HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Tovább folyta...

Tovább folytatódik a bíróháború

HIRDETÉS

A Fővárosi Törvényszék küldöttei nem fogadják el az Országos Bírói Tanács tagjait lemondásra szólító „döntést” – derül ki a Magyar Hang birtokába került nyilatkozatból.

HIRDETÉS

Mint ismeretes, október kilencedikén egy botrányba fulladt gyűlésen eredménytelenül végződött az Országos Bírói Tanács póttagválasztása, mert nem sikerült olyan jelölteket találni, akik vállalták volna a feladatot. Igaz, nem is nagyon keresték őket – a birtokunkba kerül dokumentumok szerint a levezető elnök nem vette figyelembe azt a szabályt, hogy a szavazást mindaddig folytatni kell, amíg a szükséges számú jelölt az előírt szavazatot nem kapja meg, hanem gyorsan berekesztette az ülést.

Handó Tünde „besúgást” vár el az általa kinevezettektől – Magyar Hang

Házmesterország: az előmenetel szempontjából érdemes a kollégákat feljelenteni, a „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében.

A patthelyzetről a hvg.hu azt írta: a különböző bírósági szintek korelnökei által készített jelöltlistáján lévőkből senki nem vállalta a tagságot, olyan viszont, aki vállalta volna a feladatot, nem kerülhetett fel a szavazólapra. Ehhez ugyanis nem kaptak elegendő szavazatot a jelenlevő küldöttektől, akiknek a fele Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartózó igazgatási vezető volt, vagy alájuk tartozó helyi elnök.

HIRDETÉS

„Ez jól megszervezett akció volt” – fogalmazott a hvg.hu-nak egy küldött, akit saját állítása szerint „még nem végezték ki, de igen erős pressziót érez”.

HIRDETÉS

Az ülés végén Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnökének javaslatára azt is megszavazták – igaz csekély többséggel –, hogy lemondásra szólítják fel az OBT jelenlegi tagjait.

Nemzetközi szervezet előtt a magyar igazságszolgáltatás helyzete – Magyar Hang

Levélben fordult az Európai Bírói Egyesület elnökéhez Ujkéry Csaba nyugalmazott törvényszéki elnök.

A birtokunkba került dokumentum szerint törvényi tilalom értelmében az OBT tagja nem hívható vissza.

Emellett a szavazatszámláló bizottság nem vállalta a szavazatok összeszámolását, ezért azokat egyedül a levezető elnök szavazta meg. Ő hirdette ki, hogy a jelenlévők fele plusz 1 fő igennel szavazott. A szavazatok megszámolására nem volt jogosultsága. Ráadásul nem kérdezte meg, ki szavaz ellene és ki tartózkodik. Így pedig nem volt lehetőség az eredmény matematikai ellenőrzésére sem. A levezető elnök az eredmény ismertetése után azonnal berekesztette az ülést, így nem volt lehetősége a küldötteknek arra, hogy a szavazással kapcsolatos aggályaikat megfogalmazzák. A nyilatkozat aláírói szerint az OBT tagjait lemondásra szólító „döntés” nem csak ügyrendi javaslati alapja tekintetében törvénysértő, hanem jogilag nem is létezik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,103lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ingyen kap irodát a Türk Tanács budapesti irodája, de még az alkalmazottakat is mi fizetjük

A magyar adófizetők „önkéntes hozzájárulásként" mindent költséget állnak, a szervezet külföldi munkatársai diplomáciai védettséget kapnak.

Gazdaság rovat