Kezdőlap Belföld Emelik az ápo...

Emelik az ápolási díjak összegét

Megemeli az ápolási díjak összegét a kormány 2019-től – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádióban. Novák Katalin hozzátette: a jövő évben mintegy 15 milliárd forintos költségvetési keret áll rendelkezésre, amely összeg a következő években tovább emelkedhet.

HIRDETÉS

Szerdán döntött arról a kormány, hogy azoknál a családoknál, akiknél tartósan beteg, illetve önellátásra képtelen gyermek él, és a szülők gondoskodnak róla, gyermekápolási díjat vezetnek be.

Ennek összegét jövő januártól egységesen 100 ezer forintban határozták meg
– közölte az InfoRádióval az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin kiemelte: ez a mostani háromszorosát jelenti. A díjat utána évente ütemezetten úgy emelik meg, hogy az összege 2022-ra elérje az akkori minimálbér összegét. Ahol több beteg gyermeket is gondoznak, a szülők másfélszeres díjat kapnak.

Nem adom a lányom – 24 órás ápolást igényel az éber kómában fekvő Kati

Varga Katalin 38 éves, kétgyermekes anyuka, évek óta az édesanyja ápolja. Havi 107 ezer forintból élnek hárman.

Azok, akik nem a gyermekeikről gondoskodnak, hanem más közeli hozzátartozót ápolnak, szintén emelést kapnak: januártól 15 százalékkal, majd a következő három évben évente 5-5 százalékkal nő a támogatás.

Összesen 50 ezer családot érint a döntés, ezek közül 17 ezerben van önellátásra képtelen beteg gyermek – közölte Novák Katalin.

Az otthonápolás ügyében civil szervezetek több alkalommal is tüntettek, a díj emelését és a tevékenység munkaviszonyként való elismerését követelve. Az ellenzéki pártok is aktivizálták magukat. A jobbikos Varga-Damm Andrea például leült Orbán Viktor dolgozószobája elé, hogy legalább választ kapjon az ügyben a miniszterelnöknek írt levelére – hiába.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,158lájkolóTetszik
1,595követőKövetés
13,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek