HM: Nem Orbán Viktor lánya repült haza Ciprusról

A Honvédség A-319-ese, még Ostravában (Fotó: Facebook/Centaureax) A Honvédség A-319-ese, még Ostravában (Fotó: Facebook/Centaureax)

A Magyar Honvédség által vett egyik Airbus A–319-es repülőgéppel kiképző repülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra, a miniszterelnök lánya Pafoszról Budapestre – legalábbis ezt állítja az LMP-s Demeter Márta. A politikus számára – mint közölte – ez szeptember közepén derült ki, amikor a kecskeméti repülőbázison iratbetekintésen járt. Az utasok szállítását az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka engedélyezte.

Hirdetés

Demeter Márta Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult írásbeli kérdéssel az ügy kapcsán. Arra kíváncsi, nem tartja-e aggályosnak, hogy a honvédség repülőgépe kiképzőrepülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát. Rákérdez arra is, hogy tudnak-e az illetékes szervek arról, hogy egy védelem alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot ilyen repülés keretében utaztatnak.

Orbán gépen száll fölébe – Magyar Hang

Kádár János tyúkjai jutottak az eszembe, amikor megjelentek a fotók, amelyeken Orbán Viktor látható, ahogy kiszáll egy magánrepülőgépből.

Demeter Márta Benkő Tibor honvédelmi miniszternek is feltette ezeket a kérdéseket, valamint azt, hogy ki adott utasítást az ÖHP parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben tiltakozott a cikk miatt. Szerintük „a megjelent hír egy újabb fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom”. Végül pedig egy meglehetősen szokatlan megjegyzéssel fejezték be a levelüket: „Nyomatékosan kérjük azokat a médiumokat, akik közölték a hazug állításokat, hogy az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében azonnal töröljék cikküket.”

Mi is kéréssel fordultunk hozzájuk, mivel várjuk a megjelentek érdemi cáfolatát, hiszen a cikkek törlése nem fér össze a hiteles tájékoztatással, szemben a helyreigazítással vagy pontosítással. Emellett pedig feltettük a kérdést, hogy kijelenthető-e, hogy Orbán Viktor egyetlen családtagja sem ült a gépen.

Nekünk ugyan nem válaszoltak, de az Origónak azt írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy „Ciprusról hazatért egy kontingens, akik az egyik katona családját is hazahozták. Orbán L. parancsnoki beosztásban szolgál, akit meglátogatott a felesége és kétéves kislánya. A szabályzat lehetővé teszi, hogy a magyar honvédség katonáinak családtagjait hazaszállítsák, erre a parancsnok engedélyt kért, amit meg is kapott.”

Demeter Márta a két levél között még azt mondta az Indexnek, hogy birtokában van a kérdéses irat nyilvántartási száma, a kormányt pedig arra kéri, hogy „ne fakenewsozzon, ne próbálja a szőnyeg alá söpörni a problémát, és leginkább ne az újságokat fenyegessék”. A képviselő hozzátette, hogy ő nem a Kormányzati Tájékoztatási Központot kérdezte, hanem a honvédelmi- és a belügyminisztertől, a szaktárcák vezetőitől vár „egzakt válaszokat”.

Frissítés (17:15): Az Azonnalinak közben sikerült elérnie Demeter Mártát. Az LMP társelnöki posztjára pályázó politikus ugyan nem ismerte be, hogy egy másik Orbán Flórát hitt a miniszterelnök lányának, viszont azt sem sikerült bizonyítania, hogy nem tévedett. A lap felvetésére, hogy a kormányfő gyermeke tizenéves, nem pedig kettő, azt mondta: felmerül a kérdés, hogy hány Orbán Flóra kaphatott engedélyt egy ilyen útra. Ha azt állítják, hogy nem a kormányfő lányáról van szó, legyenek nyilvánosak az engedélyezésről szóló iratok – tette hozzá.

Frissítés 2. (17:45): Cáfolta Demeter Mártát a Honvédelmi Minisztérium is. A tárca az MTI-vel azt közölte: a képviselőnő valótlanságot állít, kijelentései sértők a katonákra nézve is. A HM közölte, a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt saját költségén a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott. A család egy kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. A kérelem teljesítése többletköltséggel nem járt a honvédség számára.

Demeter Márta

Ezért titkolják, kik használják a „nem kormánygépeket”. A miniszterelnök lánya hogy kaphatott engedélyt kiképző repülésre (amikor sem védett személy, sem értelemszerűen családtagja sem szállítható) …

Hirdetés

Korábban már felmerült, hogy miért is volt szükség a honvédségnek a gépvásárlásra, amikor az iraki katonai kontingens szokásos váltását augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg. Benkő Tibor minisztert akkor szintén Demeter Márta kérdezte. A válasz szerint „a Magyar Honvédség két A–319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat”. Ez a személy eddig általában a miniszterelnök volt, aki hivatalos útjaihoz használta a gépeket.

A Vidi meccseire pedig Garancsi István meghívására egy luxusrepülőn utazik.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.