Egyre többen támogatják itthon a Sargentini-jelentést

Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben Judith Sargentinit ünneplik az Európai Parlamentben (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Másfél hónap alatt nőtt azok száma, akik úgy vélik, a szeptember közepén az Európai Parlamentben (EP) kétharmados többséggel, néppárti voksok segítségével elfogadott Sargentini-jelentés a magyar kormányt, és nem Magyarországot ítéli el – számolt be a Népszava. A lap a Publicus Intézet legfrissebb, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített, a szeptemberi hasonló felmérést megismétlő kutatására hivatkozva arról ír, jelentősen emelkedett azok száma is, akik megszavazták volna a jelentést.

Elfogadták a Sargentini-jelentést – Magyar Hang

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést. Ezek szerint az Európai Néppárt sem kér az Orbán-kormányból.

Hirdetés

Míg szeptemberben a válaszadók 51, most 54 százaléka gondolja, hogy a jelentés a kormányt ítéli el, bár többen vannak azok is (34 százalék), akik szerint Magyarország került az EP célkeresztjébe.

Arra a kérdésre, hogy „Ön megszavazta volna a Sargentini jelentést?” szeptemberben még csak a válaszadók 44 százaléka mondott igent, most már 51, vagyis a megkérdezettek több mint a fele támogatta volna a kezdeményezést. A jelentős emelkedés külön pikantériája, hogy míg szeptemberben a Fidesz híveinek alig 8 százaléka szavazta volna meg a jelentést, most minden ötödik fideszes (20 százalék) úgy nyilatkozott, hogy beállt volna a jelentés mögé.

A Sargentini-jelentés után: itt az ideje cselekedni – Magyar Hang

Ne tűrjük az önkényt. Ne féljünk, de ne is gyűlölködjünk. Csináljuk meg végre azt a jogállamot, amelyet 28 évvel ezelőtt elképzeltünk.

Az EP szeptember 12-én 69 százalékos többséggel fogadta el Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő jelentését, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta. A jelentés szerint Magyarország több ponton is megsérti a tagállamok az Európai Unió szerződésében foglalt közös értékeit, az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, a pluralizmust, az emberi jogokat, s így szükségessé vált a szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítása.

A döntést követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a magyar kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az Európai Parlament (EP) Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel azon a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

A jogi lépésekkel párhuzamosan kiderült, széles körű kampányt indítanak annak érdekében, hogy tudassák a magyar választókkal: a kétharmados többséggel megszavazott Sargentini-jelentés politikai nyomásgyakorlás céljából készült és hazugságokon alapul. A kormányközeli Magyar Idők írta meg elsőként, hogy televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben igyekeznek a kormány álláspontját népszerűsíteni.

A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni – Magyar Hang

Széles körű kampányt indít a kormány, hogy mindenki megtudhassa az álláspontját.

Hirdetés

A Publicus Intézet legfrissebb felmérésének tanúsága szerint azonban a kormányzati igyekezet egyelőre nem bizonyult elegendőnek arra, hogy meggyőzzék a közvéleményt a jelentés politikai hátteréről.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.