„Nekem már nincsenek könnyeim” – Gömbvillám pusztította el a fiatal gazda élete munkáját

Feth Bettina és a gömbvillám által elpusztított istálló Feth Bettina és a gömbvillám által elpusztított istálló (Fotó: Grimm Balázs)

Le kell tenni az autót, olyan rossz az út. Elsőként egy elárvult gödölyét pillantok meg, amint szagolgatja a világot azon a bátaszéki farmon, ahol a közelmúltban egy gömbvillám néhány másodperc alatt tette semmivé egy fiatal nő élete munkáját: egy istállót, benne 193 kecskével. Ahogy közelebb megyek, észreveszem, hogy a háromhetes gida nem árva: az anyja kicsit odébb, a fák árnyékában legelget. Ők ketten úszták meg a villám okozta tűzvészt, meg egy kutya, minden más elpusztult.

Hirdetés

A gazda, Feth Bettina apró, törékeny nő, az ember nem gondolná róla, hogy kemény fizikai munkát végez, pedig hajnaltól késő estig dolgozik, minden nap. „A gömbvillám irgalmatlan munkát végzett, a teljes hodály 13 perc alatt égett le. Amikor ideértem, kinyitottam az istálló ajtaját, de akkorra már minden jószág elpusztult. Hatan nem tudtak lefogni, mert ilyenkor az ember nem gondolkodik, csak kétségbeesetten segíteni próbál. De akkor már csak lángok meg az üszök volt mindenütt. Negyven tűzoltó volt itt, de egyszerűen nem tudtak érdemben mit csinálni” – mondja Bettina.

„Amikor négy nap múlva, a fertőzésveszély miatti gyorsított (!) eljárásban, elszállították a tetemeket, egyesével kellett kihordani az elégett állatokat. Sok el volt szenesedve, de még így is megismertem őket. A szívem szakadt meg. A családom napokig nem tudott kommunikálni velem.”

Bettina négy éve építgette a gazdaságát. A kárenyhítési alapból járt volna neki kártérítés, de az alap most üres. A biztosító meg nem fizet, ilyen-olyan kifogásokra hivatkozva. Ráadásul Bettina az állatokat nem tudja kijelenteni az állattenyésztési rendszerből, mert elégtek a jószágok, így sem krotália, sem leadható fejek nincsenek.

Csak az állatok 5-6 milliót értek, a teljes kár körülbelül nyolcmillió forint. Plusz a további tételek.

Bettina az állomány létszámát éppen most, a szerencsétlenség előtt akarta csökkenteni, ötven kecske ment volna más gazdákhoz továbbtartásra, két nappal a tűzvész után. Mert ennyi állatot a közeljövőben már nem tudott volna ellátni. Bettina ugyanis várandós.

A teljes riportot keresse a Magyar Hang szeptember 28-án megjelent 20. számában!

Hirdetés

A lapot megvásárolhatja péntekig az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.