HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Közmunkával i...

Közmunkával integrálná a kormány a hajléktalanokat

HIRDETÉS

A rendőri vegzatúra mellett munkavégzésre készítené fel a hajléktalanokat egy most formálódó kormányzati program.

HIRDETÉS

A HVG megszerezte az erről szóló titkos kormányzati előterjesztést. Eszerint először “védett” munkahelyen készítenék fel az utcán élőket arra, hogy később képesek legyenek helyt állni a munkaerőpiacon. Képeznék is a hajléktalanokat, felkészítenék őket „a személyes higiéniára és a közösségi együttélésre”, és minden melegedőben lenne számítógép és internet, hogy munkát kereshessenek. A program finanszírozásra állítólag rendelkezésre áll a szükséges pénzforrás.

A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet – Magyar Hang

Számos fővárosi kórháznak is igen nagy plusz terhet okoz a köznyelvben csak hajléktalanrendeletként nevezett szabályozás – erről beszélt a Magyar Hangnak több egészségügyi dolgozó is. A lassan már egy hónapja életbe lépett előírások alapján ugyanis a fedél nélkül élőknek a rendőri intézkedéskor megvan az a lehetőségük is, hogy a hajléktalanszálló, illetve a fogda helyett a kórházat válasszák, amennyiben van bármilyen egészségügyi problémájuk.

Az egyik programtervezet szerint 2019-ben állami intézkedésekkel és támogatással minél több hajléktalant vonnának be a közfoglalkoztatási programokba. Az előterjesztés szerint a hajléktalanok csak fokozatosan vezethetők vissza a munkába, a munkával lesznek reintegrálhatók a társadalomba, ezért először közmunkát ajánlanak az otthontalanok számára, mert onnan utána nagyobb eséllyel tudnának továbblépni a nyílt munkaerőpiacra – legalábbis a kormányzati elképzelés szerint.

Ezt az előterjesztést még nem tárgyalta a kormány, mindazonáltal az kiderül az előterjesztésből, hogy komoly terveken dolgoznak azért, hogy a hajléktalanok közül a dolgozni akaró és még munkaképes hajléktalanok számára megteremtsék a kiemelkedést a fedél nélküli létből.

Recseg-ropog a hajléktalantörvény – Magyar Hang

Pécsen megszületett egy olyan bírósági döntés, ami akár egy lavinát is elindíthat. A Szabad Pécs számolt be arról, hogy megszüntetett a bíróság egy hajléktalan ellen indított szabálysértési eljárást. A törvényszék az eljárást egyébként szabálysértés hiányában szüntette meg, és a rendőrség sem fellebbezett, így a vádlott szabadon távozhatott a jogerős ítélet után.

A másik dokumentumot Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közösen jegyzi – írja a hvg.hu. A koncepcióról államtitkári szinten már egyeztettek is, előzetesen a Miniszterelnöki Kormányiroda, valamint az Emmi és a Pénzügyminisztérium is „egyetért” a javaslattal.

Ahogy írják, „a hajléktalanok elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedése különböző mentális, szociális, egészségügyi problémáik vagy alacsony iskolai végzettségük, képzettségük miatt nehézségekbe ütközik”. Ezért csakis „fokozatos visszavezetésük” lehetséges, míg újra meg tudják teremteni saját lakhatásuk feltételeit. Az előterjesztés szerint mindezt a hajléktalanok számára indított „célzott közfoglalkoztatási programok” indításával oldanák meg. A Belügyminisztériumnak kell kidolgoznia a pontos javaslatot.

A HVG a megszövegezett kormányhatározat ismeretében ismerteti a tárcák közt megosztott feladatokat, a határidő – a karácsonyi ünnepi időszakot is figyelembe véve – elég szoros, 2019. január 31-e.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,302lájkolóTetszik
2,001követőKövetés
15,222feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Népmese a magyar valóságról

Legyen ez egy, sajnos mindennapi példája annak, hogyan szerez a kormánypárt szavazókat, szavazatot, aláírást és gyakorlatilag mindent. Félelemmel.

Visszavonul Király Gábor