Kezdőlap Belföld Nem tudják mé...

Nem tudják még a Fidesznél, mi lesz a lakástakarék után

A lakástakarékpénztárak állami támogatását megszüntető előterjesztést jegyző fideszes Bánki Eriknek fogalma sincs, hogy bevezet-e mást a kormány e népszerű megtakarítási forma helyett, de mint azt a Hír TV stúdiójában kedd este elmondta nagyon reméli, hogy a kormány kitalál valamit a lakástakarékpénztárak támogatása helyett – adta a hírül a 444.hu.

HIRDETÉS

Bánki Erik beterjesztése nyomán a kormánypártok két nap alatt lezavarták a lakástakarékpénztárak (ltp) állami támogatásának kinyírását. A kormányhoz közel álló Hír TV kedd esti műsorában a kormányzó párt bennfentes ügyeiben amúgy nagyon jól tájékozott Földi-Kovács Andrea arról kérdezte Bánkit, hogy mikor lép hatályba a kivételes eljárásban lezavart törvénymódosítás, mire Bánki azt válaszolta:nem tudja pontosan, szerinte néhány nap múlva kihirdetik.

Amikor ez elhangzott, a Magyar Közlönyben már ki is volt hirdetve a törvénymódosítás.

Már ki is hirdették a lakástakarékokat kivégző jogszabályt, szerdától hatályos – Magyar Hang

A keddi vitán sem sok fideszes igyekezett megvédeni a javaslatot, Bánki Erik inkább újságot olvasott. Aztán fegyelmezetten megszavazták.

Az 1996-ban bevezetett előtakarékossági forma, amely túlélt öt kormányváltást, így múlt ki két nap alatt egy olyan szektorban (család- és otthonteremtés), ahol a kiszámíthatóság és a tervezhetőség a legfontosabb szempont.

Bánki Erik amúgy felkészült a tévéinterjúra. Arról tájékoztatta a nézőket, hogy lakástakarékpénztári megtakarításoknak csak egynegyede ment új lakás építésére. A többit felújításra, átalakításra költötték az emberek. Hogy ez miért baj, azt nem magyarázta el. Viszont szerinte voltak “takarékoskodók”, akik “luxuskiadásokat” fedeztek a pénzből. Részleteket nem közölt.

A műsorvezető arról is érdeklődött, hogy vajon az eddigi megtakarítások biztonságban vannak-e. Bánki nem volt túl megnyugtató:„Az országos betétvédelmi alap ott áll mögötte. Ha az [ltp-t kezelő] intézetekkel bármi történne is, a lakosság pénzei egyáltalán nincsenek veszélyben.”

Márpedig azok az intézetek, amelyek csak a lakástakarékpénztári befizetésekre álltak rá, most elég nehéz helyzetbe kerültek. Bánki szerint nem történt más, minthogy „egy közvetítőt” kivettek a rendszerből, az állam szeretné az előtakarékoskodást közvetlenül támogatni. Bánki újra elmondta, hogy az állam évenként 70 milliárdot tolt bele az ltp-kbe, miközben 2010 óta 60 milliárd profitot tettek zsebre a pénzintézetek.

Gulyás Gergely: A pénzt a csok bővítésére költik

„A lakáskassza-rendszer megszüntetése”, így fogalmazott a kedden elfogadott jogszabály-változásról Gulyás Gergely a Kormányinfón, hozzátéve, hogy azt a kormány is támogatta. Majd megismételte a már korábban hangoztatott fideszes érveket. „A lakáskassza inkább volt kassza, mint lakás” – fogalmazott és a bankok extraprofitjáról beszélt. A politikus szerint a baloldal azért tiltakozik, mert a bankok érdekeit védik. A magyar kormány még idén fog dönteni a csok kiszélesítéséről, szerinte a gyakorlatban is igazolódni fog, hogy a csok keretében ez jobban fog hasznosulni.

A kibővített csok „szinte biztos”, hogy lakásfelújításra is vonatkozni fog – mondta.

Megszólalt a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség kedd este közleményben reagált a lakástakarék „statáriális” megszüntetésére. A visszafogottan tárgyilagos hangvételű közlemény az Index tájékoztatása szerint megvédte a most megszüntetett lakástakarékot, a megtakarítást „a felelős gazdálkodás fontos sarokkövének” nevezte. „Senki által nem vitatott tény, hogy ha sikeres gazdaságot és fenntartható fejlődést akarunk, akkor erősítenünk kell a megtakarítási hajlandóságot és képességet” – áll a közleményben.

A Bankszövetség álláspontja szerint lakástakarékpénztári megtakarítás az elmúlt két évtizedben a pénzügyi tudatossági stratégia egyik legelfogadottabb és legnépszerűbb eszközévé vált. Hazánkban a lakástakarékpénztári rendszeren keresztül eddig több, mint 3,7 millió lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek, jelentősen hozzájárulva az új otthonok teremtéséhez, csakúgy, mint a hasonlóan alapvető szükségletet kielégítő lakásfelújításokhoz. A lakástakarékok által a kezdetektől kifizetett összeg mintegy 2.000 milliárd forintra rúg. Ebből körülbelül 1 millió család valósíthatta meg lakáscéljait (2,5 fős átlagos háztartással számolva, és figyelembe véve, hogy egy családon belül 1,5 szerződés van).

A közlemény szerint a lakástakarékpénztári termék érdemben hozzájárul az új lakás építési piac fellendítéséhez, az ügyfelek ugyanis szívesen kombinálják a kamattámogatott hitelekkel. Kiegészíti továbbá a csok igényléseket is, és a jogszabályban előírt önerő előteremtéséhez is kiváló lehetőséget biztosít. Ezeken kívül jelentős szerepet játszik a gazdaság fehérítésében is, hiszen a pénz felhasználását mindenkor számlával kell igazolni, ezáltal jelentős ÁFA jövedelmet csatornázott be az állami költségvetésbe. A bankszövetség számításai szerint a rendszer közvetlen és közvetett hatásain keresztül a támogatási kiadásokat tartósan meghaladóan járul hozzá a költségvetés bevételi oldalához – írják közleményükben.

A Magyar Bankszövetség kéri a kormányt, hogy a most megszüntetett forma helyett, szakmai egyeztetés alapján legyen lehetőség olyan új konstrukció mihamarabbi közös kialakítására.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.