Nem állt bele túlzottan a magyar kormány a Szkripal-botrányba

Nem állt bele túlzottan a magyar kormány a Szkripal-botrányba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar közmédiának a Grand Hotel Sofiában 2018. július 6-án (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár látszólag jelentősebb konfliktust vállalt az oroszokkal a magyar fél a Szkripal-mérgezés ügyében, valójában az Orbán-kormány igyekezhetett minimalizálni a veszteséget. Erről ír a Direkt36, amely szerint Moszkva válaszlépése sem okozott túl sok problémát a magyarok számára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még márciusban jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal, Kanadával és Ukrajnával együtt szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal a Salisburyben történt vegyifegyveres támadás, Szergej Szkripal egykori orosz kém megmérgezése miatt. A többi országgal együtt mi is kiutasítottunk egy Budapesten szolgáló orosz diplomatát, amire válaszul az oroszok is elküldtek egy magyar attasét. A kiutasított diplomata kilétét Lázár János viszont nem akarta akkor felfedni, mondván, nemzetbiztonságilag kényes ügyről van szó, a kiutasítás pedig a NATO-szövetségesek kérésére történt.

Egy brit kormánytisztviselő a Direkt36-nak arról beszélt: a diplomata az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU kötelékébe tartozott. A forrás szerint az európaiak kizárólag ebből a Felderítő Főcsoportfőnökségből tiltottak ki embereket. Ez már csak azért is történhetett, mert a Salisbury-támadást a britek bizonyítékai szerint a GRU ügynökei követhették el.

Minél jobban szorongatják, Putyin annál erősebb - Magyar Hang

Az orosz gazdaságnak fájnak a büntetőintézkedések, amelyek valódi céljukat azonban így sem érik el.

Három különböző, NATO-tagországokat képviselő diplomata a lapnak ugyanakkor arról számolt be, hogy a magyar fél olyan diplomatát utasított ki, aki épp befejezni készült a külszolgálatot. Diplomáciai körökben így ezt a lépést „puha kiutasításként” könyvelték el. Balla János akkori moszkvai nagykövet ennek megfelelően arról tájékoztathatta a magyar kormányt, hogy az orosz ellenlépés „minden valószínűség szerint tükörválasz lesz, és nem rombolja majd a kétoldalú kapcsolatokat.”

Ennek megfelelően a Direkt36 forrásai szerint a hét külgazdasági attasé közül az egyiket utasították ki Oroszországból. A magyar attasé pedig állítólag régóta szerette is volna már otthagyni Oroszországot. A diplomata családi okok miatt szeretett volna átkerülni egy nyugati országba, az orosz kiutasítás után pedig ezt sikerült is elérnie.

A külügyi tárca magas rangú tisztviselője szerint ugyanakkor tévedés, hogy csak megjátszott kitiltás történt. Mint mondta, a brit konzervatívok szoros szövetségesei az Orbán-kormánynak, így fontos volt a szolidaritás felvállalása.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.