HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem kérnek a ...

Nem kérnek a kerítésből és a totális gettósításból a Hős utcaiak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem fogadjuk el, hogy több száz becsületes embert fal mögé zárjanak 131 millióból – írják D. Kovács Róbertnek, Kőbánya fideszes polgármesterének címzett nyílt levelükben a Hős utca 15/a és 15/b lakói. Úgy fogalmaznak: „Elfogadhatatlannak és az emberi méltóság abszolút sárba tiprásának tartjuk a Hős utcai lakóházak, a külvilágtól három méter magas kerítéssel történő önkényes elzárását, totális gettósítását, a még ott élő emberek teljes megalázását!”

Ismeretes, D. Kovács Róbert az utóbbi hetekben több interjúban is azzal érvelt a két lepusztult állapotban lévő és elvileg másfél éven belül lebontásra kerülő lakótömb köré építendő kerítés felhúzása mellett, hogy így majd kint tartják azokat a drogturistákat, akik naponta többször is bejárnak az épületekbe, hogy beszerezzék maguknak a filléres kábítószereket. A polgármester érvei szerint ez a kiszűrés lesz majd a kerítést és a házakat őrző portaszolgálat legfőbb feladata, akik csak az ott lakókat engedik majd be a Hős utca 15/a és 15/b épületekbe.

Mindez 131 millió forintba kerülne és a felépítéséről már döntött is az önkormányzat, s annak ellenére is megépíti, hogy október 25-én a társasház közgyűlésén az azon részt vevő mintegy 35 lakó egységesen tiltakozott ellene. Az önkormányzat úgy tudta átverni akaratát a lakókon, hogy a társasházban 58 százalékos többségi tulajdoni hányaddal rendelkezik. (Fontos megjegyezni azonban, hogy a lakókat képviselő ügyvéd a Társasházi törvény 38. § (3) bekezdésére hivatkozva az említett közgyűlésen elmondta, hogy a határozatot kizárólag valamennyi tulajdonostárs igenlő szavazatával lehetett volna elfogadni. Aki pedig a szavazás eredményeként a határozatot elfogadottnak tekinti, az jogsértést követ el, ahogyan az is, aki egy ilyen aránnyal elutasított határozatot végrehajt.)

Flaszter 13. – Mire jó a Hős utcai kerítés? – Magyar Hang

Tizenharmadik adásával jelentkezik a Flaszter csütörtök este 20 órától a Magyar Hang Facebook-oldalán! „Ismétlés” 21 órától a Youtube-on! Ossza meg a videót! A Flaszter 2018. november 8-i adása. Dévényi István e heti vendégei: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Tompos Ádám, a Magyar Hang munkatársa.

A nyilvánvaló jogsértésen túl pedig azért nem jelentene megoldást a kerítés a drogturisták okozta problémákra, mert – ahogyan a Magyar Hang korábbi cikkeiből kiderült – sem a jelentős rendőri jelenlét, sem pedig a hatósági laktanyák közelsége nem riasztotta el a Hős utcába akár naponta többször is belátogató szerhasználókat. Így egyrészt aztán valószínűsíthető, hogy egy portaszolgálat sem lesz majd különösebben elrettentő erejű. Másrészt ha pedig kicselezik az őröket a varázsdohányért érkezők, akkor elfogyasztják bent az adagjukat, és mikor már kifele jönnek, nem tudnak velük tenni semmit.

A hosszú ideje a közállapotokat túlélő lakók éppen ezért arra kérik a kőbányai önkormányzatot, hogy az értelmetlen kerítésre szánt összeget, igényeiket és jogaikat figyelembe véve, jövőbeli lakhatásuk biztosítására használja fel. Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcában tevékenykedő civil szervezet, a Kontúr Közhasznú Egyesület elnöke is erről beszélt lapunknak.

– A Hős utcai lakóknak méltánytalanul alacsony összeget (4,2–4,5 millió) ajánlanak a magántulajdonaikért vagy határozott idejű önkormányzati bérlakást. Az önkormányzati lakásokban élők egy részét hasonló szegregátumban akarja elhelyezni az önkormányzat illetve sokaknál probléma, hogy egészen egyszerűen nem haladnak a beígért lakásfelújítások –mert a vagyonkezelő állítása szerint nincs erre pénz –, s így nem tudnak átköltözni az új bérleménybe.

HIRDETÉS

Szájhős utca – Magyar Hang

A droghelyzet nem „az elmúlt időszakban” vált kezelhetetlenné, hiszen évek óta árulják már a filléres kábítószereket a Hős utcában.

Némileg más helyzetben vannak az önkormányzati bérleményben élők. Ők attól rettegnek Urbanovszky Zsuzsanna szerint, hogy nem hosszabbítja meg az önkormányzat a 2018. december 31-ig tartó határozott idejű bérleti szerződésüket, s eközben sem az önkormányzat sem a vagyonkezelő nem mond semmit, amivel csak növeli a lakók létbizonytalanságát. És akkor ott vannak még az albérletben élők is, akik hiába keresnek Budapesten albérletet, az egyedülállók képtelenek kifizetni a sokszor 120 000 forintos albérleti díjat, a családok pedig azzal szembesülnek, hogy romáknak és gyerekeseknek nem adják ki az albérletet, még ha az albérleti díjra valót össze is tudnák szedni.

A Hős utca hangjai blogon közzétett nyílt levelet a mai napig közel 70-en írták alá. Az aláírók száma folyamatosan nő, köztük önkormányzati lakásban élők, magántulajdonban és magántulajdonostól bérelt lakásban élők egyaránt vannak. Levelüket elküldték a polgármesternek és eljuttatták a Belügyminisztériumnak, az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságának, az UNICEF Magyar Bizottságának, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának, valamint az Országos-, a Fővárosi- és a Kőbányai Roma Önkormányzatnak.

Az igazoltató rendőröktől néhány méterre árulják a kábítószert – Magyar Hang

Bár már tervben van a Hős utcai gettó felszámolása, egyelőre semmi sem történt, a telepen továbbra is elképesztő állapotok uralkodnak.

Mivel ez idáig a lakók nem kaptak választ a Kőbányai Önkormányzattól nyílt levelükre, a Kontúr Közhasznú Egyesület segítségével elindították a Szabad Hangon petíciójukat, amelyet kedd óta bárki aláírhat. Mindezzel nyomást akarnak gyakorolni az önkormányzatra, hogy feleslegesen ne építsenek kerítést a lakóknak szánt 2,1 milliárd forintból, illetve ők maguk mihamarabb költözni szeretnének, de ehhez az önkormányzatnak tisztességes árat kellene fizetnie a lakóknak.

HIRDETÉS

Csütörtökön a kőbányai közmeghallgatáson a lakók személyesen is felteszik a kérdéseiket D. Kovács Róbertnek. Ezt egyébként megtettük mi is, amint választ kapunk rájuk, közöljük őket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,951lájkolóTetszik
3,807követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek