Komfort nincs, dohány van: a trafikbotrányban is érintett a fideszes

Gyovai Zoltánné és Magyar Sándorné nem távozik az Invesco által megvásárolt területről Gyovai Zoltánné és Magyar Sándorné nem távozik az Invesco által megvásárolt területről (Fotó: Szabó Zsolt László)

Noha remek befektetésnek tűnt a fekvése miatt értékes miskolci, Szeles utcai ingatlan megszerzése, az utolsó utáni pillanatban mégis le kellett mondania róla Nánási-Kocsis Norbert fideszes önkormányzati képviselő volt – ma 81 éves édesanyja nevén lévő – cégének. Az Invesco Kft. ugyanis nem tudta kirakni az önkormányzat vagyonkezelő cégétől, a Miskolc Holdingtól megvásárolt ingatlanról az ott élő kisnyugdíjasokat. Így pedig elbontani sem tudták a szerződésben foglalt időre az épületeket. Ráadásul, mivel a telket lényegében a határozatlan önkormányzati bérleti szerződésű lakókkal együtt értékesítették, a helyhatóság bírósági eljárás elé is nézett, így a Miskolc Holding Zrt. inkább kifarolt a szerződésből.

Hirdetés

Több kérdésünkre csak a napokban kaptunk választ a miskolci polgármesteri hivataltól. Kiderült: a Holdingnál már májusban döntöttek a szerződéstől való elállástól. Mivel azonban az Invesco nem teljesítette a benne foglaltakat – egy éven belül (idén márciusig) el kellett volna bontania az épületeket –, kötbért kell fizetnie. A hivatal azt írta, a kötbérről nem mondtak le, a mértékét azonban nem közölték.

Nánási-Kocsis nem először kényszerül magyarázkodásra a közvetlen családtagjai üzlete miatt. 2013-ban ugyanis felesége, illetve anyósa a Fidesz által államosított dohánykereskedelemben szimatolt nagy bizniszt: ketten összesen nyolc trafik üzemeltetési jogát nyerték el. Miután azonban kitudódott a képviselőhöz fűződő családi kapcsolatuk, nem írták alá a szerződést. Mindezt a politikus-vállalkozó akkori közleményében a személyét, a hozzátartozóit és a politikai közösségét ért támadásokkal magyarázta.

Hiába a fideszes fifika, meghiúsult az ingatlanmutyi – Magyar Hang

A politikus-vállalkozó 81 éves édesanyja nevére írt kft.-nek nem sikerült kiraknia az önkormányzattól vásárolt telekről az ott élő kisnyugdíjasokat.

Nánási-Kocsis kérdésünkre – miszerint a két ügy milyen tanulságokkal szolgált számára – azt közölte, üzlettel foglalkoznak, ezek az ő gazdasági életében nem nagy tételt jelentenek. Arra, hogy politikai közössége hogyan fogadta a körülötte lévő ügyeket, azt mondta, ezek csak a sajtó számára érdekesek, a „média ráugrott a rágógumira”, és nem minden részletet mutatott be. Az ingatlanszerzésről azt ismételte, amit magunk is leírtunk: a telekhez versenytárgyaláson jutott az Invesco, több ingatlant is kínáltak a lakóknak, hozzátéve, hogy az otthonok, amelyekben most élnek, komfort nélküliek. A trafikokról pedig azt szögezte le, hogy képviselőként sem a helyi dohányboltokról szóló pályázatok előkészítésében, sem a döntési folyamat befolyásolásában nem vett részt.

Különben 2013-ban a miskolci fideszesek rokonai feltűnően eredményesen szerepeltek a trafikpályázaton. Az Index 2013-as összesítése szerint a fideszes országgyűlési, önkormányzati és megyei közgyűlési képviselők rokonsága a 84 miskolci trafik közel negyedét húzta be. Akkor a botrány miatt az MSZP rendkívüli testületi ülést hívott össze, amely azonban határozatképtelen maradt. A fideszesek ugyanis nem mentek el rá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

Hirdetés

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.