Merkel 2021-ig lesz kancellár, utána visszavonul

Angela Merkel (Fotó: berlinerfotograf / pixabay.com)

Angela Merkel kancellár bejelentette: már csak ezt a ciklust tölti Németország élén, utána semmilyen további politikai szerepet nem vállal.

Hirdetés

Legfeljebb a mostani mandátumának végéig, azaz 2021-ig lesz német kancellár Angela Merkel – jelentette kereszténydemokrata CDU-információra hivatkozva a francia AFP hírügynökség. Nem sokkal korábban, a múlt vasárnapi hesseni tartományi választások után – ahol mind a CDU, mind szövetségi kormányzópartnere, a szociáldemokrata SPD is keményen leszerepelt – Merkel sajtóértesülések szerint jelezte, távozik pártja éléről, és nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért a politikai alakulat decemberi kongresszusán. Döntését Merkel később maga is bejelentette egy berlini sajtótájékoztatón. „Semmilyen politikai szerepet nem szeretnék vállalni azt követően, hogy ez a ciklusom lejár” – idézte a kancellár szavait a BBC.

Közben az SPD vezetője, Andrea Nahles is „megfenyegette” a kancellárt, mondván, amennyiben a CDU/CSU nem tesz le egy olyan politikai ütemtervet, amely javít a kormányzati munkán, úgy kilépnek a berlini koalícióból. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy sokkal hamarabb véget érhet a kancellár karrierje, mint 2021. Az angol nyelvű The Local hírportál német szekciójának beszámolója szerint Nahles hétfőn egy munkadokumentumot ad át a kormányzati partnereknek, amelyben a CDU/CSU számára több témában is konkrét lépéseket szorgalmaz a jövő évre vonatkozólag – így a nyugdíjjogosultságok és a hatékonyabb gyermekgondozás területein.

Merkel távozik a CDU éléről – Magyar Hang

Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán.

Merkel 2000 óta áll a CDU élén, és 2005 óta kancellár, azóta vezeti Németországot, ez a negyedik ciklusa zsinórban.

A német Die Welt napilap újságírója, Robin Alexander szerint még nem tudni, hogy ki követheti Merkelt a pártvezetői poszton, amennyiben a decemberi kongresszuson nem akad kihívója, úgy Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár jöhet a helyére. Hétfő délelőtt arról is írtak, a korábbi CDU/CSU-frakcióvezető, a 62 éves Friedrich Merz is szóba jöhet.

A vasárnapi hesseni választásokról szóló értékelésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról írt, a kancellárnak kár volt minden áron ragaszkodnia a hatalomhoz. „Az, hogy szabad akaratából válik meg a karmesteri pálcától, azt mutatja, amit minden bizonnyal már ő maga is sejtett, ahogy mindenki más: közeleg a kancellárságának vége” – állapította meg a német lap. Sajtóvélemények szerint 13 éves kormányzása alatt túl sok kompromisszumot kellett megkötnie az SPD-s nagykoalíciótól kezdve addig a 2015-ös sorsdöntő elhatározásig, hogy kinyitja a határokat a migránsok előtt, és mintegy egymillió főt enged be Németországba. Ez utóbbi pedig azt eredményezte, hogy megerősödtek a bevándorlásellenes hangok, és többek között így lett a legerősebb ellenzéki alakulat a mindezt meglovagoló jobbos Alternatíva Németországnak (AfD), amely Hessenben is komoly eredményt ért el, és lett negyedik az ott megtartott múlt vasárnapi voksoláson.

Hirdetés

Az AfD-t vezető, a párt szóvivőjeként is tevékenykedő Jörg Meuthen közgazdász üdvözölte Merkel távozásának hírét.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.