Iványi Gábor: Ránk fog dőlni ez az ország

Iványi Gábor (Fotó: Bankó Gábor) Iványi Gábor (Fotó: Bankó Gábor)

A hajléktalanok ügyében nem született megoldás, a fedél nélkül élők inkább csak elbújtak valahol, külvárosokban, erdőkben húzták meg magukat – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Iványi Gábor. Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke szerint a kriminalizálással csak felgyorsították emberi elmúlásukat, miközben tömegeket fenyeget most is az utcára kerülés réme. A lelkésznek lenne mondanivalója a miniszterelnöknek, ha meghallgatná.

Hirdetés

Részletek a Magyar Hang 24. számában megjelent interjúból!

– Lehet a hajléktalanokkal választást nyerni?
– Igen, pontosan úgy, ahogy migránsozással is. A narratíva és a „megoldás” persze megint csak fikció, de sajnos éppen azért működhet. Csak azt nem értem, hogyhogy nem fáradtunk bele ebbe az örökös harcba, az állandó ellenségkeresésbe. Először jött az IMF, aztán a kirekesztett egyházak, a pedagógusok, majd jött Soros és a menekültek, az újságok, és most a hajléktalanoknál tartunk.

– Nyolc év alatt megtanultuk, hogy a Fidesz és a kormány szinte semmit nem tesz úgy, hogy ne lennének mérései a javaslataik következményeire, fogadtatására nézve. Miért tarthatták jó ötletnek a hajléktalankérdés hatósági kezelését?
– A társadalom megosztott ebben a kérdésben. Hogy mást ne mondjak, ha mindenki elutasító lenne a hajléktalanokkal szemben, akkor egyáltalán nem tartózkodnának a belvárosban. Sokan vannak, akik szolidárisak velük. Rengetegen adnak nekik pénzt, ételt, szeretetet, vagy állnak meg mellettük egy jó szóra. Csak egyrészt ők nem a harcos, hangos réteghez tartoznak, másrészt számukra nem fontos a hatalom. Akiknek viszont igen, és ezért állandóan acsarkodnak, azoknak úgy kell ez az ügy, mint egy falat kenyér. Ugyanis kizárólag így tudják a hatalmukat megőrizni. Tarlós Istvánnak is nagy vállalása volt a hajléktalanok kiűzése, így ez a rendelet alighanem az ő főpolgármesteri kampányának is egy fontos eleme lesz majd.

Kriminalizált hajléktalanság: a kisnyugdíjasok sincsenek biztonságban – Magyar Hang

Budapesten eddig sem lehetett bárhol élni a közterületen, a hatóságok emberei mégis rendre elfordították tekintetüket.

Aztán szempont lehet az is, hogy a nagypolitika most azt találta ki, hogy a turizmus lesz a gazdaságunk motorja. A látképet pedig szerintük zavarják a fedél nélkül élők. De szerintem nem tesz jót a turizmusnak, ha egy város meghal. Mert ha már ott tartunk, hogy az aluljárókban a rendőröknek kell vigyázni arra, hogy ne menjenek oda hajléktalanok, akkor az a város igenis halott lesz. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ki fog fulladni ez az ügy, mert szakmailag rengeteg átgondolatlanság sületlenség van benne. Aztán majd meglátjuk ki lesz a következő ellenség.

Cserét ajánlanak a politikusoknak a hajléktalanok – Magyar Hang

„Ezek az emberek már olyan betegségekkel, mentális problémákkal és sokszor függőségekkel küzdenek, hogy lehetetlen egyik napról a másikra szállóba parancsolni őket.”

– Szakmailag vagy politikailag fog kifulladni?
– Előbb szakmailag, utána politikailag. Nem igaz például az az érv, amit unos-untalan hangoztatnak, hogy van elég hely a szállókon. Ezt arra alapozzák, hogy vannak olyan hajléktalanszállók, amelyek nem teljesen kihasználtak. De ez nem azt jelenti, hogy nincs ennyi hajléktalan, hanem mert ezek olyan szállók, ahova egyszerűen nem mennek, mert olyanok a körülmények. Megjegyzem, a mi intézményünkben nyáron is telt ház van. Az ilyen evidenciák felbukkanása vezet majd a politikai kifulladáshoz. Épp az előbb mondta, hogy állandóan mérik a rendeletek hatását, ezért ha majd eljutunk oda, hogy a hajléktalanok ölelgetésével lehet szavazatokat szerezni, akkor ezt fogják tenni. A mostani intézkedést jómagam persze visszataszítónak érzem, mert ezekkel az emberekkel akkor is törődni kell, ha az történetesen nem hozza, hanem viszi szavazatokat. Nagyon jó erkölcsi mérce egyébként, hogy megtesszük-e azt is, ami rövid távon nem hoz nekünk nyereséget.

A teljes interjút keresse a Magyar Hang október 26-án megjelent 24. számában!

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.