HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Gémesi György...

Gémesi György: Ki akartak csinálni, de rágósabb falat vagyok

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A szemétszállítási üggyel a hatalom politikai akarata egyértelműen az volt, hogy egy évvel az önkormányzati választások előtt „kicsinálják” – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Gémesi György. Gödöllő polgármestere azt is elmondta, hogy pártja, az Új Kezdet, az önkormányzati választáson nem indít jelöltet a megítélésük szerint jó munkát végző polgármesterekkel szemben. Valamint arról is beszélt, hogy az EP-választásra mit terveznek. 

– Elviszik még mindig rendben a szemetet Gödöllőről? Emlékezetes, hogy miután a városban és 115 további településen illetékes Zöld Híd Kft. forráshiányra hivatkozva felfüggesztette ezt a tevékenységet, átvette a feladatot a katasztrófavédelem.
– Működik a szolgáltatás. Az én célom az volt, hogy az érintett térségben – Pest és Nógrád megyei településeken – élő 350 ezer ember megkapja a szolgáltatást, vagyis el legyen szállítva a szemét. A hatalom részéről a politikai döntés viszont az volt, hogy az itt szolgáltató Zöld Híd Kft.-t egyszerűen kivéreztessék. Elég csak arra gondolni, hogy tavaly 4,7 milliárd forintot adott az állam erre a munkára, idén eddig pedig 3,2 milliárdot. Ennyiből nem lehet ellátni ezt a feladatot.

HIRDETÉS

– Az országban azért több településen van ellenzéki polgármester, talán nekik nem kellene félniük, hogy az államot bírálják.
– Ettől függetlenül én voltam az, aki ezt meglépte. Kikényszerítettem, hogy a katasztrófavédelmen keresztül az állam csak kifizesse ezt a szolgáltatást. Az ugyanis fontos, hogy magát a munkát továbbra is a Zöld Híd munkavállalói és gépei látják el. Ennek az egésznek az volt a célja, hogy a Gémesit hogyan lehet kicsinálni.

HIRDETÉS

– Azt mondja, hogy más szolgáltatóknál is vannak gondok, velük egyeztetett?
Hívtam össze annak idején egyeztetéseket, de nem mertek eljönni. Rendeztünk konferenciát, próbáltunk nyomást gyakorolni, elmondani, hogy a szemétszállítási rendszer nem működik. Ennek nincs köze a pártpolitikához, én is előző héten még Fidesz-bérenc voltam a hajléktalanrendelet kapcsán elmondott véleményem miatt, most pedig a hatalom ellensége és az egész hulladékgazdálkodás csődjének felelőse. Tipikus példája ez az egész történet annak, hogyan akarnak valakit karaktergyilkossággal kicsinálni, de én rágósabb falat vagyok.

– Többször is említette, hogy a cél a kicsinálása volt. Végül csak lemondott a Zöld Híd Kft.-t tulajdonló önkormányzati társulás éléről, vagyis sikerült önt kicsinálni?
– A pozícióról magam mondtam le, mert nem fogok a széllel szemben menni. Ügyvezetőként egyébként decemberig továbbra is irányítom a társulást. Már felkértem egy nemzetközi céget, hogy vizsgálja meg az egész ügyet, de a Zöld Híd felügyelőbizottsága is végzett ellenőrzést, és arra jutottak, hogy sem én, sem Gyenes Szilárd ügyvezető igazgató nem adott semmilyen politikai hátterű utasítást. Közben nyilvánosságot látott egy ombudsmani jelentés is, ami egyértelműen igazolja azt, amiről, mi beszéltünk.

Hulladékkáosz: elérte a Fidesz Gémesi György lemondását | Magyar Hang

Látva a kialakult helyzetet, ismerve a politikai szándékokat döntött a lemondásáról.

– Tudja, hogy ki lesz az utódja?
– A Fidesz központjából nagyon tolják előre a váci polgármester urat, az már más kérdés, hogy eddig ő egyetlen közgyűlésen sem vett részt. Ebből is látszik, a hatalom célja nem az volt, hogy a szemétszállítás működjön, hanem az, hogy Gémesit megtapossák kicsit egy évvel az önkormányzati választások előtt. Számítani kell arra, hogy ez folytatódni is fog, mert a kormány azt az elvet követi, hogy aki nincs velük, az ellenük van.

– Mérték, hogy mennyit ártott a polgármesteri renoméjának ez az egész ügy?
– Szerintem Gödöllőn világosan látják és tudják az emberek, hogy kihoztam a bajból a várost. Abból a bajból, amelybe a politika akarta beleterelni.

HIRDETÉS

– 2019-ben újra elindul Gödöllő polgármesteri posztjáért?
– Igen, azt tervezem.

– Arra számít, hogy újra nyer?
– Sportolóként is úgy futottam neki minden versenynek, hogy nyerni szeretnék. Bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy az emberek többségének bizalmát szeretném elnyerni az eddigi munkám alapján. Nem az Új Kezdet, hanem továbbra is a Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeként.

