Nem állt bele túlzottan a magyar kormány a Szkripal-botrányba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar közmédiának a Grand Hotel Sofiában 2018. július 6-án (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Bár látszólag jelentősebb konfliktust vállalt az oroszokkal a magyar fél a Szkripal-mérgezés ügyében, valójában az Orbán-kormány igyekezhetett minimalizálni a veszteséget. Erről ír a Direkt36, amely szerint Moszkva válaszlépése sem okozott túl sok problémát a magyarok számára.

Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még márciusban jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal, Kanadával és Ukrajnával együtt szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal a Salisburyben történt vegyifegyveres támadás, Szergej Szkripal egykori orosz kém megmérgezése miatt. A többi országgal együtt mi is kiutasítottunk egy Budapesten szolgáló orosz diplomatát, amire válaszul az oroszok is elküldtek egy magyar attasét. A kiutasított diplomata kilétét Lázár János viszont nem akarta akkor felfedni, mondván, nemzetbiztonságilag kényes ügyről van szó, a kiutasítás pedig a NATO-szövetségesek kérésére történt.

Egy brit kormánytisztviselő a Direkt36-nak arról beszélt: a diplomata az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU kötelékébe tartozott. A forrás szerint az európaiak kizárólag ebből a Felderítő Főcsoportfőnökségből tiltottak ki embereket. Ez már csak azért is történhetett, mert a Salisbury-támadást a britek bizonyítékai szerint a GRU ügynökei követhették el.

Minél jobban szorongatják, Putyin annál erősebb – Magyar Hang

Az orosz gazdaságnak fájnak a büntetőintézkedések, amelyek valódi céljukat azonban így sem érik el.

Három különböző, NATO-tagországokat képviselő diplomata a lapnak ugyanakkor arról számolt be, hogy a magyar fél olyan diplomatát utasított ki, aki épp befejezni készült a külszolgálatot. Diplomáciai körökben így ezt a lépést „puha kiutasításként” könyvelték el. Balla János akkori moszkvai nagykövet ennek megfelelően arról tájékoztathatta a magyar kormányt, hogy az orosz ellenlépés „minden valószínűség szerint tükörválasz lesz, és nem rombolja majd a kétoldalú kapcsolatokat.”

Ennek megfelelően a Direkt36 forrásai szerint a hét külgazdasági attasé közül az egyiket utasították ki Oroszországból. A magyar attasé pedig állítólag régóta szerette is volna már otthagyni Oroszországot. A diplomata családi okok miatt szeretett volna átkerülni egy nyugati országba, az orosz kiutasítás után pedig ezt sikerült is elérnie.

Hirdetés

A külügyi tárca magas rangú tisztviselője szerint ugyanakkor tévedés, hogy csak megjátszott kitiltás történt. Mint mondta, a brit konzervatívok szoros szövetségesei az Orbán-kormánynak, így fontos volt a szolidaritás felvállalása.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.