HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Két hajléktal...

Két hajléktalant is bíróság elé állítottak pénteken – futószalagon jöhetnek az ítéletek

HIRDETÉS

Noha még öt napja sincs érvényben az Alaptörvény köztéri hajléktalanságot tiltó rendelkezése, akadnak, akiknek ennyi idő elég volt a négy figyelmeztetés összegyűjtésére. Pontosabban még ennél is kevesebb, ugyanis egy férfit – miután október 16-án, kedden háromszor figyelmezették a Nyugati téri aluljáróban –, szerdán negyedszer is elkapták itt a rendőrök. A szabálysértési eljárás alá került férfit pénteken bíróság elé állították, amely figyelmeztetésben részesítette – derül ki a hvg.hu tudósításából.

HIRDETÉS

A terhelt kirendelt védője szerint a férfi a hajléktalanellátás adminisztrációs problémái miatt aludt köztéren. Az iratai nincsenek meg, állítása szerint ellopták azokat, de ha meglennének és rendelkezne tüdőszűrő-igazolással, bemenne egy hajléktalanszállóra – jelentette ki. A magát hónapok óta a Nyugati téri aluljáróban meghúzó férfi saját elmondása szerint alkoholista, és azért volt az aluljáróban, mert fáradt volt. Védője szerint egyébként szükségtelen lett volna vele szemben büntetést – ez lehet közmunka és elzárás is – kiszabni, mivel a közterületi hajléktalanságot tiltó rendelkezés néhány napja lépett érvénybe. Ennek helyt adott a bíróság, amely figyelmeztetésben részesítette a férfit, emellett a 6300 forintos ügyvédi díj megfizetésére kötelezett. Az ítélet jogerőssé vált. Érdekesség, hogy a terhelt nem volt ott a tárgyalóteremben: a bíróság internetes videós vonalon keresztül tette fel kérdéseit a Gyorskocsi utcai fogdában tartózkodó férfinek.

Már el is ítéltek egy hajléktalant, egy padon ült – Magyar Hang

Egy padon ült, nem akart a szállóra menni, ezért a rendőrök bevitték a kapitányságra.

Hasonlóképpen jártak el egy, a Feneketlen-tó környékéről beszállított 62 éves nő ügyében. A tárgyalásáról az index.hu azt írta, hogy az élettársa elhalálozása után került utcára, a volt párja családjában nem maradhatott. Hajléktalanszállóra ment, de rosszul érezte magát – fogalmazott – a gennyes lábú emberek között. Végül a Kosztolányi Dezső téren kötött ki, ahol egy mérnök segített neki átvészelni pokróccal a hideg februárt. Sőt az is kiderült, hogy be akarta festetni a haját. – Adtam magamra, mosakodtam, tisztálkodtam, mert nem éreztem magam csövesnek – mondta a portál tudósítása szerint. Védője szerint fel kellene függeszteni az eljárást, és az alkotmánybírósághoz kellene fordulni a szabályozás miatt. Mint mondta, 9500 férőhely van a szállókon, miközben 15 ezer és 30 ezer közzé becsülik a hajléktalanok számát. Ráadásul a magántulajdonhoz való jogot sérti az, hogy elkobozták a tulajdonát (ruháit). Érvei a bíróságot nem hatották meg, az asszony – akárcsak a korábban bemutatott férfi – bírósági figyelmeztetést kapott.

Válasz Schiffer Andrásnak: a „hajléktalansághoz való jog” és egyéb félreértések – Magyar Hang

Azoknak, akik Magyarországon felléptek, felléptünk a hajléktalanság kriminalizációja ellen, nem sok közünk van a neoliberalizmushoz.

HIRDETÉS

A következő napokban várhatóan még több hajléktalannak kell felelnie szabálysértés miatt. Mint arról a Magyar Hang ma megjelent számában írunk, eddig sem lehetett hajléktalanként élni bárhol – Budapesten nemcsak az önkormányzatok többsége tiltja rendeletben, hanem a világörökségi területek közelében törvény is –, a hatóságok emberei mégis rendre elfordították a fejüket. Október 15. azonban ezzel együtt is lényeges változást hozott: alaptörvényben tiltották meg a köztéri hajléktalanságot, ezzel pedig immár az egész országban tilos az utcán élni. Aki nem figyel oda, a fővárosban könnyen a Gyorskocsi utcában találhatja magát. Szabálysértési eljárást indítanak ugyanis a hajléktalan ember ellen, ha három hónap alatt legalább háromszor kell figyelmeztetni, mert úgy ítélik meg, hogy közterületen él. A szabálysértési eljárás megindításához és az elzáráshoz azonban az is elég, ha a fedél nélküli nem engedelmeskedik a hatósági felszólításnak, azaz nem megy a közterületről – leginkább egy szállóra.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,429lájkolóTetszik
2,288követőKövetés
16,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az űrben a sikolyod nem hallja senki

Hiába célozza be Claire Denis a Solarist, a Csillagok határán csak zavarosságával tűnik ki.