HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Botrány lesz:...

Botrány lesz: alkotmányellenes a környezetvédelem lefejezése?

HIRDETÉS

A természet- és környezetvédelmet érintő leépítések alkotmányos alapjogokat sértenek. Még a Fidesz saját Alaptörvényéből is világosan levezethető, hogy az államnak van intézményfenntartási kötelezettsége az egészséges környezethez fűződő jog biztosítása érdekében – írta Facebook-oldalán Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, aki egyébként a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakció tagja, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság alelnöke, arra a hírre reagált, miszerint a kormányzati leépítéseknek köszönhetően gyakorlatilag lefejezték a hazai környezetvédelmet.

HIRDETÉS

Jávor közölte: jogorvoslati megoldást keres az alkotmányos alapjogok sérelmének kivizsgálására, és az Európai Bizottsághoz fordul, hogy vizsgálják meg, hogy a magyar környezetvédelmi intézményrendszer kivéreztetése után marad-e lehetőség az uniós szabályok hatékony végrehajtására.

Az Indexnek az egyik érintett elmondta, hogy a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár alá tartozó természetmegőrzési főosztály és nemzeti parki és tájvédelmi főosztály állományának mintegy 80 százalékát érintik a leépítések. Több mint 40 százalékot azonnal kirúgtak, de még egyszer ennyi szakember határozatlan idejű munkaszerződését is megszüntették, és olyan státuszokba helyezték át őket, amelyek betöltői éppen gyesen vannak. Azaz, amikor visszajönnek gyesről, valakinek megint menni kell.

A Népszava közben arról írt, hogy forrásaik szerint átgondolatlan volt a leépítés, a Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatóságán például annyi informatikust rúgtak ki, hogy „már hallani, külső céget bíznak meg egyes projektekkel.”

A lap beszámolt arról is, hogy 1200 alkalmazottat foglalkoztató Nemzeti Népegészségügyi Központban háromszáz státusz szűnt meg, így az is előfordulhat, hogy például a járványüggyel foglalkozó laborok közül több is ellehetetlenülhet. A gyermekbénulás kórokozójával foglalkozó laborban négy emberből kettő máris önként felmondott a leépítésekkel összefüggésben. „Munkájukhoz speciális tudásra és kellő gyakorlatra van szükség, ezért pótlásuk nem lesz egyszerű, viszont ha ebben a laborban leáll a munka, abból nemzetközi botrány lesz” – mondta a Népszava informátora.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,228lájkolóTetszik
1,986követőKövetés
15,205feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Google is beszállt az amerikai-kínai kereskedelmi háborúba

Az amerikai cég megszakítja az együttműködést a Huawei-jel, amely így elveszti az Android operációs rendszert. A döntés a fogyasztókat is érzékenyen érintheti.