Kezdőlap Belföld Merkel 2021-i...

Merkel 2021-ig lesz kancellár, utána visszavonul

Angela Merkel kancellár bejelentette: már csak ezt a ciklust tölti Németország élén, utána semmilyen további politikai szerepet nem vállal.

HIRDETÉS

Legfeljebb a mostani mandátumának végéig, azaz 2021-ig lesz német kancellár Angela Merkel – jelentette kereszténydemokrata CDU-információra hivatkozva a francia AFP hírügynökség. Nem sokkal korábban, a múlt vasárnapi hesseni tartományi választások után – ahol mind a CDU, mind szövetségi kormányzópartnere, a szociáldemokrata SPD is keményen leszerepelt – Merkel sajtóértesülések szerint jelezte, távozik pártja éléről, és nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért a politikai alakulat decemberi kongresszusán. Döntését Merkel később maga is bejelentette egy berlini sajtótájékoztatón. „Semmilyen politikai szerepet nem szeretnék vállalni azt követően, hogy ez a ciklusom lejár” – idézte a kancellár szavait a BBC.

Közben az SPD vezetője, Andrea Nahles is „megfenyegette” a kancellárt, mondván, amennyiben a CDU/CSU nem tesz le egy olyan politikai ütemtervet, amely javít a kormányzati munkán, úgy kilépnek a berlini koalícióból. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy sokkal hamarabb véget érhet a kancellár karrierje, mint 2021. Az angol nyelvű The Local hírportál német szekciójának beszámolója szerint Nahles hétfőn egy munkadokumentumot ad át a kormányzati partnereknek, amelyben a CDU/CSU számára több témában is konkrét lépéseket szorgalmaz a jövő évre vonatkozólag – így a nyugdíjjogosultságok és a hatékonyabb gyermekgondozás területein.

Merkel távozik a CDU éléről – Magyar Hang

Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán.

Merkel 2000 óta áll a CDU élén, és 2005 óta kancellár, azóta vezeti Németországot, ez a negyedik ciklusa zsinórban.

A német Die Welt napilap újságírója, Robin Alexander szerint még nem tudni, hogy ki követheti Merkelt a pártvezetői poszton, amennyiben a decemberi kongresszuson nem akad kihívója, úgy Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár jöhet a helyére. Hétfő délelőtt arról is írtak, a korábbi CDU/CSU-frakcióvezető, a 62 éves Friedrich Merz is szóba jöhet.

A vasárnapi hesseni választásokról szóló értékelésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról írt, a kancellárnak kár volt minden áron ragaszkodnia a hatalomhoz. „Az, hogy szabad akaratából válik meg a karmesteri pálcától, azt mutatja, amit minden bizonnyal már ő maga is sejtett, ahogy mindenki más: közeleg a kancellárságának vége” – állapította meg a német lap. Sajtóvélemények szerint 13 éves kormányzása alatt túl sok kompromisszumot kellett megkötnie az SPD-s nagykoalíciótól kezdve addig a 2015-ös sorsdöntő elhatározásig, hogy kinyitja a határokat a migránsok előtt, és mintegy egymillió főt enged be Németországba. Ez utóbbi pedig azt eredményezte, hogy megerősödtek a bevándorlásellenes hangok, és többek között így lett a legerősebb ellenzéki alakulat a mindezt meglovagoló jobbos Alternatíva Németországnak (AfD), amely Hessenben is komoly eredményt ért el, és lett negyedik az ott megtartott múlt vasárnapi voksoláson.

Az AfD-t vezető, a párt szóvivőjeként is tevékenykedő Jörg Meuthen közgazdász üdvözölte Merkel távozásának hírét.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,141lájkolóTetszik
1,590követőKövetés
13,801feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek

Mire költsön a kormány 20,1 milliárd eurót?

Javaslatokat tettek az Európai Bizottság emberei, kérdés, a magyar vezetők megfogadják-e ezeket.

Anti antiháború