HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor jó ismerősként üdvözölheti az illiberális török elnököt

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Hétfőn Budapestre érkezett Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel is találkozik. A tárgyaláson szó lesz a két országot érintő gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is, majd részt vesz a budai Gül Baba türbe átadóján.

HIRDETÉS

Orbán már jó ismerősként üdvözölheti az illiberális török elnököt, akit korábban többször is példaként emlegetett. Erdogan már 2013-ban, miniszterelnökként is találkozott Orbánnal, aki akkor az évtized egyik kiemelkedő politikai vezetőjének nevezte. Az akkoriban beharangozott keleti nyitás politikájába illő megbeszélés fókuszában energiaügyi és kereskedelmi kérdések álltak. De ekkor írták alá azt a szándéknyilatkozatot is, melyben Magyarország az itteni török kultúra megőrzését vállalta.

A Szultán most tényleg szultán lett – Magyar Hang

Erdogan elnök kezében egyre nagyobb hatalom összpontosul, ő az illiberális világ hőse.

Ezután 2016-ban a szigetvári ostrom 450 éves évfordulóján jött volna Magyarországra Erdogan, de ezt a látogatást később lemondta. Hivatalosan a G20-ak találkozója és „egyéb elfoglaltságai” miatt, azonban feltételezhetően a július 15-i sikertelen puccskísérlet húzódott a háttérben.

HIRDETÉS

Ám nem kellett sokat várni, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter, a puccs óta első magas rangú európai politikusként, még az év augusztusában Törökországba utazott, többek között azért, hogy megszervezze Orbán Viktor látogatását.

A találkozóra közel egy év múlva, 2017 júniusának végén került sor. Orbánt Erdogan mellett Binali Yildirim török kormányfő is fogadta. A magyar miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a Törökországból elnöki rendszert csináló alkotmánymódosítás folyamata sikerrel zárul. Yildirim pedig köszönetet mondott, hogy a magyar kormány a puccs idején támogatásáról biztosította a török vezetést.

Illiberálisok egymás között – Magyar Hang

Nem könnyíti meg a magyar külpolitika helyzetét sem Trump és Erdogan csörtéje..

A török-magyar üzleti fórum megnyitóján pedig arról beszélt Orbán, hogy bármilyen törökellenes hangok legyenek is az EU-ban, Magyarország mindig Törökország oldalán fog állni, még ha ez kényelmetlen is.

Ezt a vállalását később látványosan meg is erősítette, amikor részt vett a török elnök beiktatásán. Rajta kívül Európát csupán Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és Rumen Radev bolgár államfő képviselte. Sőt, az eskütételen még a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is megjelent. A korábbi alkotmánymódosításnak megfelelően ekkor megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulása óta létező miniszterelnöki tisztség. Azóta mind az állam-, mind a kormányfői jogköröket Erdogan gyakorolja.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,686lájkolóTetszik
2,948követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

(Forrás: A The European Conservative kiadvány Facebook-oldala)

Miközben Brüsszelben összeül az Európai Néppárt közgyűlése, Orbán Viktor Rómában egy konzervatív konferencián szólal fel...

A magyar kormányfő mellett Matteo Salvini, Marion Maréchal és Giorgia Meloni lesznek a „húzónevek” az olasz fővárosban megrendezésre kerülő találkozón.

Hatalom