HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Orbán Viktor...

„Orbán Viktor illegális bevándorlót bújtat” – plakátok jelentek meg Budapesten

HIRDETÉS

Az elítélt macedón exminiszterelnököt, Nikola Gruevszkit és Orbán Viktort ábrázoló plakátok jelentek meg a magyar fővárosban a körözési fotók stílusában, mint az egy olvasónktól kapott képen látszik.

HIRDETÉS

„Wanted Nikola Gruevszki Macedónia ex-miniszterelnöke, bűnöző. Orbán Viktor illegális bevándorlót bújtat” – ez a szöveg szerepel a kép alatt.

Gruevszki ellen elfogatóparancsot adtak ki hazájában, miután nem jelent meg a börtönnél, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését. November 8-áig kellett volna jelentkeznie a Szkopje melletti fegyházban. Azonban, mint kedden kiderült, ő azonban illegálisan, bevont útlevele ellenére elhagyta az országot és Magyarországra jött, hogy menedékjogot kérjen. A volt kormányfő jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral

Magyarország a 2015-ös menekültválság után felvette Macedóniát a biztonságos harmadik országok listájára, így elméletben Gruevszkinek nem lenne könnyű elérnie, hogy ne adják ki. A gyakorlat persze más.

Macedón sajtóhírek szerint Gruevszki Orbán Viktor vendégszeretetét is élvezte, ezt azonban Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő cáfolta.

HIRDETÉS

Kötöttfogás 15. – Magyarországon kért menedékjogot a korrupció miatt a hazájában elítélt volt macedón kormányfő? – Magyar Hang

Vendégek: Konok Péter, Csintalan Sándor, Lukácsi Katalin és Pörzse Sándor.

A macedón belügyminisztérium a kiadatását kérte Magyarországtól – jelentette be Zoran Zaev macedón kormányfő szerdán Szkopjéban. A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának macedón internetes oldala szerint Zaev hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott. „Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot” – vetette fel a kormányfő.

A Vesti.mk beszámolója szerint Zoran Zaev a sajtótájékoztatóján gyávának nevezte hivatali elődjét. Mint mondta: Nikola Gruevszki egész idő alatt azt állította, hogy vállalja a felelősséget, és Macedóniáért kész börtönbe is vonulni, hogy másokat ne állítsanak bíróság elé, amikor pedig eljött a felelősségre vonás ideje, elmenekült. Zoran Zaev tagadta, hogy lett volna bármiféle korábbi politikai megállapodás közte és Gruevszki között arról, hogy utóbbi „megúszhatja a börtönbüntetést”. „Meggyőződésem szerint Gruevszki előbb vagy utóbb visszatér, és letölti a büntetését, és a bíróság előtt azokban az ügyekben is védheti magát, amelyekkel még gyanúsítják” – fogalmazott a macedón kormányfő. A macedón belügyminisztérium szerdán hangsúlyozta: egyetlen ok sincs arra, hogy Nikola Gruevszki menedéket kapjon Magyarországon.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter a Kanal 5 televíziós csatornával azt közölte, hogy Gruevszki bizonyosan nem repülővel távozott az országból, hanem illegálisan, a határátkelőhelyek elkerülésével hagyta el Macedóniát.

A Miniszterelnökség szerdán azt közölte, hogy a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le – tudatták.

Orbán Viktor ajánlhatott menedéket az elítélt macedón ex-miniszterelnöknek – Magyar Hang

Börtönre ítélték egy 600 ezer eurós Mercedes beszerzéséért. Menedékjogot kért.

HIRDETÉS

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető a menekültstátusz iránti kérelem. Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Gruevszki elhagyja Macedóniát. A volt macedón kormányfő egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot a menedékkérelem benyújtására, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor – magyarázta. Hozzátette: ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben a külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával.

A korábbi macedón miniszterelnököt azután ítélték börtönre, hogy 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloszka belügyminisztert egy 600 ezer eurós Mercedes beszerzésére. Az autót Gruevszki privát használatra kérte. Jankuloszkát egyébként ugyancsak elítélték, ő hat évig maradhat börtönben. Az ügy 2015-ben pattant ki, amikor Zoran Zaev későbbi miniszterelnök a nyilvánosság elé tárta Gruevszki amúgy törvénytelenül lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,152lájkolóTetszik
2,687követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép