Itt vannak az új nemzeti konzultáció kérdései, újra Brüsszelnek kell üzenni

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (szemben b2), mellette Vinnai Győző, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője (j2), Czipó Józsefné intézményvezető (j), valamint Szekeres József polgármester (b) átvágja a nemzeti színű szalagot a nyírteleki Kastélykert óvoda és bölcsőde új épületrészének átadásán 2018. október 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila) Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (szemben b2), mellette Vinnai Győző, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője (j2), Czipó Józsefné intézményvezető (j), valamint Szekeres József polgármester (b) átvágja a nemzeti színű szalagot a nyírteleki Kastélykert óvoda és bölcsőde új épületrészének átadásán 2018. október 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Bevándorlásról, otthonápolásról és az azonos neműek gyerekvállalásáról is kikérné a kormány az új, családokról szóló nemzeti konzultáció során az emberek véleményét, igaz, utóbbiról csak bújtatott formában. A kérdőív tartalmát hétfőn tették közzé, miután Novák Katalin sajtótájékoztatón számolt be a kabinet elképzeléseiről. Nincs elég gyermek, Európa az üres bölcsők kontinense – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a kérdéssor pedig ennek megfelelően a kabinet kedvenc tárgykörével, a migrációval nyit. „Egyetért-e ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?” – olvasható rögtön az elején, az indoklásban azzal az állítással, hogy a „brüsszeli bürokraták” a migránsokban látják a probléma megoldását.

Hirdetés

A teljes ívet a Magyar Idők tette közzé, a tíz felvetést végigolvasva pedig jól látszik, hogy a kabinet ezúttal sem szándékozott valódi kérdéseket feltenni. Nem túl valószínű elvégre, hogy sokan elutasítanák a több gyermek esetén járó magasabb támogatást, vagy a fiatal házaspárok segítését az önálló életkezdésben. Az egyik legkülönösebb kérdés a vége felé érkezik, ez így szól: „Egyetért-e ön azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához?” Miközben nyilván senki nem jelölné be, hogy ezzel nem ért egyet, a kérdés láthatólag arra vonatkozik, támogatja-e a kitöltő az azonos neműek örökbefogadását, gyermekvállalását.

Nőügyekkel foglalkozna Orbán Viktor – Magyar Hang

Nem valami biztató, hogy a demográfiai helyzetről akarnak nemzeti konzultációt folytatni.

Novák Katalin szerint a magyar emberek erős üzenetet küldhetnek Brüsszelnek, „azt, hogy Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül.” Rejtély ugyanakkor, hogy például az otthonápolás támogatásával miért Brüsszelnek üzennének a megkérdezettek. A kérdések közt ugyanis ott szerepel: „Egyetért-e ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?” Az indoklásban olvasható viszont, hogy a gyermeküket otthon gondozók számára továbbra sem terveznek a megélhetést biztosító fizetést felajánlani. A kormány döntése szerint januártól bruttó százezer forintra nőne ez az összeg, a cél pedig, hogy 2022-re elérje a minimálbér összegét. Nyilván akkor persze, ha a válaszadók elsöprő többsége nem válaszol nemmel, de utóbbinak csekély a valószínűsége.

Rejtély az is, milyen intézkedésre mond igent az, aki rábólint a következőre: „a gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak is védenie kell.” Nyilván ezzel is mindenki egyetért, miközben a válaszból következhet bármiféle újabb ideológiai front megnyitása. Kormánypárti politikusok előszeretettel beszélnek az iskolákban szükséges „hazafias nevelésről”, ahogy arról is, hogy nemet kell mondani a „genderszemléletre”.

Hirdetés

Négy hét alatt a Magyar Posta közel nyolcmillió küldeményt juttat el a címzettekhez. A kérdőívek visszaküldési határidejeként december 21-ét jelölték meg. Sorban ez már a nyolcadik nemzeti konzultáció, és a korábbiakhoz hasonlóan ezt is országos médiakampány kíséri. Korábban az alkotmány és a gazdasági, szociális kérdések mellett olyan életbe vágó problémákról kérdezték meg az emberek véleményét, mint a „Soros-terv”, illetve az, hogy állítsuk-e meg Brüsszelt. Úgy tűnik ugyanakkor, hiába állították meg a válaszadók Brüsszelt, újra üzenni kell a belga fővárosnak.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.