Újra kaszált az LMP etikai bizottsága

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka felszólal a 2017-2030 közötti idõszakra vonatkozó, 2050-ig tartó idõszakra kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 2-án (MTI Fotó: Soós Lajos) Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka felszólal a 2017-2030 közötti idõszakra vonatkozó, 2050-ig tartó idõszakra kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 2-án (MTI Fotó: Soós Lajos)

Hiába szerették volna többen is, nem engedte az LMP etikai bizottsága, hogy a szombati kongresszuson szó legyen az amnesztiáról, amivel éppen ennek a testületnek a döntéseit bírálhatták volna felül – értesült a Magyar Hang.

Hirdetés

Lapunk információi szerint hivatalosan egy vidéki tagtól érkezett a kezdeményezés, hogy kerüljön fel ez a kérdés is a napirendre, az elképzelést az elnökségből többen is támogatták. Ám ilyen esetekben az LMP-ben igen komoly szabályoknak kell megfelelni: adott, hogy milyen kéréseket a kongresszus előtt pontosan meddig lehet benyújtani, illetve, hogy mekkora támogatás kell hozzá.

Az ügy pikantériája, hogy ezeket a kritériumokat éppen az etikai bizottság vizsgálja. A testület pedig – amelyről az elmúlt hónapokban kiderült, hogy nagyon is tartja magát a szabályokban leírtakhoz – azt állapította meg, hogy nem szabályszerűen érkezett a kezdeményezés.

LMP: igen a Jobbikra és a Momentumra? – Magyar Hang

A közelgő kongresszuson többen életre hívnának egy olyan testületet, amely felülbírálhatja az etikai bizottság döntéseit. A szövetségi politikában is változások jöhetnek.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára a Magyar Hangnak azt mondta, most vizsgálja, hogy posztjából adódóan lehetősége van-e a kongresszust mégis megszavaztatni arról, hogy felkerüljön-e napirendre az amnesztia.

Úgy tudjuk, hogy a kezdeményezés egyelőre nem határozza meg pontosan, hogyan is járna az amnesztia. A kongresszussal mondatná ki, hogy ennek részleteit az elnökségnek kell kidolgoznia. A legegyszerűbb megoldás egyébként az, hogy az etikai bizottság fölé állítanának egy olyan testületet, amely felülbírálhatja annak döntéseit.

Igazságot Szél Bernadettnek! – Magyar Hang

Politikai kultúrát kellene tanulni. A magyar közéletben minden végletes: vagy testvérem és elvtársam, vagy mocskos áruló és NER-kollaboráns vagy – nincs középút.

Hirdetés

Az amnesztia kérdése egyébként azért is tűnik mára már furcsának, hiszen elsősorban Szél Bernadettet akarták segíteni vele. Emlékezetes, a társelnököt az etikai bizottság még nyáron eltiltotta mindenféle párttisztségtől, amiért a kampányban koordinált más pártokkal. Ám Szél Bernadett azóta otthagyta az LMP-t. Jelenleg Schmuck Erzsébetre és Ungár Péterre vonatkozóan van érvényben hasonló döntés, információink szerint előbbi politikus szeretné, ha az amnesztia létező jogintézménnyé válna náluk.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.