Orbán Viktor: Nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én (MTI/Szigetváry Zsolt) Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

A még erősebb családpolitika történelmi összefüggésben jó az egész nemzetnek, ezen belül a fiataloknak is, akik felmérések szerint általában családban gondolkoznak, több gyermeket szeretnének, mielőtt szembesülnének a felnőttkori anyagi nehézségekkel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádióban.

Hirdetés

A kormányfő szokásos rádióinterjújában úgy fogalmazott, olyan Magyarországot szeretne, amelyben egyetlen fiatalnak sem kell megváltoztatnia a gyermekvállalásra, családalapításra vonatkozó terveit csak azért, mert anyagi nehézségekkel találja szemben magát.

Kiemelte, Magyarország európai összevetésben ezért költi már most is a legtöbbet a családok támogatására saját nemzeti össztermékéhez, vagyis gazdasági teljesítményéhez képest. Ennek a mélyén az a megfontolás is ott van, hogy Magyarországon a népesség folyamatosan csökken, és ha ez így megy tovább, akkor a magyarok el fognak fogyni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a történelemben mindig baj szokott lenni abból, ha kevesebb gyermek születik, mint amennyi a közösség biológiai fenntartásához szükséges.

A miniszterelnök szerint ezért még erősebben kell támogatni a fiatalok gyermekvállalási, családalapítási szándékát, ami összességében mindenkinek jó lesz, mert Magyarország vidámabb, boldogabb ország lesz, ha fiatalabbá válik, márpedig egy ország átlagéletkorát a gyerekek száma határozza meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a nyugat-európai országok vezetői azt gondolják, hogy van egy könnyebb megoldás, amely úgy szól, amennyi ember hiányzik, annyi migránst kell beengedni, és a számok rendben lesznek, a gazdaság működik. “Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, nem fogadják el, hogy a migráció oldaná meg a népesedési problémákat.

“Mi azt gondoljuk, hogy mi erre képesek vagyunk, csak nem szervezzük elég jól az életünket ahhoz, hogy ez a nagyon fontos szempont érvényesülni tudjon” – tette hozzá.

Van azonban okunk arra is, hogy “kihúzzuk magunkat” – mondta a kormányfő arról szólva, miként változott a családtámogatási rendszer 2010 óta. Kiemelte, az ország dolgozott meg azért a lehetőségért, hogy többet fordíthasson a családokra.

Példaként említette a családi adókedvezmény bevezetését, a gyed, a gyes visszaállítását, a gyed extra bevezetését, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), valamint az óvodai és bölcsődei férőhelyek számának tízezret meghaladó növelését, az ingyenes tankönyvellátás és étkeztetés mellett.

A miniszterelnök a családügyi nemzeti konzultációról szólva azt mondta, úgy látja, a gazdaságot sikerül az európai uniós átlagot meghaladó növekedési pályán tartani, ezért van értelme arról beszélni, mit lehetne még tenni a családok érdekében. Elmondta, nem részletkérdésekben, hanem az irányokban várnak eligazítást a polgároktól, hogy a következő időszakban újabb intézkedéseket hozhassanak azok alapján.

A kormányfő ezért arra kérte a “magyarokat, különösképpen az asszonyokat, a nőket”, hogy fél órát szánjanak a kérdőívekre, és töltsék ki azokat.

Nőügyekkel foglalkozna Orbán Viktor – Magyar Hang

Kormányprogram híján lassan körvonalazódik a politikusi nyilatkozatokból, hogy mit akar kezdeni Orbán Viktor a kétharmados parlamenti hatalmával. Kormányával tovább küzd a bevándorlók, a menekülteket támogató civilek és Soros György ellen, nekilátnak az alaptörvény politikai ízlésüknek, hatalmi törekvéseiknek még jobban megfelelő átalakításába. És mindemellett nagy energiát kívánnak fordítani arra, hogy a magyar nők több gyereket szüljenek.

Két jelöltből lehetett választani, az egyik extrém, szélsőséges módon liberális bevándorláspárti, a másik egy bajor kereszténydemokrata – mondta az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének megválasztása kapcsán. A miniszterelnök megismételte, amit korábban is mondott, hogy Weber a választások előtt kiállt a Fidesz mellett, ezért amikor neki van szüksége a segítségre, akkor illik visszasegíteni.

A CEU is szóba került, Orbán Viktor szerint amióta megjelent az általa csak Soros-egyetemnek hívott CEU, azóta állandó a hisztériakeltés körülötte. Hangsúlyozta, „hiába keltenek hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani”.

Ő úgy gondolja, hogy csak be kell tartani a törvényeket, és akkor nem lesz gond. Azt pedig blöffnek tartja, hogy más városba költözne az egyetem. „Merek nagy tételben fogadni, hogy fogjuk még látni őket Budapesten” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy az emberek is keveset tudnak az egyetemről, ami nem nagy, magánegyetem, 1700 hallgatója van, és körülbelül a 80 százaléka külföldi hallgató.

A hiányszakmát művelő migránsok jöhetnek

Hirdetés

A kínai-magyar gazdasági kapcsolatok kapcsán azt mondta, hogy Magyarország tömegtermelésben nem tud szerepet vállalni, de jók vagyunk minőségi termékek gyártásában, a tokaji bortól kezdve a liba-pehelypaplanig. A kínai export 2-2,5 millió dollár körül van.

Az ENSZ migrációs paktummal kapcsolatban, amelynek tárgyalásából a Magyarország az elsők között lépett ki, a miniszterelnök kijelentette, hogy a Fidesz dolga az, hogy az emberek oldalán álljon és megvédje őket az illegális bevándorlástól, a terrorizmustól és a gazdasági nehézségektől. Jobb az emberekkel kormányozni, mint az emberek nélkül és végképp jobb, mint az emberek ellenében – mondta.

Ez egy rossz szerződéstervezet, ez rossz az embereknek – mondta, amiben az szerepel, hogy a migráció emberi jog. Világossá kell tenniük szerinte: ide ne gyertek. Menekültek jöhetnek, migránsok a jobb élet reményében nem, illetve a hiányszakmák művelőit is befogadjuk – tette hozzá.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.