Újlipótvárosi azbesztveszély

Konténeres teherautó érkezik a fővárosi Pozsonyi út ikonikus épülete elé. A volt Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) egykori épülete elé parkol, rövidesen markoló pakolja meg az elbontott építőanyaggal. A 70-es években épült hosszú tömb jelenleg igen sajátos képet mutat: a közepéről egy jókora darab már hiányzik, így most „elhízott ikertoronyként” terpeszkedik a szomszédos lakótelep előtt – és alighanem így is marad még egy ideig. A bontást ugyanis – írta meg először a 24.hu – az azbesztveszély miatt szeptemberben részlegesen leállították.

Hirdetés

Amikor kiderült, hogy miért hagyták félbe az épület bizonyos részeinek (ott, ahol a homlokzatburoklatban azbeszt lehet) bontását, nagy volt az ijedség Újlipótvárosban. A rendszerváltás után bankszékházként hasznosított épület körül ugyanis lakótelep, bölcsőde és óvoda is található. Noha beszéltünk olyan nagymamával is, akinek unokáit az azbesztveszély miatt a múlt héten nem vitték óvodába, a házak között kevés jelét tapasztaltuk a riadalomnak. Annak ellenére, hogy az építkezésen a markoló ottjártunkkor is folyamatosan pakolta a bontott anyagot, a lakótelepen az ablakok tucatszámra voltak kitárva – alighanem a delelő nap miatt. A bontáson dolgozó munkások sem voltak óvatosak. Ugyan a rakodás miatt folyamatosan szállt a por, egyikükön sem volt maszk.

A rákkeltő azbeszt 2010-ben újraszervezett közigazgatás anomáliáira is rámutatott. Akkor a jegyzők környezetvédelmi hatáskörét megnyirbálták, építésfelügyeleti hatáskörét elvonták, sőt ma már hatósági engedély sem szükséges az ilyen épületek bontásához, így az önkormányzatok – ez esetben a XIII. kerületi – hatáskör nélkül maradtak az ilyen ügyekben. Hivatalosan semmit sem tudtak a bontás leállításáról (illetve annak okáról). Tóth József szocialista polgármester ezért a hozzájuk érkező lakossági bejelentés után sürgős tájékoztatást kért a kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottaktól – derül ki a közleményükből. A többes szám nem elírás: a munkavédelmi ellenőrzési osztály ugyanis a fővárosi, a környezetvédelmi hatóság pedig a Pest megyei kormányhivatal alatt működik.

A mentesítést ugyan korábban egy erre szakosodott cég már elvégezte, a kormányhivatal közérdekű bejelentés utáni vizsgálata során azonban megállapították, hogy még mindig azbesztveszély van. Ezért ott, ahol a homlokzatburkolat alatt palaszigeteléssel számolni lehetett, a bontást és a közlekedést felfüggesztették – derül ki a kormányhivatal érdeklődésünkre küldött válaszaiból. Előírták az újabb mentesítést és a környezetvédelmi hatósághoz fordultak. Azt, hogy a már bontott törmelékben van-e azbeszt, nem tudni. A Pest megyei kormányhivatal egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

Ezzel együtt a XIII. kerület sem maradt tétlen: az azbesztszennyezés kockázatáról értesítették az önkormányzat intézményeit, illetve elrendelték, hogy az óvodákban, a bölcsődében lévő gyermekeket tartsák épületen belül, és lezárták a környező játszóteret. Ezenkívül megbíztak egy céget az azbesztterhelés vizsgálatával. Másnap ennek eredményét is közzétették: eszerint a játszótéri homokozóban nem találták azbeszt nyomát, és a levegő úgynevezett azbesztrost-koncentrációja sem haladta meg a hatályos 0,1 rost/köbcentiméteres egészségügyi határértéket, valamint a 0,01 rost/köbcentiméter tisztasági határértéket sem. Ez az oka annak, hogy hétfői látogatásunk alkalmával a lakótelepi játszótér már „nyitva” volt. Egyébként az Átlátszó úgy tudja, a KISZ-székház helyén a Tiborcz Istvánnal üzleti kapcsolatban álló Adnan Polat építene szállodát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én.

Hirdetés

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.