Nem túl olvasóbarát a kórházi fertőzésekről szóló jelentés

Fotó: Unsplash/Jair Lázaro

Titokban, bármiféle tájékoztatás nélkül került ki a tavalyi kórházi fertőzésekről szóló jelentés az ÁNTSZ oldalára – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A korábbi gyakorlattól ráadásul azzal is eltértek, hogy a szöveget nem az Országos Epidemiológiai Központ honlapjára tették ki.

Hirdetés

A TASZ továbbá úgy látja, hogy a jelentés nem közérthető, a laikusok számára a szöveg nem sokat mond. „Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat” – állapította meg Asbóth Márton, a szervezet projektvezetője.

A szövevényes szövegből többek között olyan információk derülnek ki, minthogy a specifikus járványokat húsz százalékban Clostridium difficile, 46,7-ben pedig multirezisztens kórokozó okozta. Előbbiek főként a belgyógyászati jellegű, illetve a krónikus ellátást végző osztályokon terjedtek el. A nem specifikus járványok között volt két rühatka okozta járvány is, ezek előfordultak krónikus belgyógyászati és hematológiai-, illetve őssejt-transzplantációs osztályokon.

Már azzal életeket lehetne menteni, ha az állam közölné a kórházi fertőzéses adatokat – Magyar Hang

Azok nyilvánossá tétele mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés – vélik szakértők.

A nem specifikus és specifikus járványokban összesen húszan haltak meg tavaly, és 1559-ben betegedtek meg. Összesen százhat járványt számoltak össze. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy melyik kórházban melyik fertőzés volt a jellemző.

A jogvédők azért perelték be az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), mert a közintézmény nem hozta ki a kórházi fertőzésekre vonatkozó 2015-16-os adatokat kórházankénti bontásban. Bár most kikerült a jelentés, a per folytatódik, jelenleg a Kúria döntésére várva.

Hirdetés

Korábban megírtuk: az adatok nyilvánosságra hozatala mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés lenne.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.