Bár Orbánék szerint egy forint közpénzbe sem kerül a magánrepülőzése, kiderült, hogy mégis

Orbán Viktor kiszállt az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én (Fotó: Németh Dániel/Átlátszó) Orbán Viktor kiszállt az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én (Fotó: Németh Dániel/Átlátszó)

Úgy tűnik, mégis csak mi fizetjük – még ha nem is teljes egészében – Orbán Viktornak azokat a magánútjait, amikor vagy a Vidi FC, vagy pedig a válogatott meccseire ruccan ki szurkolni. Immár harminc éve, már ahogy azt maga a kormányfő mondta. Ugyanis akárhogy is állítja be a kormánypropaganda az utazgatásait, Orbán Viktornak, mint az ország miniszterelnökének ilyen esetekben is kijár a személyvédelem, amit természetesen a Terrorelhárítási Központ lát el, naná, hogy a költségvetése terhére.

Hirdetés

És ezt nem mi, hanem Pintér Sándor belügyminiszter állította, amikor válaszolt a jobbikos Mirkóczki Ádám, Pintér Tamás és Szilágyi György írásbeli kérdésére, miután az ellenzéki képviselők afelől érdeklődtek, hogy „Ki biztosítja a magyar miniszterelnök védelmét egyes magánútjain?”

Mi lenne, ha Garancsi István a teljes vagyonát megosztaná Orbán Viktorral? – Magyar Hang

Ha a repülőút ajándék volt, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér?

Mirkócziék összegyűjtötték, hogy a kormányfő hány meccsre utazott ki a „szokott módon” 2018. második felében: a nyári Ludogorec–Vidi Bajnokok Ligája selejtező mérkőzésén Bulgáriában, Oroszországban két világbajnoki meccsen, októberben a Chelsea–Vidi mérkőzésen Londonban, valamint Athénban a Görögország–Magyarország meccsen. Feltették a kérdést, vajon ilyen esetekben jár-e a személyi védelem, és ha igen, akkor azt miből finanszírozzák. A választ Pintér Sándor belügyminisztertől kapták meg, amiben közölte, a mindenkori miniszterelnököt a személyvédelem a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti.

Orbán: Harminc év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni – Magyar Hang

Jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni – mondta a miniszterelnök, amikor a luxusrepülős utakról kérdezték.

„A kérdésben szereplő országokban történt tartózkodásakor a miniszterelnök személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látta el, természetesen a szabályok értelmében a költségvetése terhére” – árulta el Pintér.

Korábban Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője még azt nyilatkozta a Népszava kérdésére, miszerint: „Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül.”

Hirdetés

Mintha némi ellentmondás lenne a két válasz között.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.