Gulyás Gergely bejelentette, hogyan bővítik a csokot

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én (MTI/Bruzák Noémi) Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én (MTI/Bruzák Noémi)

A kormány kibővíti a csok rendszert – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Hirdetés

A részletekről szólva azt mondta, hogy a 10 millió forintos kölcsönt a kétgyerekes családokra is kiterjesztik. A háromgyerekeseknél pedig 15 millióra emelik. Ez az első lépés a megszüntetett lakáskassza-támogatás forrásainak ígért átcsoportosításából.

Lakástakarékok: Németh Szilárd és Hoppál Péter is medencére költi a pénzt? – Magyar Hang

A Jobbik népszavazási kérdésével a Nemzeti Választási bizottsághoz fordult. A Momentum is hasonlóan cselekedett.

Azt is mondta, hogy a hét végén jelentik be a családi nemzeti konzultációt.

Magyarország megerősítette a déli határ védelmét, miután felajánlotta segítségét Horvátország mellett a balkáni migrációs útvonallal érintett összes országnak – mondta Gulyás Gergely. Ismertetése szerint a kormányülésen a belügyminiszter számolt be arról, hogy hetvenezer migráns észak felé tart, jelenleg a bosnyák határnál vannak, hetven kilométerre a magyar határtól.

Elmondta azt is: a kormány döntése értelmében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre. A bevándorlási hivatal átnevezését azzal indokolta, hogy az kifejezi a magyar választópolgárok akaratát, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.

Megszűnik a kulturális tao, de Gulyás Gergely állítása szerint az eddigi ráfordítások nem csökkennek. Kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy a sport taónál nem láttak visszaélést, csak itt.

Nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, a Szent János Kórház is súlyponti lesz, 495 millió forint lesz a tervezésére. Sürgősségi ellátást is nyújt majd, több mint 500 ágyas kórház lesz. A másik három az összevont István-László Kórház, a leendő Dél-budai kórház, és a Honvéd Kórház.

A hulladékgazdálkodási káosz kapcsán Gulyás azt mondta, hogy „nem engednek a rezsicsökkentésből”, ha kell, a Katasztrófavédelem is át tudja venni a szolgáltatást. Szerinte a problémát nem a rezsicsökkentés okozta, hanem az jelentős részben a rossz gazdálkodás eredménye. Három érintett minisztérium (Innovációs, PM ész EMMI) által felállított közös bizottságának kell jelentést tennie az ügyről a kormány számára, ezt követően hoz a kormány döntést az ügyben.

Arról még nem döntöttek, hogy idén is kapnak-e évé végén Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok.

Hirdetés

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közszférában a korábban emlegetett 17-18 százalékos tervezett elbocsátással szemben – tekintettel arra, hogy az állások 10 százaléka jelenleg nincs betöltve – valójában 10 százalékosnál kisebb leépítés lesz. A maradók jelentős, 30 százalékos béremelésre számíthatnak januártól.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Lázár János javaslatához, hogy tiltsák meg a dohányzást a 2020 után születetteknek, Gulyás kijelentette: nem támogatják, attól még, hogy egészségtelen valami, nem jelenti azt, hogy teljesen be kellene tiltani, ráadásul csak 2038-ban lenne ez gyakorlati tiltás, „ami az egésznek a komolyságát megkérdőjelezi”.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.