Botrány lesz: alkotmányellenes a környezetvédelem lefejezése?

Botrány lesz: alkotmányellenes a környezetvédelem lefejezése?

Jávor Benedek (Fotó: Facebook/Jávor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A természet- és környezetvédelmet érintő leépítések alkotmányos alapjogokat sértenek. Még a Fidesz saját Alaptörvényéből is világosan levezethető, hogy az államnak van intézményfenntartási kötelezettsége az egészséges környezethez fűződő jog biztosítása érdekében – írta Facebook-oldalán Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, aki egyébként a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakció tagja, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság alelnöke, arra a hírre reagált, miszerint a kormányzati leépítéseknek köszönhetően gyakorlatilag lefejezték a hazai környezetvédelmet.

Jávor közölte: jogorvoslati megoldást keres az alkotmányos alapjogok sérelmének kivizsgálására, és az Európai Bizottsághoz fordul, hogy vizsgálják meg, hogy a magyar környezetvédelmi intézményrendszer kivéreztetése után marad-e lehetőség az uniós szabályok hatékony végrehajtására.

Az Indexnek az egyik érintett elmondta, hogy a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár alá tartozó természetmegőrzési főosztály és nemzeti parki és tájvédelmi főosztály állományának mintegy 80 százalékát érintik a leépítések. Több mint 40 százalékot azonnal kirúgtak, de még egyszer ennyi szakember határozatlan idejű munkaszerződését is megszüntették, és olyan státuszokba helyezték át őket, amelyek betöltői éppen gyesen vannak. Azaz, amikor visszajönnek gyesről, valakinek megint menni kell.

A Népszava közben arról írt, hogy forrásaik szerint átgondolatlan volt a leépítés, a Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatóságán például annyi informatikust rúgtak ki, hogy „már hallani, külső céget bíznak meg egyes projektekkel.”

A lap beszámolt arról is, hogy 1200 alkalmazottat foglalkoztató Nemzeti Népegészségügyi Központban háromszáz státusz szűnt meg, így az is előfordulhat, hogy például a járványüggyel foglalkozó laborok közül több is ellehetetlenülhet. A gyermekbénulás kórokozójával foglalkozó laborban négy emberből kettő máris önként felmondott a leépítésekkel összefüggésben. „Munkájukhoz speciális tudásra és kellő gyakorlatra van szükség, ezért pótlásuk nem lesz egyszerű, viszont ha ebben a laborban leáll a munka, abból nemzetközi botrány lesz” – mondta a Népszava informátora.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.