Recseg-ropog a hajléktalantörvény

Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels) Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels)

Pécsen megszületett egy olyan bírósági döntés, ami akár egy lavinát is elindíthat. A Szabad Pécs számolt be arról, hogy megszüntetett a bíróság egy hajléktalan ellen indított szabálysértési eljárást. A törvényszék az eljárást egyébként szabálysértés hiányában szüntette meg, és a rendőrség sem fellebbezett, így a vádlott szabadon távozhatott a jogerős ítélet után.

Hirdetés

A lapnak az ítéletet meghozó bírósági titkára, Sugár Katalin elmondta, még kiforratlan a jogszabály alkalmazása, például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást. A határozat meghozatalakor figyelembe vették azt is, hogy a vádlott vallomása szerint a következő időszakban megoldott az, hogy éjszaka fedél van a férfi feje felett.

Van megoldás a hajléktalanság problémájára? Itt a Flaszter 11. adása – Magyar Hang

Ugyanakkor egy másik bíróság még ennél is messzebb ment: a Kaposvári Járásbíróság egy 54 éves hajléktalan ügyében felfüggesztette az eljárást, és kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását. Az Index szerint a bíróság arra hivatkozott, hogy az október 15-től élő új hajléktalantörvény, ami technikailag a szabálysértési törvény módosítása, szóval ennek a jogszabálynak a „jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek”.

A közleményükben leírták, hogy a jogszabály ellentétes az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével, az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével, az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal, a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, a diszkrimináció tilalma követelményével, a tisztességes tárgyalás követelményével és a jogorvoslathoz való jog követelményével.

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet – Magyar Hang

Tudósok és ügyvédek után orvosok is tiltakoznak az október 15-én hatályba lépett jogszabály ellen, amely gyakorlatilag kriminalizálja az utcán élést.

Ez alapján indítványozták, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a Szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését, semmisítse meg és rendelje el a már jogerős ítélettel befejezett eljárások felülvizsgálatát.

Hirdetés

És ami a lényeg: a bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.