Újabb tízezreket vesz ki a kormány az emberek zsebéből

Újabb tízezreket vesz ki a kormány az emberek zsebéből

Szakszervezetek demonstrációja a kafeteria visszaállításáért a Magyar Nemzeti Bank székháza elõtt, a Szabadság téren 2018. november 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A különböző szakszervezeti szövetségek kedden délután közösen demonstráltak előbb a Magyar Nemzeti Bank előtt, majd a 4-5 ezres tömeg dobolva, sípolva átvonult a Kossuth térre, ahol folytatódott a tüntetés a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen. Ugyanis a kormány döntése értelmében mindössze a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP -kártya) adózik majd kedvezményes, 34,5 százalékos adókulccsal, míg mellette a bölcsődei, az óvodai és a családi napközis cafetéria marad meg adómentesnek. Az összes többi lehetőség után pedig a munkabér esetében szokásos, 15 százalékos adót kell befizetni az államkasszába, ami a szakemberek szerint kis híján eléri majd a 10 százalékos adónövekedést a béren kívüli juttatások eddigi költségeihez képest. Természetesen a kormánytöbbség – nem törődve a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletek, valamint az ellenzék véleményével, észrevételeivel – megszavazta a jogszabály módosítást.

Az MNB székházától aztán a tüntetők a Kossuth térre vonultak, ahol hangosan kiabálni kezdték a képviselőknek, hogy „Gyertek ki”, ám ahogy az lenni szokott, egyetlen kormánypárti honanya vagy honatya sem volt kíváncsi a demonstrálókra.

Székely Tamás, a Vegyész Szakszervezet vezetője beszédében kijelentette, akár kétmillió embert is a védelmükbe vesznek, hiszen a kormány döntése körülbelül ennyi munkavállaló zsebéből vesz ki évente átlagosan 90 ezer forintot.

„Nem hagyjuk!” – harsogta a többezres tömeg.

Székely kijelentette, „ma kevesebb a jó gázszerelő, mint a sikeres oligarcha”, és úgy vélte, az állam egyre kevésbé veszi a polgárait emberszámba.

„Ennünk kell, hogy dolgozni tudjunk, és az üzemi étkezés szükséglet, nem luxus, amit meg kellene adóztatni. Innen üzenjük a kormánynak, nem hagyjuk jóvá a fejünk felett hozott új szabályozást” – fogalmazott a szakszervezeti vezető. Hatvani Jácint a paksi dolgozók képviseletében mindehhez hozzátette, az elfogadhatatlan, hogy amikor végre sikerül normális fizetési feltételeket kiharcolni, a magát adócsökkentőnek nevező kormány most éppen a cafetériát kezdi adóztatni.