HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor Gruevszkiről: Tisztességesen bánunk a szövetségessel

HIRDETÉS

„Garantálni fogjuk a menekültstátuszt kapott emberek biztonságát” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hazánkban menekültstátuszt kapó Nikola Gruevszkiről a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A szokásos pénteki rádióinterjújában kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország lassan egy harmincéves demokrácia, nem ez az első ilyen eset, amikor magas rangú politikus fordult ilyen kéréssel Magyarországhoz. Van rutinunk, hogy kell egy ilyen ügyet kezelni – fogalmazott. A magyar kormányfő szerint Gruevszki az első balkáni politikus volt, amelyik kerítést épített, ezért mindig szövetségesként gondolnak rá. „Ismerem Gruevszkit, nélküle nehezebb lett volna megvédeni a határt, ha egyáltalán meg lehetett volna” – jelentette ki.

HIRDETÉS

A héten az is kiderült, hogy Macedónia kérte a volt macedón miniszterelnök kiadatását. Orbán Viktor erre csak annyit mondott, meg fogják vizsgálni a kérést. A Gruevszki elleni eljárásokat – van, amiben jogerősen börtönre ítélték –, szerinte neki és a kormányának sem kell kommentálnia. Ám úgy véli, a balkáni országban bonyolult folyamatok zajlanak, az igazságszolgáltatás pedig ennek része. Nagy Katalin műsorvezető ugyan nem kérdezte, de Orbán Viktor fontosnak tartotta megjegyezni: azért kavart nagy port Gruevszki ügye, mert a krimik mindig érdekesek, és az ellenérdekelt felek, például a „Soros Györgyhöz kötődő szervezeteknek” ez az érdekük.

Kötöttfogás 16. – Gruevszki-ügy: ki mozgatja a szálakat? – Magyar Hang

Műsorvezető: Dévényi István. Vendégek: Dopeman, Csintalan Sándor, Lampé Ágnes és Vona Gábor.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a kormány akkor jár el jól, ha minél távolabb tartja magát az eljárástól, és ez most is így történt. Annak fényében ez különösen érdekes, hogy magyar diplomaták segítették Gruevszkit Magyarországra jutni.

A miniszterelnök a külpolitikáról szólva arról beszélt, hogy a 100 év magány korszaka véget ért. Mára Magyarország megtalálta a partnereit a környező országokban. Ezek sorában Lengyelországot, Szerbiát és Szlovákiát említette, de úgy látja, Romániával is javult a kapcsolat. Orbán Viktor szerint mindenki rájött arra, hogy „a magyarokkal együttműködő jó dolog, az együttműködők jól járnak”.

Gruevszki-ügy: Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik – Magyar Hang

Az ellenzéki párt Brüsszel állásfoglalását kéri, ha Macedónia jogállamnak tekinthető, akkor ki kell adnunk hazájának a korrupció miatt elítélt volt miniszterelnököt. Közben a nemzetbiztonsági bizottság munkáját ellehetetlenítette a Fidesz.

Az interjúban külön kitért Ukrajnára is. „Nemcsak hogy elfogadjuk Ukrajna területi integritását, hanem követeljük is Oroszországgal szemben” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarország erején felül segíti az Ukrajnában élőket, elsősorban a hozzánk közelebb esőket Kárpátalján. Szavai szerint azonban nem tud azzal a helyzettel mit kezdeni, hogy Magyarország ukránbarát álláspontjára magyarellenes választ kap. Pedig Ukrajnában magyarellenes politikát folytatni – fogalmazott – önsorsrontó, mert az ország NATO-hoz és az Európai Unióhoz való közeledése csak magyarbarát politikával lehetséges. Orbán Viktor azt is elismerte: noha „folyamatosan zajlanak tárgyalások, tényleges eredmények nincsenek”. Jövőre elnök- és parlamenti választást is tartanak az országban. Abban bízik, hogy a jövő évi választások után olyan kormány áll fel, amellyel jobb együttműködést alakíthat ki.

 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,219lájkolóTetszik
1,983követőKövetés
15,195feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Magánszorgalmú kutyák – és Radnóti Miklós

Aki a Fideszre szavaz, hozzájárul, hogy soha semmilyen fideszes korrupció ki ne legyen vizsgálva. Más szavakkal áldását adja az ország szétlopására.