A kiugrott jobbikosokkal együtt ítélte el a Fidesz a Sargentini-jelentést

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Visszautasították kedden a fideszesek és a Jobbikból távozó politikusok „a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait.” Igaz, a kétharmados kormánynak szüksége sem lett volna az esetlegesen a Mi Hazánk felé tartó politikusokra, de Dúró Dóráék már többször világossá tették, hogy kiállnak a kormány mellett, ha a hazát látják veszélyben. Így állt most a helyzet, miután a határozat szövegezői és elfogadói úgy állítják be, mintha az Európai Parlament a határok őrzése miatt fogadta volna el a Sargentini-jelentést. Utóbbi ugyanakkor a jogállamiság helyzetétől a korrupción át a kisebbségek mindennapjaiig számos ügyet érint, a bevándorláspolitikáról csak egy részében van szó.

Hirdetés

Az előterjesztők azt is felháborítónak tartják, hogy az Európai Parlamentben, figyelmen kívül hagyva a tartózkodó szavazatokat, „csalással fogadták el a Magyarországot és a magyar embereket rágalmazó jelentést”. Ennek ellentmondani látszik, hogy a szavazás előtt is világos volt, hogy a tartózkodó szavazatokat nem számítják be, és ezt az opciót ennek tudatában választották a képviselők. Ráadásul a szeptemberben indított „tájékoztató kampányban” ezt hallhatjuk: „az Európai Parlament bevándorláspárti többsége el akar hallgattatni minket”. Csalásról itt szó sem esik.

A most elfogadott magyar határozat úgy tekinti, hogy a Sargentini-jelentés a magyar Országgyűlés döntéseit kérdőjelezte meg, így túllépte hatáskörét, és megsértette az ország szuverenitását. A holland képviselőnő által jegyzett összeállítást egyébként szeptember 12-én 448 igen szavazattal, 197 nem és 48 tartózkodás mellett fogadták el. Számos néppárti képviselő is megszavazta a jelentést.

A Kocsis Máté, Gulyás Gergely, Böröcz László, Nacsa Lőrinc és Halász János által benyújtott határozatra 129 igen és 26 nem szavazat érkezett, 18-an pedig tartózkodtak. Nemet nyomtak az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd politikusai, valamint függetlenként Bősz Anett és Szabó Szabolcs. A jobbikosok tartózkodtak, míg a Fidesz–KDNP igent nyomott. Elfogadta a jelentést Dúró Dóra, Fülöp Erik, Volner János, Apáti István és a nemzetiségi képviselő, Ritter Imre is.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők igazoltan maradtak távol, ahogy az LMP-s Schmuck Erzsébet, az MSZP-s Hiszékeny Dezső és Hiller István is, valamint kilenc fideszes képviselő. Köztük volt Németh Zsolt, Novák Katalin, Orbán Viktor és Pesti Imre. Érdekes, hogy az LMP-frakcióban ülő Hohn Krisztina jelen volt, de nem szavazott, ahogy nem nyomott gombot a jobbikos Hegedűs Lórántné, Steinmetz Ádám, Stummer János és Sneider Tamás sem.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.