HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem állt bele...

Nem állt bele túlzottan a magyar kormány a Szkripal-botrányba

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Bár látszólag jelentősebb konfliktust vállalt az oroszokkal a magyar fél a Szkripal-mérgezés ügyében, valójában az Orbán-kormány igyekezhetett minimalizálni a veszteséget. Erről ír a Direkt36, amely szerint Moszkva válaszlépése sem okozott túl sok problémát a magyarok számára.

HIRDETÉS

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még márciusban jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal, Kanadával és Ukrajnával együtt szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal a Salisburyben történt vegyifegyveres támadás, Szergej Szkripal egykori orosz kém megmérgezése miatt. A többi országgal együtt mi is kiutasítottunk egy Budapesten szolgáló orosz diplomatát, amire válaszul az oroszok is elküldtek egy magyar attasét. A kiutasított diplomata kilétét Lázár János viszont nem akarta akkor felfedni, mondván, nemzetbiztonságilag kényes ügyről van szó, a kiutasítás pedig a NATO-szövetségesek kérésére történt.

Egy brit kormánytisztviselő a Direkt36-nak arról beszélt: a diplomata az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU kötelékébe tartozott. A forrás szerint az európaiak kizárólag ebből a Felderítő Főcsoportfőnökségből tiltottak ki embereket. Ez már csak azért is történhetett, mert a Salisbury-támadást a britek bizonyítékai szerint a GRU ügynökei követhették el.

Minél jobban szorongatják, Putyin annál erősebb – Magyar Hang

Az orosz gazdaságnak fájnak a büntetőintézkedések, amelyek valódi céljukat azonban így sem érik el.

HIRDETÉS

Három különböző, NATO-tagországokat képviselő diplomata a lapnak ugyanakkor arról számolt be, hogy a magyar fél olyan diplomatát utasított ki, aki épp befejezni készült a külszolgálatot. Diplomáciai körökben így ezt a lépést „puha kiutasításként” könyvelték el. Balla János akkori moszkvai nagykövet ennek megfelelően arról tájékoztathatta a magyar kormányt, hogy az orosz ellenlépés „minden valószínűség szerint tükörválasz lesz, és nem rombolja majd a kétoldalú kapcsolatokat.”

Ennek megfelelően a Direkt36 forrásai szerint a hét külgazdasági attasé közül az egyiket utasították ki Oroszországból. A magyar attasé pedig állítólag régóta szerette is volna már otthagyni Oroszországot. A diplomata családi okok miatt szeretett volna átkerülni egy nyugati országba, az orosz kiutasítás után pedig ezt sikerült is elérnie.

A külügyi tárca magas rangú tisztviselője szerint ugyanakkor tévedés, hogy csak megjátszott kitiltás történt. Mint mondta, a brit konzervatívok szoros szövetségesei az Orbán-kormánynak, így fontos volt a szolidaritás felvállalása.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,823lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Feszült a helyzet a török-szír konfliktusban, 22 török katona meghalt egy bombázásban

Legalább huszonkét török katona halt meg egy légitámadásban az észak-kelet szíriai Idlib város közelében csütörtök éjjel.

Ferenc pápa gyengélkedik