HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Gruevszki-ügy...

Gruevszki-ügy: Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nemzetközi porondra viszi a Gruevszki-ügyet a Jobbik, Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak. Azt szeretnék, ha állást foglalnának abban a kérdésben, hogy az uniós tagjelölt Macedónia igazságszolgáltatása megfelel-e a jogállami kritériumoknak. Nikola Gruevszkit ugyanis hazájában korrupció vádjával két éves börtönbüntetésre ítélték, Magyarország pedig az igazságszolgáltatás elől menekülő volt miniszterelnöknek menedékjogot adott. Márpedig, ha Macedónia jogállamnak tekinthető, akkor Gyöngyösi Márton szerint a magyar hatóságoknak nincs mérlegelési joguk, a politikust ki kell adni hazájának.

HIRDETÉS

Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke szerint nem történt más, mint hogy Magyarország befogadott egy köztörvényes bűnözőt. Okkal feltételezhető tehát szerinte, hogy nem jogi döntés született, mint azt a kormány kommunikálni próbálja, hanem politikai döntés.

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt – Magyar Hang

A Magyar Idők értesülése szerint Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta a menekültstátuszt. Az érintett a Facebookon meg is erősítette a hírt.

A Fidesz közben ellehetetlenítette, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tárgyaljon érdemben az ügyről. A testület elnöke azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, mert keddi, zárt ajtós tanácskozásukon még azt a tájékoztatást kapták, hogy zajlik az eljárás Gruevszki menekültügyi kérelmével kapcsolatban, ám a kormánypárti sajtó már reggel arról számolt be, hogy megvan a döntés. Mirkóczki Ádám szerint ezzel „az elmúlt 28 évben példátlan módon hazudtak nekik”.

HIRDETÉS

Habár az ülés megkezdődött, Halász János fideszes alelnök gyorsan leszögezte, hogy az ellenzék valójában „politikai bolhacirkuszt” csinál az ügyből. Ezt követte a szokásos kormányzati kommunikációs panel: Gruevszkit a Soros által is támogatott szocialista kormány üldözi és fenyegeti, tulajdonképpen „Sorosék mozdították el a kormányfői posztjáról”. Ennek megfelelően pedig a kormánypárti képviselők nem is szavazták meg a napirendet, vagyis az ülés hivatalosan lényegében el sem kezdődött.

Lekapcsolták a Magyarországon menekültstátuszt kapó Gruevszki bűntársát – Magyar Hang

Szkopje ezután kiadatási kérelmet küldött Budapestnek.

Pedig személyesen Pintér Sándor is ott volt, bár a belügyminiszter nem sokat mondott. Arra hivatkozott csak, hogy előző nap a bevándorlási hivatal törvényes és szakszerű tájékoztatást adott a bizottságnak. A hatóságokat ugyanis a törvény titoktartásra kötelezi, míg a menedékjogot kérőt nem. Ebből az következik, hogy Gruevszki elmondhatta, hogy megkapta a menedékjogot, de a magyar szervek ezt nem tehették volna. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy az indokolás, amit a Magyar Idők közölt, az nem valós, a menedékjogi kérelem elbírálásáról szóló határozatban ugyanis nincs indoklás.

Ezzel még nem ért véget az ellenzéki kísérletek sora, hogy parlamenti bizottságok érdemben foglalkozzanak az üggyel. Az LMP-s Demeter Márta ugyanis a honvédelmi és külügyi bizottság együttes ülését kezdeményezte. Arra hivatkozott, hogy a kormányzati illetékesek közléseiből és a tényfeltáró sajtó adataiból is világos, hogy magyar külképviseletek és külszolgálatot teljesítő személyek aktívan vettek részt abban a folyamatban, aminek során Nikola Gruevszki beutazott Magyarországra, és itt rendkívül gyors eljárás során menedékjogot kapott. Ezért azt szeretné, ha meghallgatnák Szijjártó Péter külügyminisztert, Czukor Józsefet, az Információs Hivatal főigazgatóját és Végh Zsuzsannát, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatóját.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,281lájkolóTetszik
3,039követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A British Museum 18-as terme az athéni Parthenon szobraival és frízeivel (Fotó: Andrew Dunn)

Görögország visszaköveteli az akropoliszi márványokat a britektől

Athén azt szeretné, ha ez lenne a Londonnal kötendő kereskedelmi szerződés egyik feltétele.

Vivát, vivát, vivát!