Kezdőlap Belföld Közpénzzel tö...

Közpénzzel tömte felesége cégét a demecseri polgármester

Harmadik hete mutatjuk be Váradi László, a demecseri fi deszes polgármester visszás ügyeit, amelyekről – a felfüggesztése mellett zajló fegyelmi vizsgálat során – a képviselő-testület is tudomást szerzett, és amelyek mégis következmények nélkül maradtak a Szabolcs megyei városban. Ez a cikk arról szól, miként folyt az önkormányzat pénze a hivatalosan a felesége nevén lévő vagy hozzá kötődő cégekhez.

HIRDETÉS

Cikksorozatunkban megírtuk:
– Súlyos szabálytalanságokra derített fényt a polgármester ügyeit vizsgáló bizottság
– Bár fideszes képviselőtársai is elfordultak Váradi Lászlótól, ma már ismét őt támogatják.
– Kitöltetlen vagyonnyilatkozattal vezette a várost
– Eleve teljesíthetetlen, 60 napos határidővel kezdődött az óvoda építése, a beruházáson közmunkásokat dolgoztattak
– Elvitette az önkormányzat ipari csarnokát, és felesége cégének telephelyén szerel tette fel.
Hűtlen kezelés miatt nyomoznak

Noha Váradi Lászlónak a polgármesteri szék elnyerése előtt még kisebb cégbirodalma volt, ma papíron egyetlen magyarországi vállalata sincs. Olasz üzletemberekkel közös vállalkozásait felszámolták, de van, amelyik időközben a felesége nevére került (Regulator Kft.). Az Investgroup Kft. mögött sem látszik Váradi László, mégis van köze hozzá. Az Investgroup ugyanis egy olyan cégcsoport tagja, amelynek anyavállalata (Automobex s.r.o.) Szlovákiában van bejegyezve. Így csak az ottani cégadatbázisból derül ki, hogy az Automobex tulajdonosa Váradi László, ügyvezetője pedig – mint az Investgroupnak idén májusig – a felesége.

Közmunkásokkal építtetett óvodát Demecser fura ura – Magyar Hang

Még fideszes párttársai is ellene fordultak egy időre, fel is függesztették, ma már azonban szent a béke. A rendőrség is nyomoz.

Ennek azért van jelentősége, mert Váradi 2016-ban az Investgroupot bízta meg az autómentes világnap lebonyolításával, amelyre 700 ezer forintot nyert a város, a pénzt készpénzben fizették ki a polgármester feleségének. Azért ez a cég kapta – magyarázta Váradi a bizottság előtt –, mert ha már az Investgroup készítette a rendezvény szórólapjait, célszerűnek vélte, hogy az egész rendezvényt az bonyolítsa le. A neje azonban jócskán túlárazva dolgozott: a néhány forintba kerülő szórólapokat ugyanis darabonként száz forintért nyomtatták – már ha valóban elkészültek. A terjesztésért felelős munkatárs kezébe ugyanis csak egyetlen szórólap került, az is az elszámolás miatt; és nem tudta, kihordták-e a brosúrákat. Egyébként az aszfaltrajzversenyért 150 ezer forintot, a biciklis ügyességi próbáért pedig 250 ezret számláztak.

Idén május óta azonban új ügyvezetője van az Investgroupnak: egy olyan férfi , aki egy másik, az önkormányzattal szoros kapcsolatban álló kft., a BELU-KER tulajdonosa és ügyvezetője is. Ettől a cégtől vásárolta rendszeresen a helyi konyha az élelmiszert: 2017-ben összesen 20 millió forintért. A bizottság által meghallgatott tanúk egybehangzóan állították: a menza beszállítóiról Váradi László döntött, és arról is, hogy a beszállítói számlákat milyen sorrendben kell kifizetni. Mindenesetre a már 2017-ben is végrehajtás alatt álló BELU-KER számláit soron kívül kellett kiegyenlíteni.

Ám nem pusztán az úgynevezett bizonylati rend megsértése a probléma: a termékeket a piaci árnál drágábban szállította a BELU-KER a helyi konyhának, a számlák felett Váradiné rendelkezett, a szállításoknál szintén ő képviselte a céget, az árut pedig a polgármester-feleség tulajdonában álló Regulator Kft. telephelyéről terítették – derült ki.

Lába kélt az önkormányzat ipari csarnokának, a polgármester feleségénél kötött ki – Magyar Hang

A demecseri polgármester sajátosan értelmezte az önkormányzati tulajdont, a gépeket, eszközöket szerette a maga közelében tudni.

A Regulator a közmunkaprogramban nevelt sertések feldolgozásakor is fontos szerephez jutott. Váradi ugyanis úgy döntött, a telephelyen kell szétbontani a disznókat. Azért – magyarázta –, mert ott volt alkalmas hely rá, és „nem kértem semmilyen térítést”. Az 50 disznóból 39-et itt vágtak le. Ezzel hatalmas egészségügyi kockázatot is vállaltak: állatorvosi engedélyük sem volt, pedig gyerekekre is főznek; ráadásul a háromezer kiló hús 30 százaléka eltűnt – nem szállították be a konyhára.

A bizottság összességében 60 millió forintos károkozást összesített. A polgármester tisztségének megszüntetésére irányuló keresetet azonban nem vizsgálta a bíróság, mivel a fegyelmi vizsgálat során eljárási hibát ejtett a testület. Ahogy megírtuk, ma már nem is téma a testületben a menesztése.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,158lájkolóTetszik
1,595követőKövetés
13,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek

A szabadságról

Egyszer eljöttek hozzánk az elvtársak az óvodába. Nálunk állomásozó szovjet katonatisztek. Ők voltak a város garnizonja.