Kezdőlap Belföld Gulyás Gergel...

Gulyás Gergely bejelentette, hogyan bővítik a csokot

A kormány kibővíti a csok rendszert – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

HIRDETÉS

A részletekről szólva azt mondta, hogy a 10 millió forintos kölcsönt a kétgyerekes családokra is kiterjesztik. A háromgyerekeseknél pedig 15 millióra emelik. Ez az első lépés a megszüntetett lakáskassza-támogatás forrásainak ígért átcsoportosításából.

Lakástakarékok: Németh Szilárd és Hoppál Péter is medencére költi a pénzt? – Magyar Hang

A Jobbik népszavazási kérdésével a Nemzeti Választási bizottsághoz fordult. A Momentum is hasonlóan cselekedett.

Azt is mondta, hogy a hét végén jelentik be a családi nemzeti konzultációt.

Magyarország megerősítette a déli határ védelmét, miután felajánlotta segítségét Horvátország mellett a balkáni migrációs útvonallal érintett összes országnak – mondta Gulyás Gergely. Ismertetése szerint a kormányülésen a belügyminiszter számolt be arról, hogy hetvenezer migráns észak felé tart, jelenleg a bosnyák határnál vannak, hetven kilométerre a magyar határtól.

Elmondta azt is: a kormány döntése értelmében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre. A bevándorlási hivatal átnevezését azzal indokolta, hogy az kifejezi a magyar választópolgárok akaratát, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.

Megszűnik a kulturális tao, de Gulyás Gergely állítása szerint az eddigi ráfordítások nem csökkennek. Kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy a sport taónál nem láttak visszaélést, csak itt.

Nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, a Szent János Kórház is súlyponti lesz, 495 millió forint lesz a tervezésére. Sürgősségi ellátást is nyújt majd, több mint 500 ágyas kórház lesz. A másik három az összevont István-László Kórház, a leendő Dél-budai kórház, és a Honvéd Kórház.

A hulladékgazdálkodási káosz kapcsán Gulyás azt mondta, hogy „nem engednek a rezsicsökkentésből”, ha kell, a Katasztrófavédelem is át tudja venni a szolgáltatást. Szerinte a problémát nem a rezsicsökkentés okozta, hanem az jelentős részben a rossz gazdálkodás eredménye. Három érintett minisztérium (Innovációs, PM ész EMMI) által felállított közös bizottságának kell jelentést tennie az ügyről a kormány számára, ezt követően hoz a kormány döntést az ügyben.

Arról még nem döntöttek, hogy idén is kapnak-e évé végén Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közszférában a korábban emlegetett 17-18 százalékos tervezett elbocsátással szemben – tekintettel arra, hogy az állások 10 százaléka jelenleg nincs betöltve – valójában 10 százalékosnál kisebb leépítés lesz. A maradók jelentős, 30 százalékos béremelésre számíthatnak januártól.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Lázár János javaslatához, hogy tiltsák meg a dohányzást a 2020 után születetteknek, Gulyás kijelentette: nem támogatják, attól még, hogy egészségtelen valami, nem jelenti azt, hogy teljesen be kellene tiltani, ráadásul csak 2038-ban lenne ez gyakorlati tiltás, „ami az egésznek a komolyságát megkérdőjelezi”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,659lájkolóTetszik
1,799követőKövetés
14,481feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Ki védi meg az európai szavazót?

A májusi EP-választások idején is szabadon, az üzemeltetők felelősségre vonása nélkül terjedhetnek majd az álhírek és dezinformációk a közösségi oldalakon.

Az akció átka