Gémesi György: Az ellenzék nem dolgozott eleget | Magyar Hang

Gödöllő polgármesterével az uniós támogatások hasznosulásáról, az önkormányzatok kizsigereléséről és az elkeseredett ellenzéki hangulatról is beszélgettünk.

– Pártja, az Új Kezdet egyébként megméreti magát a helyhatósági voksoláson?
– Támogatni fogunk olyan polgármestereket, akiket a település többsége elfogad, akik jól végzik a munkájukat, függetlenül attól, hogy MSZP-s, vagy akár fideszes emberről van szó. Ezeken a helyeken nem is fogunk elindulni. A politikai harc úgyis a 23 megyei jogú városban, Budapesten, és a kerületekben zajlik majd.

– Ha már főváros, egykori szövetségese, az LMP ha hivatalosan nem is, de látványosan kiáll a főpolgármesteri posztra pályázó Puzsér Róbert mellett. (December elején aztán a támogatásukat is bejelentették.) Ön tudná őt támogatni?
– Nincs még pártdöntésünk erről, szerintem karácsony előtt nem is lesz. Mi mindenféleképpen olyan jelöltet fogunk támogatni, aki a feladatra kellően felkészült.

– Márki-Zay Péterék előálltak egy mozgalommal, amelynek deklarált célja, hogy minden településen egy hiteles polgármesterjelölt álljon szemben a hatalommal. Egyeztetett velük? Támogatja az elképzeléseiket?
– Van ott több ismerősöm is és kíváncsian várom a fejleményeket. Nagyon szeretem a bejelentéseket, de véleményt mondani az elvégzett munka után tudok.

Márki-Zay Péter: Nem látom, ki mögé sorakozhatnánk fel | Magyar Hang

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint feltűnhet még új aspiráns a főpolgármesteri posztra.

– Az önkormányzati választást megelőzi még az európai parlamenti voksolás is, arra hogyan készül a pártjuk?
– A választmányunk arról döntött, hogy önállóan készülünk, de ez nem jelenti azt, hogy adott esetben, ha úgy alakul, ne köthetnénk észszerű megállapodásokat. Egyelőre zajlik a felkészülés az aláírások összegyűjtésére, az ebben segítők megtalálására, illetve a gondolkodás a listáról. Mi egyértelműen és elkötelezetten Európa-pártiak vagyunk, én magam is egyetértek Orbán Viktor 2007-es nyilatkozatával, miszerint a nyugathoz tartozunk. Miniszterelnök úr azóta 180 fokos fordulatot vett, de mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy nem Törökországot, illetve a Keletet kell partnernek tekinteni.

HIRDETÉS
Gémesi György (Fotó: Farkas Norbert)
Gémesi György (Fotó: Farkas Norbert)

– Az Új Kezdetet a közvélemény-kutatások nem is mérik, el tudja képzelni, hogy egy önálló listával megméretik magukat és elérik az 5 százalékot, hogy képviselőt küldhessenek Brüsszelbe?
– Meglátjuk, de miért ne? Az a kérdés, hogy egy ilyen megmérettetésnek ki az arca. Odafigyelnek-e rá, meg tudja-e jeleníteni az értékeinket.

– Ki lenne az arc?
– Vannak elképzelések és tárgyalások is, de neveket egyelőre nem szeretnék mondani. Az biztos, hogy én maradok Gödöllőn.

Schiffer András: Kellemetlen ma Magyarországon élni | Magyar Hang

Az LMP volt társelnöke szerint a fideszes Döbrögiktől tényleg van miért helyben félni, az ellenzéki oldalon viszont nem látja azt a csapatot, amellyel érdemben lehet segíteni az országon.

– Az LMP-vel a korábbi szakításukat követően el tud képzelni egy szövetséget?
– Azt tudom mondani, hogy egyelőre önállóan készülünk. Később majd megnézzük, hogy valakinek fontos-e, hogy egy Gémesi György vezette politikai közösség mellette álljon. Itt nem a pártok létszámának erejét kell nézni, hanem az ismertséget, a népszerűséget.

– Sokszor lehet hallani, hogy igencsak nagy bajban lehet egy polgármester, ha nem a kormánnyal azonos oldalon áll, nem kap majd elegendő forrást, nem tud fejlődni az adott közösség. Ellenzéki városvezetőként mi a tapasztalata?
– Ehhez elég csak körbenézni Gödöllőn. Egy településnek nemcsak arról szól az élete, hogy valaki táskában hozza a mennyei mannát. Egy települést meg kell szervezni, a bevételi forrásokat meg kell oldani, a hatékony működést ki kell alakítani. Mi nem az a kategória vagyunk, ahová a miniszterelnök ellátogat, majd másnap 10 milliárd forint érkezik a számlánkra, mégis működünk. Nem azt várom, hogy hozzák a pénzt, hanem mindennap azon dolgozom a munkatársaimmal, hogyan lehet a bevételeket növelni és hatékonyan gazdálkodni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 28. számában jelent meg, 2018. november 23-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 28. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,876lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek