Igazságszérum bevetését fontolgatták az elfogott terroristákon a CIA orvosai

Igazságszérum bevetését fontolgatták az elfogott terroristákon a CIA orvosai

George W. Bush amerikai elnök és a CIA akkori igazgatója, Porter Goss sajtótájékoztatója a hírszerző ügynökség Langley-i központjának aulájában 2005. március 3-án (Forrás: White House/Fehér Ház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazságszérum bevetését fontolgatták a terrorizmussal gyanúsított fogvatartottakon a CIA-nak dolgozó orvosok – derült ki az amerikai polgárjogi szövetség, az ACLU által most kiperelt dokumentumokból.

A különböző drogok bevetése a terrorizmus elleni háborúban „megér egy próbát” – írta a brit baloldali The Guardian által is idézett most nyilvánosságra került jelentések egyikében egy vezető orvos. A javaslatot végül elvetették, mivel az ügynökség terrorelhárítási központja úgy döntött, hivatalosan nem kérvényezik az eljárás engedélyezését, az akkor még a Bush-adminisztráció által irányított igazságügyi minisztériumtól.

Az amerikai szaktárca korábban jóváhagyott különböző kínzási módszereket, többek között kis ládákba való elzárást, valamint a vízbefojtásos módszerként is ismert (waterboarding) vallatási eljárást is, melynek során a lekötözött fogvatartott arcára egy szövetdarabot terítenek, majd vizet öntenek rá, ezzel a fulladáshoz hasonló érzést idézve elő.

Az orvosok nyakig benne voltak

A jelentésből az is kiderült, hogy a CIA orvosi személyzete tevékenyen részt vett számos kihallgatáson 2002 és 2007 között. Így kulcsszerepet játszottak, a szeptember 11-i terrortámadást követő vallatások során is.

Az ikertornyok elleni támadást kitervelő, Kálid Sejk Mohamed al-Kaida vezetővel szemben 140 alkalommal használták ezt a fullasztást. A dokumentumok alapján, e módszer előtt az amerikai légierő kiképzőiskolájának pszichológiai szolgálatát vezető Jerald Ogrisseg jelentése nyitotta meg az utat. Az őrnagy szerint ugyanis, ha nem alkalmaznák, az 50 százalékkal rontaná a kihallgatások hatékonyságát és az alanyok együttműködési hajlandóságát, mivel a fogvatartottak gyorsan rájönnének, hogy tényleges fizikai veszélynek nincsenek kitéve. A módszer során az alanyok bármikor megállíthatják a folyamatot, amennyiben hajlandóak együttműködni a hatóságokkal.

Migránskaraván a 22-es csapdájában - Magyar Hang

Így menetel a „Soros-expressz” Amerika felé – harsogja a magyar közmédia is bármiféle kontextusba helyezés nélkül. De pontosan miről is van szó? A közép-amerikai migránskaraván és annak háttere

Egy másik al-Kaida vezetővel, a 2002 márciusában elfogott, szaúdi születésű palesztin Abu Zubajdával szemben alkalmazták először ezeket a módszereket. Az első pár nap során úgy tűnt, hogy az erőszakos technikák gyorsan megtörik az elfogott terroristát, azonban ez nem következett be. A központ utasítást adott a vallatások folytatására, azonban ezzel párhuzamosan megindult a párbeszéd az igazságszérum bevetéséről. A választás végül egy Versed-ként is ismert benzodiazepin nevű szerre esett.

Tényleges bevetésére végül nem került sor, mivel nemzetközi egyezmények tiltják a tudatmódosító szerek felhasználását vallatás során. A CIA ügyvédei szerint ugyan az igazságszérum jogi besorolása kérdéses, azonban nem akarak újabb konfliktust kelteni az igazságügyi minisztériummal. Egy jelentésben kitérnek arra is, hogy a különböző szerek hatása alatt tett vallomások könnyedén támadhatóak, így végül az ötlet elvetése komoly gondoktól kímélte meg a CIA orvosait.