelentheti, hogy ő már 1988-ban is ilyen juttatásokat kapott üzletemberektől, ami meglehetősen hihetetlen, illetve maximum Soros György pénzén ülhetett repülőre, amikor a támogatásával Angliában tanult.

Orbán gépen száll fölébe – Magyar Hang

Kádár János tyúkjai jutottak az eszembe, amikor megjelentek a fotók, amelyeken Orbán Viktor látható, ahogy kiszáll egy magánrepülőgépből.

HIRDETÉS

Mindenesetre az ellenzék nem akar ebbe a válaszba belenyugodni. Ráadásul az 1995 óta érvényben lévő, ajándékozásról szóló törvény pontosan meghatározza az ajándék és az ehhez kapcsolódó adózási kötelezettség fogalmát. A Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olívió a parlament mentelmi bizottságához fordult, és beadványban kérte az általa alelnökölt bizottságot, hogy foglaljon állást, és válaszoljon több kérdésre Orbán Viktor magánrepülős útjaival kapcsolatban.

Egyébként nem ez az egyetlen beadvány ebben az ügyben, ugyanis a Jobbik és a Párbeszéd is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hivatali vesztegetés miatt.

„Természetesen amíg Polt Péter a főügyész Magyarországon, addig egy ilyen feljelentésre csak elutasító lehet az ügyészség válasza” – árulta el lapunknak Kocsis-Cake Olívió. Hozzátette, az 1995 óta érvényben lévő adótörvények ajándékozásáról szóló cikkelyek miatt pedig a következő lépésük az lesz, hogy kikérik és megvizsgálják Orbán Viktor vagyonnyilatkozatait és adóbevallásait, hogy azokban vajon szerepel-e a magánutakról valami.

Az Indexhez eljutott képviselői beadvány szerint a bizottságnak azt a kérdést kell elsősorban eldöntenie, hogy Orbán Viktor részére juttatott ingyenes repülőút ajándéknak minősül-e vagy sem, illetve ezeket az utakat szerepeltetni kell-e a jövő évi vagyonnyilatkozatban. Ugyanis egy ilyen út költsége egy 17 milliárdos magángépen meghaladja a képviselői tiszteletdíjat, és a törvényi előírások az ilyen értékű, nem tárgyi, hanem szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban ezt előírják.

Egy államtitkár már belebukott abba, amit most Orbán Viktor csinált – Magyar Hang

Az MSZP-SZDSZ-korszakban egy államtitkár még belebukott abba, hogy együtt nézett meccset valakivel, akinek köze volt egy közbeszerzés elnyeréséhez.

Ráadásul, ahogy azt az Index is megírta, a képviselő a beadványában jelezte, a vagyonnyilatkozatokról szóló törvény értelmében az országgyűlési képviselőknek nyilatkozniuk kell a képviselői megbízatásukkal összefüggésben kapott ajándékokról is. A fentiek fényében kissé értelmezhetetlen a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón elmondott állítása, miszerint Orbánon múlik, beleírja-e vagyonnyilatkozatába a Garancsi István vendégeként megtett, óránként egymillió forintba kerülő repülőutakat.

HIRDETÉS

Hogy lesz-e foganatja a Párbeszéd képviselői beadványának, csak tippelhetünk – a mentelmi bizottság egy hasonló, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes luxusvadászatánál már elutasította az erről szóló beadványt –, de a bizottság kormánypárti elnöke, a KDNP-s Hargitai János annyit mondott az Indexnek, ha hivatalosan találkozik az üggyel, azaz a bizottság elé kerül, akkor lesz róla véleménye.

Ugyanakkor Kocsis-Cake Olívió a Magyar Hangnak kiemelte, Orbán Viktor utazásait a köztisztviselők etikai kódexe alapján is vizsgálhatják, mekkora gondot jelenthet az ajándékozás eme változata.

“Egy biztos, a miniszterelnök úr nagyon ügyesen fogalmazott képviselőtársaimnak adott válaszában, hiszen annyit mondott harminc éve és most is jár meccsekre, és menni is fog. Mintha azt mondta volna, nincs itt semmi látnivaló, nem kell ezzel foglalkozni, ez nála, neki természetes. Mindenesetre a mentelmi bizottságnak valamilyen állást kell foglalnia a beadványomra. Ha be kell kerülnie a vagyonnyilatkozatba a repülőutaknak, akkor a korábbiaknak is be kellett volna. Ha azt állapítja meg a bizottság, hogy nem kell bekerülnie, akkor az ellentmondások miatt mindenképpen törvénymódosítási javaslattal fogunk élni. Ha azt állapítja meg a bizottság, hogy ez nem az ő hatásköre, akkor pedig megyünk tovább, valamelyik bizottságnak majd csak a hatásköre lesz” – jelentette ki a Párbeszéd képviselője.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,716lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek