Itt vannak a számok: 6810 álláshelyet érint a kormányzati leépítés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én (MTI/Bruzák Noémi) Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én (MTI/Bruzák Noémi)

Megvannak a pontos számok a kormányzati létszámleépítésekről. A Magyar Közlönyben a közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedésekről címmel jelent meg a kormány határozata.

Hirdetés

A kormány „a minisztériumoknál foglalkoztatottak körében a feladatok folyamatos és magas színvonalú fenntartása mellett összesen 2600 munkakörre kiterjedő létszámcsökkentést rendel el” – áll a hétfő este a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

A tárcák alá rendelt intézményeknél 4210 fővel kevesebb ember dolgozhat január 1-től. Mindkét számba beleértik az üres álláshelyeket is.

A minisztériumokban október 31-ig kell előkészíteni a felmondásokat, a háttérintézményeknél pedig soron kívül.

A kormány arra is felkéri a minisztereket, hogy mérjék fel, hogy az elbocsátás fedezete előteremthető-e a tárca 2018. és a 2019. évi költségvetéséből, erről pedig tájékoztassák a pénzügyminisztert. Ennek határideje a mai nap. Ha nincs meg a fedezet, az állami költségvetésből kérhetnek rá forrást. Ennek indokoltságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal fogja ellenőrizni.

A mellékelt táblázat szerint a legtöbb dolgozót az Innovációs és Technológiai, illetve a Belügyminisztériumból küldik el (517 és 401 főt), a Miniszterelnöki Kabinetirodáról tízet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium intézményeit éri a legnagyobb érvágás: 2250, illetve 954 munkatárstól kell megválniuk.

Az indoklás szerint a „kormány kiemelt célja a hatékony állam, ezért évek óta több eszközzel is csökkenti a bürokráciát. A cél az, hogy kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért. Ennek részeként a Kormány egyetért azzal, hogy a minisztériumok és a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek 2019. január 1. napjától kizárólag a feladataik ellátásához elengedhetetlenül szükséges létszámmal rendelkezzenek. A tervezhető és hosszútávon fenntartható kormányzati létszámgazdálkodás kialakításával párhuzamosan
megtörténik a béremelés előkészítése is.”

Hirdetés

Gulyás Gergely az október 17-i Kormányinfón beszélt arról, hogy körülbelül 18 százalékos lesz a létszámleépítés a központi kormányzatban, ami nagyjából 2500 főt jelent, és hasonló a kormányzati intézményekben.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.