A kirúgott szívsebész állítja, őt meg sem kérdezték, úgy vizsgálták a beteg halálát

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet épülete A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet épülete (Fotó: Kardio.hu)

Lezárult az egyik vizsgálat, amely a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) elbocsátott Székely László egyik műtétre váró betegének a halálát vizsgálta. Mi is beszámoltunk róla, hogy az 55 éves férfi már a szívsebész távozását követően hunyt el. A Népszava akkor azt írta, hogy a betegnek egyedi érimplantátumra volt szüksége, orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, addigra Székely László elbocsátása már zajlott. A férfit így nem tudták előjegyezni műtétre, később átszakadt a főverőere és meghalt.

Hirdetés

A 24.hu információi szerint az ügyet az országos tiszti főorvos és egy orvoscsoport külön-külön is megvizsgálta. A lap által ismertetett orvosszakmai vizsgálat végigvette, hogy a beteg július 30-án jelentkezett Székely Lászlónál, a CT vizsgálata szerint 11 centiméteres értágulata volt. A végkövetkeztetésük szerint azonban egy ilyen mértékű értágulatnál megjósolhatatlan, hogy a szakadás napokon, vagy akár már órákon belül bekövetkezik-e, ezért az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal tovább irányítják egy olyan intézetbe, ahol el tudják végezni rajta a szükséges beavatkozást. Vagyis, a vizsgálat szerint a GOKI nem hibázott.

Nagy Anikót kirúgták volna, ha nem áll fel önként – Magyar Hang

Kásler Miklós és az államtitkár között már annyira megromlott a viszony, hogy nem tudtak már tovább együtt dolgozni.

Kiderült, hogy ki végezte a vizsgálatot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy általa nem részletezett vizsgálatra hivatkozva beszélt arról hétfőn a parlamentben, hogy nem az intézet a hibás. Mint mondta, a szakértői vizsgálat szerint a beteget az észlelést követő legrövidebb időn belül meg kellett volna operálni. Hozzátette: ez lehet, hogy jogi értelemben a kórház felelőssége, de az orvosszakmai hibáért azt terheli felelősség, akit a szocialisták hetek óta védenek.

Délután kiderült, az október elseje óta működő Nemzeti Népegészségügyi Központ indította a vizsgálatot. Bár az Index ismertetése szerint hangsúlyozták, hogy a folyamat még nem zárult le, megállapították, hogy megvannak a helyi eljárásrendek és belső szabályozók, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció, a beteg nem került várólistára. Valamint azt is, hogy „a rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között”.

Székely Lászlót nem kérdezték

Székely László azt mondta az Indexnek: a vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére sem, aki ebben az esetben nagy tapasztalatú szakértőként adott javaslatot, és aki erre a speciális műtéti technikára a beteg ellátását javasolta.

Leszögezte, hogy „nagyon nehéz – objektíven talán nem is lehet – olyan szívsebészt találni Magyarországon, aki ilyen típusú betegség, ilyen típusú szövődményének a kezelésével, vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan saját gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne. Még az amerikai és az európai ajánlások sem adnak konkrét útmutatót ennek a betegségnek a pontos időzítésével, illetve ellátásával kapcsolatban, nemhogy egy ad hoc összehívott bizottság azonnali véleménye irányadó lehetne az ominózus esetben.”

Andréka Péter, az intézmény igazgatója a beteg halálának nyilvánosságra kerülése után Székely Lászlót hibáztatta. Állítása szerint nem szólt senkinek a műtét szükségességéről. Az elbocsátott orvos akkor egy levél bemutatásával cáfolta ezt.

Hirdetés

Mint ismert, a szívsebészt néhány hete küldték el az intézményből, mert egy női páciensen végzett műtétét mellimplantátum beültetésével kombinálta, hogy ne kelljen később újabb beavatkozást végezni.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.