HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Minisztériumi...

Minisztériumi dolgozókból tartalékos katonák? „A kormányzat a saját apparátusát üldözi”

HIRDETÉS

Tartalékos katonai szolgálatra kényszerítené a kormányzat az októberben kirúgandó tisztviselőket – számolt be róla a 24.hu. Nagyjából kilenc-tízezer emberről lehet majd szó, és a nők sem mentesülhetnek majd alóla. Így egyszerre csökkentenék a minisztériumi tisztviselők számát, illetve növelnék a tartalékosokét.

HIRDETÉS

Frissítés (15:23): Péntek délután a hírre reagálva közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium. A rövid állásfoglalást szó szerint idézzük: „A 24.hu ma megjelent Tartalékos katonai szolgálatot kell vállalniuk a kirúgott minisztériumi tisztviselőknek című cikke tipikus fake news, hazugság.”

Jelentősen növelnék egyúttal a honvédség létszámát. Kedden nyújtott be határozati javaslatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Országgyűlésnek, ebben előirányozva a tisztek számának 5690-ről 6600-ra való emelését. Az eddigi 8845 altiszt helyett 10 200 lenne, míg a legénységi állomány száma 7895-ről 13 200-ra nőne. Nyolcezer tartalékos helyett pedig húszezerrel számolnak már. A 24.hu minisztériumi forrásai szerint a napokban közölték a kirúgásra váró hivatalnokokkal, hogy kizárólag szolgálatvállalás fejében kínálnak nekik majd új munkát. Eddig a bruttó 130 ezres éves rendelkezésre állási díj nem sokakat motivált, hogy jelentkezzenek a honvédséghez, és a nyolcezres létszámkeretet sem sikerült feltölteni.

Korábban lehetett már hallani, hogy az egészségügybe és szociális ágazatba csoportosítanák át inkább az embereket. Ezek a szektorok folyamatos emberhiánnyal küzdenek, ugyanakkor itt a fizetés is jóval szerényebbnek mondható. Az átképzéseket a költségvetésből finanszíroznák. A legnagyobb hiány a fővárosban és annak környékén van kórházi ápolókból, műtőssegédekből és gyermekgondozókból.

Borzalmas karácsony elé néz sok ezer család

– A tisztviselői létszámcsökkentés foglalkoztatáspolitikailag indokolatlan, szakmailag pedig káros – így reagált a Magyar Hangnak a hírekre a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné. Szerinte ha nemrég még kérdőjelesen is mondhatták, ma már bizonyos, hogy a kormányzat a saját apparátusát üldözi. Eddig minden létszámleépítésről – kötődtek azok épp Bokros Lajoshoz, Gál András Leventéhez vagy László Csabához – el lehetett mondani, hogy feleslegesek és költségesek voltak, valódi bürokráciacsökkentés pedig nem előzte meg őket. Boros Péterné szerint sok ezer család most viszont borzalmas karácsony elé fog nézni, mindez pedig figyelmeztetés a kollégáknak is, hogy nincsenek egyéni menekülési megoldások.

Az MKKSZ-elnök úgy látja, üres szóvirágok csupán az átképzésre vonatkozó állítások is, miközben október végén érvényesítik a kirúgásokat, és decemberben lehet majd állásért rohangálni. A tartalékosságra való kötelezettséget is érthetetlennek tartja: „ez lesz az új honvédelem, hogy ötven-hatvan éves diplomás nők rohangálnak katonai mundérban?”

Boros Péterné levelet is írt Gulyás Gergelynek, soron kívüli találkozót kérve tőle. „Önmagáért beszél, hogy eddig bujkált előlünk a kormányzat, semmilyen szakszervezettel nem egyeztetett” – fűzte hozzá. Példaként hozta a nyugdíjfolyósító intézetet, ahol néhány évvel ezelőtt még 1100-an dolgoztak, ma viszont már csak 700-an, a munkatársak pedig 10 helyett mostanra napi 12 órákat visznek. „Voltam benn, tudom, milyen hátralékban vannak, miközben a fizetés nem változott tíz éve” – jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy bőven nemcsak minisztériumi dolgozókról van szó tehát.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek