Kiss-Rigó: volt kísérlet a beszervezésemre – Közöljük a letiltott interjút

Kiss-Rigó László (Fotó: Balogh Viktória) Kiss-Rigó László (Fotó: Balogh Viktória)

Bár tíz évvel ezelőtt még úgy gondolta, már a rendszerváltáskor nyilvánossá kellett volna tenni az ügynökiratokat és állítása szerint valószínűleg hálózati beszervezésére is volt kísérlet, mára gyökeresen megváltozott a múlt feltárásával kapcsolatos véleménye Kiss-Rigó Lászlónak – többek között ez is kiderül a szeged-csanádi megyéspüspök lapunknak adott, később azonban letiltott interjújából.

Hirdetés

A katolikus főpásztor úgy véli, a téma felvetése csak zavarkeltésre jó, ott lehet érdekes, ahol valamilyen ideológiai céllal használnák fel az információkat.

Számomra az ügynökmúlt sosem volt kérdés. Egyébként pedig nem hinném, hogy a hívőket különösebben érdekelné az ügynökkérdés

– fejtette ki, megjegyezve: büszkék arra, hogy az egyház hivatalos személyei közül kevesebben voltak érintettek, mint más szervezetnél.

Az egyház Isten fényét tükrözze, ne lavírozzon! – Magyar Hang

Az erős kézzel vezetett rendszerek nem a polgárság virágzásában, hanem az engedelmes alattvalók létében érdekeltek – mondja Vass András karmester. Interjú.

Az október 25-én készült interjú közléséhez Kiss-Rigó László azzal az indokkal nem járult hozzá, hogy szerinte kérdéseink nem aktuálisak. A püspök véleménye és tiltása ellenére az interjút pénteken megjelenő számunkban közöljük. Az ügynökkérdésen kívül szó esik a főpásztor Orbán Viktor kormányfőhöz és Hernádi Zsolt Mol-vezérhez fűződő barátságáról, a közel tízmilliárdos szegedi stadionberuházásról, a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyáról, valamint arról a látszatról, hogy nem csak a katolikus egyháznak, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének is a püspöke.

Kiss-Rigó Lászlót jó tíz évvel ezelőtt vádolta meg Ungváry Krisztián történész azzal, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. (A püspök perelt, Ungváry állításait pedig a bíróság nem találta kellően alátámasztottnak.) Ennek kapcsán – valamint a Szegedi Hittudományi Főiskola professzora, a szintén pap Benyik György egykori ügynöki tevékenységével összefüggésben – a püspök 2008 februárjában a Délmagyar.hu cikke szerint még úgy vélekedett: ez az egész ügy egy tragikus kórképet nyújt a magyar társadalomról. Mint kifejtette, ennek a „keverése” azoknak az érdekeit szolgálja, akik egykor ezt a rendszert működtették.

Már a rendszerváltáskor nyilvánossá kellett volna tenni az iratokat, ezzel tisztázni lehetett volna mindent. Még most is lehetne becsületesen rendezni a kérdést, persze kellő jó szándékkal

Hirdetés

– fogalmazott akkor a katolikus főpásztor.

Az interjút keresse a Magyar Hang november 9-én, pénteken megjelenő 26. számában!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.