Jövőre jöhet a 190 ezer forintos minimálbér?

Fotó: Unsplash/Solomon Hsu

Jelentősen átalakítaná a minimálbérre vonatkozó jogszabályokat a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – jelentette be egy budapesti sajtótájékoztatón a szervezet elnöke. Földiák András elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a bevezessék a diplomás minimálbért, amelynek összegéül 321 ezer forintot javasolnak.

Hirdetés

A jelenlegi 138 ezer forintos minimálbért 190 ezer forintra emelnék a jövő évtől, a garantált bérminimumot pedig 180 500 forint helyett 247 ezer forintban határoznák meg.

Minimálbér-emelés: egyszerre sok és kevés – Magyar Hang

Jelenleg a havi 138 ezer forintból csupán közel 92 ezer forint marad a dolgozók zsebében, miközben a kifizetés a vállalkozónak csaknem 167 ezer forintjába kerül.

Boros Péterné, a SZEF alelnöke és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy  becslésük szerint az általuk javasolt béremelések körülbelül 169 milliárd forint plusz kiadást jelentenének a költségvetésnek.

A szakszervezet most ismertetett elképzelésével rálicitált a LIGA szakszervezet javaslatára, amely szerint 2020-tól kellene alkalmazni a 190 ezer forintos minimálbért.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.