HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem túl olvas...

Nem túl olvasóbarát a kórházi fertőzésekről szóló jelentés

HIRDETÉS

Titokban, bármiféle tájékoztatás nélkül került ki a tavalyi kórházi fertőzésekről szóló jelentés az ÁNTSZ oldalára – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A korábbi gyakorlattól ráadásul azzal is eltértek, hogy a szöveget nem az Országos Epidemiológiai Központ honlapjára tették ki.

HIRDETÉS

A TASZ továbbá úgy látja, hogy a jelentés nem közérthető, a laikusok számára a szöveg nem sokat mond. „Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat” – állapította meg Asbóth Márton, a szervezet projektvezetője.

A szövevényes szövegből többek között olyan információk derülnek ki, minthogy a specifikus járványokat húsz százalékban Clostridium difficile, 46,7-ben pedig multirezisztens kórokozó okozta. Előbbiek főként a belgyógyászati jellegű, illetve a krónikus ellátást végző osztályokon terjedtek el. A nem specifikus járványok között volt két rühatka okozta járvány is, ezek előfordultak krónikus belgyógyászati és hematológiai-, illetve őssejt-transzplantációs osztályokon.

Már azzal életeket lehetne menteni, ha az állam közölné a kórházi fertőzéses adatokat – Magyar Hang

Azok nyilvánossá tétele mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés – vélik szakértők.

A nem specifikus és specifikus járványokban összesen húszan haltak meg tavaly, és 1559-ben betegedtek meg. Összesen százhat járványt számoltak össze. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy melyik kórházban melyik fertőzés volt a jellemző.

HIRDETÉS

A jogvédők azért perelték be az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), mert a közintézmény nem hozta ki a kórházi fertőzésekre vonatkozó 2015-16-os adatokat kórházankénti bontásban. Bár most kikerült a jelentés, a per folytatódik, jelenleg a Kúria döntésére várva.

Korábban megírtuk: az adatok nyilvánosságra hozatala mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés lenne.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,569lájkolóTetszik
2,565követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek