Csak egy maradhat – Karácsony Gergely lehet Tarlós legesélyesebb kihívója

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (j) és Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnök-frakcióvezetõje Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén 2018. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen (Fotó: MTI/Bruzák Noémi) Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (j) és Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnök-frakcióvezetõje Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén 2018. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Kizárólag akkor lenne verhető Tarlós István a jövő őszi önkormányzati választáson Budapesten, ha egyetlen kihívója lenne, jelen állás szerint pedig az eddig megismert nevek közül csak Karácsony Gergely tudná talán megszorongatni – a Magyar Hang információi szerint ezt mutatja egy friss felmérés. Eszerint mindketten negyven százalék körül állnak, a jelenlegi főpolgármester hibahatáron belüli fölénnyel vezet.

Hirdetés

A kutatásban rákérdeztek egy olyan helyzetre is, ha Puzsér Róbert, illetve egy negyedik jelölt is beszállna a harcba, ebben a felállásban a jelenlegi, fideszes támogatással induló főpolgármester nagy valószínűséggel megőrizné székét. Karácsony Gergely 30 százalék, a másik két ellenzéki pedig 10-10 százalék körül kapna. Bár azt nem szabad elfelejteni, hogy a voksolásig még egy év van hátra, és az sem kizárt, hogy újabb jelölt bukkan addig fel.

Mit tegyen az LMP és a Jobbik?

Az mindenesetre kétségtelen, hogy Puzsér Róbert bejelentkezése igencsak felkavarta az ellenzéki oldalon az állóvizet, a pártok ugyanis egyelőre látványosan nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Az LMP a nyilvánosság előtt ugyan gyakran szerepel vele, Ungár Péter pedig levélben is győzködte párttársait, hogy ő legyen a jelöltjük, de hivatalos döntés nincs. Információink szerint egyébként akad még támogatója Puzsér Róbertnek a párton belül – már csak azért is, hiszen széles körben ismert saját, felépített, fővárosi politikusuk nem igen van. Ám akad azért ellenzője is.

Puzsér a köztévében: Nem is értem, hogy kerülök ide – Magyar Hang

A főpolgármesternek készülő publicista arról beszélt, hogy három és fél éve tiltólistán van a köztévében. Valamint boldog karácsonyt is kívánt.

A Jobbikot szokták még úgy emlegetni, mint amely párt beállhat mögé, ám ők sem döntöttek egyelőre. Kétségtelenül nehéz helyzetben vannak, hiszen náluk is felmerül a kérdés, hogy van-e értelme saját jelölttel nekifutniuk a választásnak, hiszen 2014-ben és 2010-ben is alig több mint 7 százalékot ért el főpolgármester-jelöltjük. Ám – a felmérés alapján legalábbis – azon is gondolkodniuk kell, hogy az egyelőre alacsony támogatottsággal bíró publicista támogatásával jobban járnak-e.

Mi legyen az előválasztással?

Az MSZP továbbra is kitart az előválasztás mellett, és bár Puzsér Róbert korábban – lapunknak adott interjújában – még rossz viccnek nevezte ennek gyakorlatát, azóta – ahogy írta – átgondolta az álláspontját. Hajlandó lenne részt venni benne, ám csak abban az esetben, ha az az interneten zajlana.

Ez azonban a szocialistáknak nem tetszik. – A kizárólag internetes alapú választás rengeteg kockázatot rejt, igen nagy a veszélye a visszaéléseknek, ráadásul a pártok nem is rendelkeznek adatbázissal a budapesti választókról. Vagyis, amit Puzsér Róbert szeretne, az ebben a formában megvalósíthatatlan – mondta lapunknak Molnár Zsolt, a párt budapesti elnöke. Ennek ellenére a szocialista politikus bízik benne, hogy a publicista még átgondolja az ügyet.

Horváth Csabát senki sem akarja

A Magyar Hang információi szerint egyébként az MSZP-ben úgy érzik, hogy Puzsér Róbert valójában ürügyet keres arra, hogy miért ne kelljen elindulnia egy előválasztáson. Attól viszont annyira nem tartanak, hogy jövő ősszel ringbe száll, hiszen tapasztalataik szerint a balliberális érzelmű budapestiektől nem igen számíthat voksra, eleget kritizálta a baloldal pártjait ahhoz, hogy ne legyen a legkedveltebb szereplő.

Puzsér Róbert: Megosztó vagyok, de a programom nem az – Magyar Hang

A Tarlós István által képviselt, vasbetonban és robbanómotorban reprezentálódó Budapestet kívánom leváltani – mondta a Magyar Hangnak a főpolgármesternek készülő publicista. Interjú.

Egy másik – még hetekkel ezelőtt készült – felmérés ugyanakkor információink szerint arra jutott, amennyiben az indulását korábban kilátásba helyező szocialista Horváth Csaba is jelölt lenne, a baloldali szavazók mintegy negyven százaléka inkább Tarlóst választaná.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 26. számában jelent meg, 2018. november 9-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.