Tovább folytatódik a bíróháború

Tovább folytatódik a bíróháború

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék küldöttei nem fogadják el az Országos Bírói Tanács tagjait lemondásra szólító „döntést” – derül ki a Magyar Hang birtokába került nyilatkozatból.

Mint ismeretes, október kilencedikén egy botrányba fulladt gyűlésen eredménytelenül végződött az Országos Bírói Tanács póttagválasztása, mert nem sikerült olyan jelölteket találni, akik vállalták volna a feladatot. Igaz, nem is nagyon keresték őket – a birtokunkba kerül dokumentumok szerint a levezető elnök nem vette figyelembe azt a szabályt, hogy a szavazást mindaddig folytatni kell, amíg a szükséges számú jelölt az előírt szavazatot nem kapja meg, hanem gyorsan berekesztette az ülést.

Handó Tünde „besúgást" vár el az általa kinevezettektől - Magyar Hang

Házmesterország: az előmenetel szempontjából érdemes a kollégákat feljelenteni, a „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében.

A patthelyzetről a hvg.hu azt írta: a különböző bírósági szintek korelnökei által készített jelöltlistáján lévőkből senki nem vállalta a tagságot, olyan viszont, aki vállalta volna a feladatot, nem kerülhetett fel a szavazólapra. Ehhez ugyanis nem kaptak elegendő szavazatot a jelenlevő küldöttektől, akiknek a fele Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartózó igazgatási vezető volt, vagy alájuk tartozó helyi elnök.

„Ez jól megszervezett akció volt” – fogalmazott a hvg.hu-nak egy küldött, akit saját állítása szerint „még nem végezték ki, de igen erős pressziót érez”.

Az ülés végén Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnökének javaslatára azt is megszavazták – igaz csekély többséggel –, hogy lemondásra szólítják fel az OBT jelenlegi tagjait.

Nemzetközi szervezet előtt a magyar igazságszolgáltatás helyzete - Magyar Hang

Levélben fordult az Európai Bírói Egyesület elnökéhez Ujkéry Csaba nyugalmazott törvényszéki elnök.

A birtokunkba került dokumentum szerint törvényi tilalom értelmében az OBT tagja nem hívható vissza.

Emellett a szavazatszámláló bizottság nem vállalta a szavazatok összeszámolását, ezért azokat egyedül a levezető elnök szavazta meg. Ő hirdette ki, hogy a jelenlévők fele plusz 1 fő igennel szavazott. A szavazatok megszámolására nem volt jogosultsága. Ráadásul nem kérdezte meg, ki szavaz ellene és ki tartózkodik. Így pedig nem volt lehetőség az eredmény matematikai ellenőrzésére sem. A levezető elnök az eredmény ismertetése után azonnal berekesztette az ülést, így nem volt lehetősége a küldötteknek arra, hogy a szavazással kapcsolatos aggályaikat megfogalmazzák. A nyilatkozat aláírói szerint az OBT tagjait lemondásra szólító „döntés” nem csak ügyrendi javaslati alapja tekintetében törvénysértő, hanem jogilag nem is létezik.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.