Kezdőlap Belföld Egyre többen ...

Egyre többen támogatják itthon a Sargentini-jelentést

Másfél hónap alatt nőtt azok száma, akik úgy vélik, a szeptember közepén az Európai Parlamentben (EP) kétharmados többséggel, néppárti voksok segítségével elfogadott Sargentini-jelentés a magyar kormányt, és nem Magyarországot ítéli el – számolt be a Népszava. A lap a Publicus Intézet legfrissebb, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített, a szeptemberi hasonló felmérést megismétlő kutatására hivatkozva arról ír, jelentősen emelkedett azok száma is, akik megszavazták volna a jelentést.

Elfogadták a Sargentini-jelentést – Magyar Hang

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést. Ezek szerint az Európai Néppárt sem kér az Orbán-kormányból.

HIRDETÉS

Míg szeptemberben a válaszadók 51, most 54 százaléka gondolja, hogy a jelentés a kormányt ítéli el, bár többen vannak azok is (34 százalék), akik szerint Magyarország került az EP célkeresztjébe.

Arra a kérdésre, hogy „Ön megszavazta volna a Sargentini jelentést?” szeptemberben még csak a válaszadók 44 százaléka mondott igent, most már 51, vagyis a megkérdezettek több mint a fele támogatta volna a kezdeményezést. A jelentős emelkedés külön pikantériája, hogy míg szeptemberben a Fidesz híveinek alig 8 százaléka szavazta volna meg a jelentést, most minden ötödik fideszes (20 százalék) úgy nyilatkozott, hogy beállt volna a jelentés mögé.

A Sargentini-jelentés után: itt az ideje cselekedni – Magyar Hang

Ne tűrjük az önkényt. Ne féljünk, de ne is gyűlölködjünk. Csináljuk meg végre azt a jogállamot, amelyet 28 évvel ezelőtt elképzeltünk.

Az EP szeptember 12-én 69 százalékos többséggel fogadta el Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő jelentését, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta. A jelentés szerint Magyarország több ponton is megsérti a tagállamok az Európai Unió szerződésében foglalt közös értékeit, az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, a pluralizmust, az emberi jogokat, s így szükségessé vált a szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítása.

A döntést követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a magyar kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az Európai Parlament (EP) Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel azon a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

A jogi lépésekkel párhuzamosan kiderült, széles körű kampányt indítanak annak érdekében, hogy tudassák a magyar választókkal: a kétharmados többséggel megszavazott Sargentini-jelentés politikai nyomásgyakorlás céljából készült és hazugságokon alapul. A kormányközeli Magyar Idők írta meg elsőként, hogy televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben igyekeznek a kormány álláspontját népszerűsíteni.

A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni – Magyar Hang

Széles körű kampányt indít a kormány, hogy mindenki megtudhassa az álláspontját.

A Publicus Intézet legfrissebb felmérésének tanúsága szerint azonban a kormányzati igyekezet egyelőre nem bizonyult elegendőnek arra, hogy meggyőzzék a közvéleményt a jelentés politikai hátteréről.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Ki a Facebook gazdája?

Ideje, hogy Mark Zuckerberg végre felelősséget vállaljon a kétes jövőért, amit a bolygóra szabadított.