Kezdőlap Belföld Itt vannak a ...

Itt vannak a számok: 6810 álláshelyet érint a kormányzati leépítés

Megvannak a pontos számok a kormányzati létszámleépítésekről. A Magyar Közlönyben a közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedésekről címmel jelent meg a kormány határozata.

HIRDETÉS

A kormány „a minisztériumoknál foglalkoztatottak körében a feladatok folyamatos és magas színvonalú fenntartása mellett összesen 2600 munkakörre kiterjedő létszámcsökkentést rendel el” – áll a hétfő este a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

A tárcák alá rendelt intézményeknél 4210 fővel kevesebb ember dolgozhat január 1-től. Mindkét számba beleértik az üres álláshelyeket is.

A minisztériumokban október 31-ig kell előkészíteni a felmondásokat, a háttérintézményeknél pedig soron kívül.

A kormány arra is felkéri a minisztereket, hogy mérjék fel, hogy az elbocsátás fedezete előteremthető-e a tárca 2018. és a 2019. évi költségvetéséből, erről pedig tájékoztassák a pénzügyminisztert. Ennek határideje a mai nap. Ha nincs meg a fedezet, az állami költségvetésből kérhetnek rá forrást. Ennek indokoltságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal fogja ellenőrizni.

A mellékelt táblázat szerint a legtöbb dolgozót az Innovációs és Technológiai, illetve a Belügyminisztériumból küldik el (517 és 401 főt), a Miniszterelnöki Kabinetirodáról tízet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium intézményeit éri a legnagyobb érvágás: 2250, illetve 954 munkatárstól kell megválniuk.

Az indoklás szerint a „kormány kiemelt célja a hatékony állam, ezért évek óta több eszközzel is csökkenti a bürokráciát. A cél az, hogy kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért. Ennek részeként a Kormány egyetért azzal, hogy a minisztériumok és a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek 2019. január 1. napjától kizárólag a feladataik ellátásához elengedhetetlenül szükséges létszámmal rendelkezzenek. A tervezhető és hosszútávon fenntartható kormányzati létszámgazdálkodás kialakításával párhuzamosan
megtörténik a béremelés előkészítése is.”

Gulyás Gergely az október 17-i Kormányinfón beszélt arról, hogy körülbelül 18 százalékos lesz a létszámleépítés a központi kormányzatban, ami nagyjából 2500 főt jelent, és hasonló a kormányzati intézményekben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.